HomeΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Αυχενικό Σύνδρομο

Κουμπάνης Συμεών Ορθοπαιδικός - Χειρουργός

Αυχενικό Σύνδρομο

Με τον όρο «Αυχενικό Σύνδρομο» δεν εννοούμε μια συγκεκριμένη πάθηση, αλλά ένα σύνολο παθήσεων της Αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Έτσι λοιπόν, οποιαδήποτε ενόχληση ή συμπτώματα που οφείλονται σε πάθηση των σπονδύλων του αυχένα, των μεσοσπονδυλίων δίσκων του, των αρθρώσεων του, των νεύρων του ή και των μυών του εντάσσεται γενικότερα στις παθήσεις του Αυχενικού Συνδρόμου.
Αιτίες:
Το Αυχενικό Σύνδρομο μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, είτε τραυματικούς (θλάση, κάκωση, τραύμα κλπ), είτε εκφυλιστικούς (σπονδυλοαρθροπάθεια, εκφυλισμός των μεσοσπονδυλίων δίσκων κλπ).
Συμπτώματα:
Πόνος και δυσκαμψία στην περιοχή του αυχένα, πολλές φορές με αντανάκλαση προς την οπίσθια επιφάνεια της κεφαλής, τον ώμο, τα άνω άκρα (βραχίονα, πήχη, καρπό, δάχτυλα), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται και με μουδιάσματα ή και μυϊκή αδυναμία. Σε βαριές δε περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν εκτεταμένες δυσλειτουργίες, τόσο στα άνω όσο και στα κάτω άκρα, λόγω προβλήματος στην αυχενική μοίρα του νωτιαίου μυελού (αυχενική μυελοπάθεια). Τέλος να αναφέρουμε σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να έχουμε και αστάθεια όλου του σώματος, λόγω πλημμελούς αιμάτωσης του εγκεφάλου από στενώσεις των σπονδυλικών αρτηριών στον αυχένα.
Διάγνωση:
Η διάγνωση κάθε περίπτωσης αυχενικού συνδρόμου εξαρτάται από την ακριβή αιτία. Έτσι λοιπόν, με την λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση, μπορεί να διαγνώσουμε το πρόβλημα χωρίς να χρειαστεί άλλες εξετάσεις. Ωστόσο για την ακριβή εντόπιση και έκταση του προβλήματος, τη λύση θα μας δώσουν οι εργαστηριακές εξετάσεις όπως, η απλή ακτινογραφία, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία το ηλεκτρομυογράφημα κλπ.
Θεραπεία:
Οι απλές μορφές που οφείλονται κυρίως σε κόπωση, θλάση ή διάστρεμμα, αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή (αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά) και κινητοποίηση. Σε πιο σύνθετες περιπτώσεις όπου υπάρχει παθολογικός παράγοντας που προκαλεί την πάθηση (στενώσεις μεσοσπονδυλίων διαστημάτων, σπονδυλοαρθροπάθεια κλπ), ανάλογα με την περίπτωση, εφαρμόζουμε αυχενικό κηδεμόνα, χορηγούμε φαρμακευτική αγωγή και συνιστούμε φυσικοθεραπεία και κινησιοθεραπεία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η οποία στοχεύει στην λύση του μυϊκού σπασμού, στην κινητοποίηση όλων των αρθρώσεων της αυχενικής σπονδυλικής στήλης και στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος του αυχένα.
Τέλος σε περιπτώσεις που το πρόβλημα οφείλεται σε πίεση νεύρου από κάποια δισκοκήλη την λύση δίνει η χειρουργική θεραπεία, όπου γίνεται αποσυμπίεση και αποκατάσταση του νεύρου.
Τι πρέπει να προσέχουμε:
Για την αποφυγή της εμφάνισης των συμπτωμάτων ή των υποτροπών του Αυχενικού συνδρόμου, θα πρέπει να τηρούμε ορισμένους απλούς κανόνες: Να προσέχουμε τη στάση του αυχένα μας (κρατάμε τον αυχένα σε «ουδέτερη θέση», αποφεύγοντας να παραμένει ο αυχένας σε κάμψη ή έκταση για μεγάλα χρονικά διαστήματα). Ρυθμίζουμε την εργονομία του χώρου εργασίας μας (π.χ. ύψος του καθίσματος, κλίση της οθόνης του υπολογιστή).
Αν κάνουμε στατική εργασία (με συγκεκριμένη θέση του αυχένα) να κάνουμε συχνά διαλείμματα ώστε να αποφεύγεται ο μυϊκός κάματος της αυχενικής σπονδυλικής . Ήπιες χειρομαλάξεις και ήπια κινησιοθεραπεία (στατικές ασκήσεις αυχένα) καθημερινά, δυναμώνουν τον αυχένα απομακρύνοντας το ενδεχόμενο εμφάνισης των συμπτωμάτων του Αυχενικού συνδρόμου.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0