HomeΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Δυσπεψία

Μπάκος Δημήτρης, Γαστρεντερολόγος

Δυσπεψία

Η δυσπεψία είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει την δυσφορία στην άνω κοιλία. Η δυσπεψία δεν είναι μια ασθένεια, αλλά μερικά συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού άλγους και μιας αίσθησης πληρότητας αμέσως μετά την έναρξη του φαγητού. Αν και η δυσπεψία είναι κοινή, κάθε άτομο μπορεί να παρουσιάσει δυσπεψία με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο. Τα συμπτώματα της δυσπεψίας μπορεί να αισθανθούν περιστασιακά ή τόσο συχνά όσο και καθημερινά.

Η δυσπεψία μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας άλλης πεπτικής νόσου. Η δυσπεψία που δεν προκαλείται από μια υποκείμενη νόσο μπορεί να χαλαρώσει με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη φαρμακευτική αγωγή.

Συμπτώματα

Τα άτομα με δυσπεψία μπορεί να έχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

-Πρώιμη πληρότητα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Δεν έχετε φάει μεγάλο μέρος από το γεύμα σας, αλλά αισθάνεστε ήδη γεμάτοι και μπορεί να μην είστε σε θέση να τελειώσετε το φαγητό.

-Άβολη πληρότητα μετά από ένα γεύμα. Η πληρότητα διαρκεί περισσότερο απ’ ότι έπρεπε.

-Ταλαιπωρία στην άνω κοιλία. Αισθάνεστε έναν ήπιο έως έντονο πόνο στην περιοχή ανάμεσα στο κάτω μέρος του στήθους και στον ομφαλό σας.

-Κάψιμο στην άνω κοιλιακή χώρα. Νιώθετε μια δυσάρεστη ζεστασιά ή αίσθηση καψίματος ανάμεσα στο κάτω μέρος του στήθους και στον ομφαλό σας.

-Φούσκωμα στην άνω κοιλία. Αισθάνεστε μια δυσάρεστη αίσθηση σφίξιμο.

-Ναυτία. Νιώθεις σαν να θέλεις να κάνεις εμετό.

-Τα λιγότερο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο και ερυγές.

Μερικές φορές οι άνθρωποι με δυσπεψία εμφανίζουν επίσης καούρα, αλλά η καούρα και η δυσπεψία είναι δύο ξεχωριστές συνθήκες. Η καούρα είναι ένας πόνος ή αίσθημα καύσου στο κέντρο του στήθους σας που μπορεί να ακτινοβολήσει στο λαιμό σας ή πίσω κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό.


Πότε να δείτε έναν γιατρό

Η ήπια δυσπεψία δεν είναι συνήθως ανησυχητική. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν η δυσφορία παραμένει για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας αν ο πόνος είναι σοβαρός ή συνοδεύεται από:

Απώλεια βάρους ή απώλεια όρεξης
Επαναλαμβανόμενος έμετος ή έμετος με αίμα
Μαύρα κόπρανα
Το πρόβλημα της κατάποσης γίνεται όλο και χειρότερο
Κόπωση ή αδυναμία, που μπορεί να υποδεικνύει αναιμία

Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια αν έχετε:

Δύσπνοια, εφίδρωση ή θωρακικό πόνο που ακτινοβολεί στη γνάθο, στον αυχένα ή στον βραχίονα
Θωρακικό άλγος κατά την άσκηση ή με άγχος

Αιτίες

Η δυσπεψία έχει πολλές πιθανές αιτίες. Συχνά, η δυσπεψία σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και μπορεί να προκληθεί από τρόφιμα, ποτά ή φάρμακα. Οι συχνές αιτίες δυσπεψίας περιλαμβάνουν:

Υπερφαγία ή ταχεία σίτιση
Λιπαρά ή πικάντικα τρόφιμα
Πάρα πολύ καφεΐνη, αλκοόλ, σοκολάτα ή ανθρακούχα αναψυκτικά
Κάπνισμα
Ανησυχία
Ορισμένα αντιβιοτικά, αναλγητικά και συμπληρώματα σιδήρου

Μερικές φορές η δυσπεψία προκαλείται από άλλες πεπτικές καταστάσεις, όπως:

Γαστρίτιδα
Πεπτικά έλκη
Κοιλιοκάκη
Πέτρες στη χολή
Δυσκοιλιότητα
Φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα)
Ο καρκίνος του στομάχου
Εντερική απόφραξη
Μειωμένη ροή αίματος στο έντερο (εντερική ισχαιμία)

Η δυσπεψία χωρίς προφανή αιτία είναι γνωστή ως λειτουργική δυσπεψία.

Επιπλοκές

Παρόλο που η δυσπεψία δεν έχει συνήθως σοβαρές επιπλοκές, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σας, κάνοντάς σας να αισθάνεστε άβολα και προκαλώντας σας να τρώτε λιγότερο. Μπορεί να χάσετε τη δουλειά ή το σχολείο λόγω των συμπτωμάτων σας. Όταν η δυσπεψία προκαλείται από μια υποκείμενη κατάσταση, η κατάσταση μπορεί επίσης να έχει τις δικές της επιπλοκές.

 

Διάγνωση

Ο γιατρός σας πιθανόν να ξεκινήσει λαμβάνοντας το ιστορικό υγείας σας και πραγματοποιώντας μια εμπεριστατωμένη φυσική εξέταση. Αυτές οι αξιολογήσεις μπορεί να είναι αρκετές εάν η δυσπεψία σας είναι ήπια και δεν αντιμετωπίζετε ορισμένα συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους και επαναλαμβανόμενο έμετο.

Αν όμως η δυσπεψία σας ξεκίνησε ξαφνικά και αντιμετωπίζετε σοβαρά συμπτώματα ή είστε μεγαλύτεροι από την ηλικία των 55 ετών, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:

Εργαστηριακές εξετάσεις, για τον έλεγχο των προβλημάτων του θυρεοειδούς ή άλλων μεταβολικών διαταραχών.
 Δοκιμασίες αναπνοής και κοπράνων, για να ελέγξετε το Helicobacter pylori (H.pylori), το βακτήριο που σχετίζεται με πεπτικά έλκη, το οποίο μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία. Η δοκιμασία του H. pylori είναι αμφιλεγόμενη, διότι οι μελέτες υποδεικνύουν περιορισμένο όφελος από τη θεραπεία του βακτηριδίου.
Ενδοσκόπηση, για να ελέγξετε αν υπάρχουν ανωμαλίες στο ανώτερο πεπτικό σας σύστημα. Ένα δείγμα ιστού (βιοψία) μπορεί να ληφθεί για ανάλυση.
Δοκιμασίες απεικόνισης (ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία), για να ελέγξετε την ενδεχόμενη απόφραξη του εντέρου.

Εάν ο αρχικός έλεγχος δεν παρέχει κάποια αιτία, ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει τη λειτουργική δυσπεψία.

Θεραπεία

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της δυσπεψίας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:
Αποφυγή τροφών που προκαλούν δυσπεψία
Τρώτε πέντε ή έξι μικρά γεύματα την ημέρα αντί για τρία μεγάλα γεύματα
Μείωση ή εξάλειψη της χρήσης αλκοόλ και καφεΐνης
Αποφεύγοντας ορισμένα αναλγητικά, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη κτλ
Βρίσκοντας εναλλακτικές λύσεις για τα φάρμακα που προκαλούν δυσπεψία
Ελέγχοντας το άγχος

Εάν η δυσπεψία σας επιμένει, τα φάρμακα μπορεί να σας βοηθήσουν. Τα αντιόξινα φάρμακα είναι γενικά η πρώτη επιλογή. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν:

Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs), οι οποίοι μπορούν να μειώσουν το οξύ του στομάχου. Οι PPIs μπορεί να συνιστώνται εάν παρουσιάσετε καούρα μαζί με δυσπεψία.
Ανταγωνιστές H-2-υποδοχέων (H2RAs), οι οποίοι μπορούν επίσης να μειώσουν το οξύ του στομάχου.
Προκινητικά, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν εάν το στομάχι σας αδειάζει αργά.
Αντιβιοτικά, αν το βακτήριο του Η. Pylori προκαλεί την δυσπεψία σας.
Αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα κατά του άγχους, τα οποία μπορεί να διευκολύνουν την ταλαιπωρία από τη δυσπεψία μειώνοντας την αίσθηση του πόνου.

Ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες

Η ήπια δυσπεψία μπορεί συχνά να βοηθήσει με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:

Τρώγοντας μικρότερα, συχνότερα γεύματα. Μασήστε το φαγητό σας αργά και σχολαστικά.
Αποφυγή ενεργοποιήσεων. Λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα, μεταποιημένα τρόφιμα, ανθρακούχα ποτά, καφεΐνη, αλκοόλ και κάπνισμα μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία.
Διατηρώντας ένα υγιές βάρος. Τα υπερβολικά κιλά ασκούν πίεση στην κοιλιά σας, πιέζοντας το στομάχι σας και προκαλώντας το οξύ να επιστρέψει στον οισοφάγο σας.
Να ασκείστε τακτικά. Η άσκηση σας βοηθά να αποφύγετε το επιπλέον βάρος και  προάγει την καλύτερη πέψη.
Διαχείριση του άγχους. Δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του γεύματος. Πρακτική τεχνικής χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός ή η γιόγκα. Περάστε χρόνο κάνοντας πράγματα που σας αρέσουν. Φροντίστε να έχετε αρκετό ύπνο.
Αλλαγή των φαρμάκων σας. Με την έγκριση του γιατρού σας, σταματήστε ή περικόψτε αναλγητικά ή άλλα φάρμακα που μπορεί να ερεθίσουν την στομαχική κοιλότητα. Εάν αυτό δεν είναι μια επιλογή, φροντίστε να πάρετε αυτά τα φάρμακα με φαγητό.

Εναλλακτικό φάρμακο

Εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της δυσπεψίας, αν και καμία από αυτές τις θεραπείες δεν έχει μελετηθεί καλά. Αυτές οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

Θεραπείες βοτάνων όπως μέντα και κύμινο.
Ψυχολογική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης της συμπεριφοράς, τεχνικές χαλάρωσης, γνωστική συμπεριφορική θεραπεία και υπνοθεραπεία.
Ο βελονισμός, που μπορεί να λειτουργήσει μπλοκάροντας τα μονοπάτια των νεύρων που φέρουν αισθήσεις του πόνου στον εγκέφαλο.
Διαλογισμός με σεβασμό.
STW 5 (Iberogast), ένα υγρό συμπλήρωμα που περιέχει εκχυλίσματα βοτάνων, όπως πικρή καραμέλα, φύλλα μέντας, κύμινο και ρίζα γλυκόριζας. Το STW 5 μπορεί να λειτουργήσει μειώνοντας την παραγωγή γαστρικού οξέος.

Πάντα επικοινωνήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συμπληρώματα για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε μια ασφαλή δόση και ότι το συμπλήρωμα δεν θα αλληλεπιδράσει αρνητικά με άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσετε βλέποντας τον οικογενειακό σας γιατρό ή μπορείτε να απευθυνθείτε σε γιατρό που ειδικεύεται σε πεπτικές ασθένειες (γαστρεντερολόγος). Ακολουθούν μερικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας και να μάθετε τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείς να κάνεις

-Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς προ της εξέτασης, όπως μη τρώγοντας στερεά τρόφιμα την ημέρα πριν από το ραντεβού σας.
-Καταγράψτε τα συμπτώματά σας, ακόμη και όταν ξεκίνησαν και πώς μπορεί να έχουν αλλάξει ή να επιδεινώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.
-Πάρτε μια λίστα όλων των φαρμάκων σας, βιταμίνες ή συμπληρώματα.
-Καταγράψτε τις βασικές ιατρικές σας πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και άλλων διαγνωσμένων καταστάσεων.
-Καταγράψτε τις βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πρόσφατων αλλαγών ή στρεσογόνων παραγόντων στη ζωή σας, καθώς και λεπτομερή περιγραφή της τυπικής καθημερινής διατροφής σας.

 

Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε τον γιατρό σας. Ορισμένες βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας περιλαμβάνουν:

Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου;

Πιστεύετε ότι η κατάστασή μου είναι προσωρινή ή χρόνια;

Τι είδους εξετάσεις χρειάζομαι;

Τι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν;

Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσω;

Μπορεί τα φάρμακά μου να προκαλέσουν τα συμπτώματά μου;

 

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε προετοιμάσει να ζητήσετε από το γιατρό σας, μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας :

Πότε άρχισες για πρώτη φορά τα συμπτώματα και πόσο σοβαρή είναι αυτές;

Τα συμπτώματά σας ήταν συνεχή ή περιστασιακά;

Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει ή να επιδεινώνει τα συμπτώματά σας;

Τι φάρμακα και αναλγητικά παίρνετε;

Τι τρώτε και πίνετε, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, σε μια τυπική ημέρα;

Πώς αισθανθήκατε συναισθηματικά;

Χρησιμοποιείτε καπνό; Αν ναι, καπνίζετε, μασάτε ή και τα δύο;

Τα συμπτώματά σας είναι καλύτερα ή χειρότερα με άδειο στομάχι;

Έχετε κάνει έμετο αίμα ή μαύρα κόπρανα;

Είχατε αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου σας, συμπεριλαμβανομένων των κενώσεων που έγιναν μαύρες;

Έχετε χάσει βάρος;

Είχατε ναυτία, έμετο ή και τα δύο;

www.endounit.gr

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0