HomeΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Κοινωνικές Δεξιότητες

Ρενάτα Μονογιού, Λογοθεραπεύτρια

Κοινωνικές Δεξιότητες

Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι απαραίτητες για να μπορεί το παιδί -και αργότερα ο ενήλικας- να δημιουργεί σωστές σχέσεις με το περιβάλλον του, τόσο το οικογενειακό όσο το κοινωνικό και αργότερα το επαγγελματικό. Το ευχάριστο είναι πως υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί ένας γονιός να βοηθήσει το παιδί του να βελτιώσει και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες ώστε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις της καθημερινότητας.

 

Μερικοί τρόποι ανάπτυξης των κοινωνικών δεξιοτήτων είναι οι εξής:

Διδάξτε στο παιδί από νωρίς τους βασικούς «καλούς τρόπους ευγενείας». Εξηγήστε του ότι είναι πολύ σημαντικό να λέει «παρακαλώ» όταν ζητάει κάτι, «ευχαριστώ» όταν του δίνετε κάτι, «με συγχωρείτε» όταν διακόπτει κτλ. Μην ξεχνάτε πως σε κάθε περίπτωση η δική σας συμπεριφορά γίνεται το καλύτερο πρότυπο για μίμηση!

Εξηγήστε στο παιδί ότι τα προβλήματα λύνονται με τον ήρεμο διάλογο και όχι με φωνές και γκρίνια. Για παράδειγμα, εξηγήστε του ότι δεν χρειάζεται να κλαίει για να αποκτήσει ένα παιχνίδι, μπορεί να σας το ζητήσει και να του εξηγήσετε πότε θα μπορείτε να του το αγοράσετε. Εφαρμόστε μια τέτοια τακτική ώστε το παιδί να συνειδητοποιήσει πως κάθε φορά που ζητάει με σωστό τρόπο αυτό που θέλει, πετυχαίνει περισσότερα… ενώ όταν κλαίει δεν πετυχαίνει τίποτα!

• Μάθετε το παιδί να μοιράζεται από μικρή ηλικία. Εξηγήστε του πώς αν αφήνει τα άλλα παιδιά να παίζουν με τα παιχνίδια του κι εκείνο θα μπορεί να παίζει με τα δικά τους… Το να μοιράζεσαι είναι χαρά!

Βοηθήστε το παιδί να κατανοήσει την ενσυναίσθηση που αποτελεί και βασικό στοιχείο των κοινωνικών δεξιοτήτων. Να θυμάστε πως ένα παιδί δεν είναι εύκολο να μπαίνει στη θέση του άλλου, γι’ αυτό πρέπει να το διδαχθεί. Φροντίστε λοιπόν όταν βρίσκετε την ευκαιρία να βάζετε το παιδί σας στη θέση ενός άλλου παιδιού και να το ρωτάτε πώς εκείνο θα αισθανόταν αν ήταν στη θέση του. Επίσης όταν παρακολουθείτε τηλεόραση ή κάποια ταινία, ρωτήστε το παιδί να σας πει πώς πιστεύει πως νιώθει ο πρωταγωνιστής και γιατί. Στη συνέχεια ενθαρρύνετέ το να φανταστεί τον εαυτό του στη θέση του, και να σας πει τι θα έκανε εκείνο και πώς θα αισθανόταν;

Παίξτε παιχνίδια μαζί με το παιδί που το μαθαίνουν να υπακούει στους κανόνες, να περιμένει τη σειρά του, να συνεργάζεται, να χάνει, να κερδίζει… Μέσα από το παιχνίδι το παιδί μαθαίνει να διαχειρίζεται και να ελέγχει τη συμπεριφορά του γενικότερα.

Δείξτε στο παιδί πως το εμπιστεύεστε (ανάλογα πάντα με την ηλικία του) και αναθέστε του εργασίες που θα το κάνουν να νιώσει περήφανο όταν τις ολοκληρώσει. Αναθέστε του να στρώσει το τραπέζι και υπογραμμίστε πόσο όμορφα το έκανε, στείλτε το να αγοράσει κάτι από το supermarket και ευχαριστείστε το που σας βοήθησε. Το παιδί με αυτό τον τρόπο μαθαίνει να είναι υπεύθυνο και νιώθει χρήσιμο.

Βοηθήστε το παιδί να αρχίσει να «διαβάζει» τη γλώσσα του σώματος. Εξηγήστε του πως οι άνθρωποι δεν μιλάνε μόνο με λόγια αλλά και με το ύφος ή τις χειρονομίες τους. Κόψτε διάφορες φωτογραφίες με γκριμάτσες και ζητήστε από το παιδί να σας πει ποιος είναι χαρούμενος, ποιος είναι λυπημένος και ποιος έχει νευριάσει. Τι παρατηρεί;

Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει πώς γίνεται ο σωστός διάλογος. Οι βασικές δεξιότητες συνομιλίας είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική ανάπτυξή του. Τα μικρά παιδιά συχνά δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να συνομιλούν και γι’ αυτό μπορεί να διακόπτουν συχνά εκείνον που τους μιλάει ή να τον αγνοούν. Είναι απαραίτητο λοιπόν να συζητήσετε μαζί του κάποιους βασικούς κανόνες συνομιλίας (π.χ. δεν διακόπτουμε, δεν φωνάζουμε κτλ.) και να τους εφαρμόζετε στις μεταξύ σας συζητήσεις, δίνοντας πάντα το παράδειγμα.

Διδάξτε στο παιδί σας πώς να ζητάει ή να λέει αυτό που θέλει με άμεσο, ειλικρινή και ευγενικό τρόπο. Είναι σημαντικό να του δώσετε να καταλάβει πως οι άνθρωποι που επικοινωνούν με δυναμικό τρόπο δεν χρησιμοποιούν απειλές, προσβολές ή δικαιολογίες για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Σεβαστείτε τις επιθυμίες και τις ανάγκες του παιδιού σας για να μάθει να σέβεται κι εκείνο τις ανάγκες των άλλων και αφήστε του το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του π.χ. στα ρούχα του. Είναι πολύ σημαντικό για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. 

logoxora.gr

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0