Ιογενής Μηνιγγίτιδα

28 Jun, 2023 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Η ιογενής (άσηπτη) μηνιγγίτιδα συχνά εμφανίζεται με μη-ειδικά συμπτώματα και ξαφνικό πυρετό. Ανάλογα με τον ιό που την προκαλεί, μπορεί να εμφανιστεί και εξάνθημα. Η αυχενική δυσκαμψία παρουσιάζεται τουλάχιστον στο 50% των ασθενών, ενώ κεφαλαλγία και φωτοφοβία εμφανίζεται στους ενήλικες και μεγαλύτερους ασθενείς. Το εξάνθημα χεριών, ποδιών και στόματος πιθανότατα οφείλεται σε λοίμωξη από τον ιό Coxsackie A, ενώ ο ιός Coxsackie Β προκαλεί συνήθως περικαρδίτιδα ή πλευρίτιδα.

Επιπλοκές
Ως επιπλοκές της νόσου αναφέρονται το σύνδρομο Guillain-Barre (ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια), η εγκάρσια μυελίτιδα (η οποία οδηγεί σε αλλοιώσεις του νωτιαίου μυελού), η ημιπληγία (παράλυση της μιας πλευράς του σώματος) και η παρεγκεφαλιδική αταξία.

Πάνω από το 60% των κρουσμάτων ιογενούς μηνιγγίτιδας οφείλονται στους ιούς Coxsackie και Echo και εμφανίζονται συχνότερα σε παιδιά και βρέφη ως τριών μηνών.

Η νόσος προσβάλλει όλες τις ηλικίες και κυρίως τα βρέφη μικρότερα του έτους καθώς και τα παιδιά 5-10 ετών. Πολλά κρούσματα στο τέλος του χειμώνα οφείλονται στον ιό της παρωτίτιδας, ενώ οι αδενοϊοί παρουσιάζουν αυξημένη επίπτωση την άνοιξη. Η μετάδοση της νόσου ποικίλει ανάλογα με τον ιό. Αποκλειστικά από τον άνθρωπο μεταδίδονται οι εντεροϊοί, η ιλαρά, η παρωτίτιδα, ο απλός έρπητας και η ανεμευλογιά. Ανάλογα με τον παράγοντα ποικίλλει και η περίοδος μεταδοτικότητας.

Προληπτικά μέτρα και εμβολιασμός
Τα προληπτικά μέτρα επίσης ποικίλλουν ανάλογα με τον λοιμογόνο παράγοντα. Για τους εντεροϊούς, που αποτελούν και το συχνότερο παράγοντα ιογενούς μηνιγγίτιδας, συνιστάται σχολαστική καθαριότητα χεριών.
Τα εμβόλια που διατίθενται αφορούν την πρόληψη νόσων όπως η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, η παρωτίτιδα, η ανεμoβλογιά, η γρίπη, και η λύσσα.

paidiatros-sdogou.gr

Βίκη Γραντζιώτη

Βίκη Γραντζιώτη

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη