HomeΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Τραυματικός Τοκετός

Συμεωνίδου Αντιγόνη, Ψυχολόγος

Τραυματικός Τοκετός

Το μεγαλύτερο κακό με τον τραυματικό τοκετό είναι ότι δεν συνειδητοποιούμε την βαρύτητα που έχει στην ψυχοσύνθεση της επιτόκου.

Δεν συνειδητοποιούμε ότι αλλοιώνει τον εσωτερικό κόσμο της γυναίκας και την ανάγκη της να βιώσει την μητρότητα γιατί η ανάγκη μεταμορφώνεται σε φόβο. Πριν το τοκετό η επίτοκος μπαίνει στην εμπειρία με την προσδοκία της μητρότητας, με την ανάγκη να βιώσει της εμπειρία της γέννας της με σεβασμό στο σώμα της και στην ψυχή της. Κάθε τοκετός έχει φωνή, την φωνή της μητέρας και την φωνή του νεογέννητου αλλά και κάθε τραύμα έχει φωνή.

Τι σημαίνει τραυματικός τοκετός;

Η βάση του τοκετού είναι η Αρχή : αρχή καινούργιας ζωής που εκφράζεται με την γέννηση, αρχή συναισθηματικής αρχής, αρχή σχέσης ανάμεσα στην μητέρα και το νεογέννητο. Κάθε αρχή έχει μέσα της συναισθηματικό άνοιγμα. H επίτοκος έχει υποδεχτεί το μωρό της κατά την διάρκεια της σύλληψης του, έχει δημιουργήσει μέσα της το πρώτο συναισθηματικό πλαίσιο που βιώνει την ύπαρξη του κατά την διάρκεια της κύησης και ετοιμάζεται να το καλώς ορίσει στην καινούργια τους πραγματικότητα : την εξωμήτρια.

Ο τοκετός συμβολίζει την Ζωή, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο καινούργιος άνθρωπος που γεννιέται, η καινούργια γκάμα συναισθημάτων που αρχίζει να δημιουργείται .

Εκεί ακριβώς στις τόσο βαθιές ψυχοδυναμικές διαδικασίες ο τραυματικός τοκετός συμβολίζει την βία, την παρέμβαση και την εισβολή.

Το τραύμα του τοκετού είμαι μια πράξη που πλαισιώνει μια συμβολική μορφή θανάτου. Η ζωή συγκρούεται με το τραύμα, συγκρούεται με την πληγή στο σώμα της επιτόκου και με το σοκ στην ψυχοδυναμική της.

Δεν μπορεί μια γυναίκα να συλλάβει γνωστικά την καταλυτική εμπειρία του τραυματικού τοκετού, αν δεν το βιώσει. Και ότι βιώνεις είναι δικό σου. Υπάρχει μέσα σου, στην ψυχή σου, στο μυαλό σου σε όλη την ύπαρξη σου. Γίνεσαι αυτό και αυτό γίνεται εσύ. Και αρχίζουν οι εσωτερικές συγκρούσεις Φέρνει σκλαβιά το τραύμα του τοκετού, φέρνει θλίψη αλλά και οργή, γεννάει θυμό αλλά και ανάγκη να συνδεθείς με την πληγή σου. Ανάγκη να ανακουφίσεις τον πόνο της πληγής σου.

Ανάγκη να ελευθερωθείς αλλά χωρίς να σε χάσεις Ξανά όταν ένιωσες ότι σε έχασες στην διάρκεια της γέννας σου.

Πως να ξαναβάλεις χρώμα στο γκρι; Πως να ξαναδώσεις λόγια ζωής σε μια εμπειρία που ένιωσες ότι σε διέλυσε;  Πως να ξανά-εμπιστευθείς το είναι σου όταν θα θελήσει να κυοφορήσει και να γεννήσει ξανά;

Μιλήστε για το τραύμα σας, μιλήστε για τον τοκετό σας, διεκδικήστε τον σεβασμό στον τοκετό σας.

antigonisimeonidou.wordpress.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0