HomeΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Οι Αλλαγές Στον Τρόπο Ζωής Μπορεί Να Διευκολύνουν Την Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση

Μπάκος Δημήτρης, Γαστρεντερολόγος – Επεμβατικός Ενδοσκόπος

Οι Αλλαγές Στον Τρόπο Ζωής Μπορεί Να Διευκολύνουν Την Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο σύζυγός μου είχε βήχα για μήνες και τελικά διαγνώστηκε με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση. Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για θεραπεία; Εξακολουθεί συνεχώς να βήχει και να καθαρίζει το λαιμό του, παρά την τακτική λήψη ομεπραζόλης και αντιόξινων.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα φάρμακα που αναφέρατε είναι συνήθεις επιλογές θεραπείας που συνιστώνται συχνά σε ενήλικες με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση . Αλλά, μαζί με τη λήψη φαρμάκων, αν δεν το έχει ήδη κάνει, ο σύζυγός σας θα πρέπει επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής για να διευκολύνει τα λάρυγγο-φαρυγγικά συμπτώματα παλινδρόμησης. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν πολλές συμπληρωματικές θεραπείες.

Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση είναι μια μορφή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης . Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν το οξύ του στομάχου και άλλα περιεχόμενα του στομάχου ρέουν μέχρι τον οισοφάγο, στο πίσω μέρος του λαιμού και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο πίσω μέρος των ρινικών κογχών. Ο συχνός βήχας και ο καθαρισμός του λαιμού είναι συνηθισμένα συμπτώματα. Τα άτομα με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση μπορεί να αισθάνονται σαν να έχουν κάτι κολλημένο στο λαιμό τους. Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει βραχνάδα και άλλα προβλήματα φωνής.

Τα φάρμακα συνήθως μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης. Μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι συνήθως η πιο αποτελεσματική. Λειτουργούν μειώνοντας την ποσότητα οξέος που παράγει το στομάχι. Η ομεπραζόλη είναι ένας τύπος αναστολέα αντλίας πρωτονίων.

Τα αντιόξινα και τα φάρμακα που ονομάζονται ανταγωνιστές ισταμίνης – τα οποία επίσης μειώνουν το οξύ του στομάχου – μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης. Τα φάρμακα που αυξάνουν τις κινήσεις ή τις συστολές του στομάχου και των εντέρων, που μερικές φορές ονομάζονται φάρμακα προκινητικά, μπορούν να συνιστώνται σε άτομα με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση.

Μαζί με τη χρήση φαρμάκων, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορεί να πάρει ο σύζυγός σας για να βοηθήσει στον έλεγχο της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε οξύ. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτός ο τύπος δίαιτας συχνά μπορεί να μειώσει τα λάρυγγοφαρυγγικά συμπτώματα παλινδρόμησης.

Παραδείγματα τροφίμων με χαμηλή οξύτητα είναι τα πεπόνια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σέλινο και οι μπανάνες. Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση περιλαμβάνουν πικάντικα, τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα, εσπεριδοειδή, ντομάτες, σοκολάτα, μέντα, τυρί, και το σκόρδο. Τα τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη, ανθρακούχα ποτά και αλκοόλ μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Για άτομα με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση, βοηθάει να τρώτε το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας το μεσημέρι ή το πρωί, αντί να το βράδυ, και να αποφεύγετε να τρώτε τρεις ώρες πριν από την ώρα του ύπνου. Μη βιαστείτε όταν λαμβάνετε  τα γεύματα. Πάρτε χρόνο για να φάτε αργά, χωρίς περισπασμούς.

Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για κάποιον με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση περιλαμβάνουν η διακοπή του καπνίσματος, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η μείωση και διαχείριση του άγχους με υγιείς τρόπους.

Πολλές συμπληρωματικές θεραπείες επίσης μπορεί να είναι χρήσιμες στη διαχείριση λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης. Για παράδειγμα, μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι ο βελονισμός – μια θεραπεία που περιλαμβάνει την εισαγωγή εξαιρετικά λεπτών βελόνων μέσω του δέρματος σε στρατηγικά σημεία του σώματος – μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα.

Λαμβάνοντας ένα προβιοτικό συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει καλά βακτήρια παρόμοια με τα βακτηρίδια που υπάρχουν ήδη στο σώμα σας μπορεί να διευκολύνει και κάποια συμπτώματα. Αλλά δεν είναι για όλους, και διαφορετικά συμπληρώματα περιέχουν διαφορετικούς τύπους προβιοτικών. Πριν ο σύζυγός σας πάρει ένα προβιοτικό, θα πρέπει να συζητήσει από τον γιατρό του για το είδος και το ποσό που είναι σωστό γι ‘αυτόν.

Τέλος, η φωνητική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των επιδράσεων της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν αναστολέα αντλίας πρωτονίων και συμμετέχουν στη φωνητική θεραπεία δείχνουν ταχύτερη βελτίωση των συμπτωμάτων από ό, τι οι άνθρωποι που λαμβάνουν μόνο φάρμακα.

Ενθαρρύνετε τον σύζυγό σας να μιλήσει στον γιατρό του σχετικά με τα επίμονα συμπτώματα λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης. Μπορούν να συζητήσουν πρόσθετες επιλογές θεραπείας και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Σε πολλές περιπτώσεις, η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

 endounit.gr

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0