HomeΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Σχολική Μελέτη-10 Συμβουλές Για Τους Γονείς

Καράμπελα Ευγενία, Παιδίατρος

Σχολική Μελέτη-10 Συμβουλές Για Τους Γονείς

Τα παιδιά είναι πιο επιτυχημένα στο σχολείο όταν οι γονείς τα παρακολουθούν στην μελέτη που έχουν στο σπίτι και τα βοηθούν στις εργασίες τους.Φυσικά, βοηθώντας τα δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάθονται ώρες σκυμμένοι πάνω από ένα γραφείο διαβάζοντας μαζί με το παιδί τους.
Οι γονείς μπορούν να βοηθούν εξηγώντας ένα δύσκολο πρόβλημα, ή απλά να ενθαρρύνουν τα παιδιά στο διάβασμα. Και ποιος ξέρει; Ίσως διαβάζοντας μαζί  με το παιδί μπορεί να μάθουμε ακόμα ένα ή δύο πράγματα!

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να σας καθοδηγήσουν:

1.Συναντήστε τους δασκάλους του παιδιού σας και ρωτήστε σχετικά με τις πολιτικές τους στην μελέτη του και πώς θα πρέπει να συμμετέχετε εσείς.

2.Δημιουργείστε μέσα στο ένα σπίτι ένα φιλικό χώρο. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά έχουν μια άνετη θέση με επαρκή φωτισμό. Προμηθευτείτε χαρτί, μολύβια, κόλλα, ψαλίδι και κυρίως υπομονή.


3.Κανονίστε μια κανονική διάρκεια της μελέτης, χωρίς υπερβολές. Μερικά παιδιά λειτουργούν καλύτερα το απόγευμα, μετά από το φαγητό και το παιχνίδι ή την ξεκούραση. Άλλα μπορεί να προτιμούν να διαβάσουν αργότερα.

4.Βοηθήστε τα να κάνουν ένα πρόγραμμα μελέτης με αρκετά διαλείμματα.

5.Προσπαθήστε να μειώσετε τους περισπασμούς στο ελάχιστο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει τηλεόραση, δυνατή μουσική, ή τηλεφωνικές κλήσεις.

6.Μάθετέ τα να κάνουν μόνα τους τις εργασίες τους. Δεν θα μάθουν αν δεν σκέφτονται για τον εαυτό τους και χωρίς να κάνουν τα δικά τους σφάλματα. Οι γονείς μπορούν να κάνουν προτάσεις και να βοηθάνε δίνοντας κατευθύνσεις.

7.Ενδιαφερθείτε για την πρόοδό τους ρωτώντας τα για τους βαθμούς τους στα διαγωνίσματα χωρίς να τα κρίνετε. Δώστε ενθάρρυνση, ελέγξτε τις εργασίες τους όταν τις ολοκληρώνουν και ρωτήστε τα σχετικά μ’ αυτά που μελετούν.

8.Δώστε το καλό παράδειγμα διαβάζοντας ένα βιβλίο. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν τα παραδείγματα των γονέων τους από τις συμβουλές τους.

9.Επαινέστε  τις προσπάθειές τους. Βάλτε μια ζωγραφιά τους στο ψυγείο. Αναφέρετε τα ακαδημαϊκά τους επιτεύγματα στους συγγενείς.

10.Αν υπάρχουν συνεχιζόμενα προβλήματα με την σχολική μελέτη, ζητήστε βοήθεια. Μιλήστε γι αυτό με το δάσκαλο του παιδιού σας.Μπορεί να χρειαστεί μια αξιολόγηση για κάποιο μαθησιακό πρόβλημα ή διαταραχή της προσοχής.
paidiatroseu.blogspot.com

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar
    SOLAR TOYS 4 years ago

    Είναι γεγονός ότι πολλοί γονείς συνηθίζουν να εμπλέκονται στη μελέτη των παιδιών τους για το σχολείο. Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι ότι θεωρούν πως η παραπάνω εμπλοκή θα έχει θετικά αποτελέσματα στη μάθηση των παιδιών τους. Από την άλλη πλευρά, όμως, ελλοχεύουν και ορισμένοι κίνδυνοι. Η υπερβολική ανάμειξη των γονιών στη μελέτη των παιδιών, που μερικές φορές φτάνουν μεχρι το σημείο να ολοκληρώνουν εκείνοι τις εργασίες αυτές αντί για τα παιδιά, προκαλεί εξάρτηση, καθυστερεί την ωρίμανση των παιδιών και εμποδίζει την καλλιέργεια των δυνατοτήτων τους, ενώ συγχρόνως απειλεί την αυτοπεποίθησή τους. Επιπλέον, σε αντίθεση με τους δασκάλους, πολλές φορές ο γονιός δεν διαθέτει το απαραίτητο παιδαγωγικό υπόβαθρο, καθώς και την ψυχραιμία & την υπομονή που χρειάζονται. Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι, ορισμένες φορές, το διάβασμα μετατρέπεται σε πεδίο αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων με τα παιδιά, πράγμα που συνεπάγεται τη διατάραξη των οικογενειακών σχέσεων, καθώς επίσης και τη δημιουργία εντάσεων & αρνητικών στάσεων από τα παιδιά απέναντι στο διάβασμα και στο σχολείο γενικότερα.
    Τι πρέπει, λοιπόν, να γίνει; Και εδώ, η λύση είναι η εφαρμογή της ρήσης των αρχαίων προγόνων μας «παν μέτρον άριστον». Καλό είναι να υπάρχει μια γενική εποπτεία του διαβάσματος των παιδιών από τους γονείς και μια βοήθεια όπου χρειάζεται, χωρίς όμως υπερβολές που θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν οι γονείς.

DISQUS: 0