HomeΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Οι γυναίκες με παθολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ), που καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν άσθμα!

Στυλιανός K. Βιττωράκης, Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

Οι γυναίκες με παθολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ), που καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν άσθμα!

Μία νέα μελέτη έδειξε ότι το άσθμα εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους υπέρβαρους ή ελλιποβαρείς, σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν αλκοόλ, αλλά και σε αυτούς που χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα στο σπίτι. Η αρνητική αυτή επίδραση φάνηκε ότι ήταν σαφώς εντονότερη στις γυναίκες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ OpenRespiratory Research, και συμπεριέλαβε δεδομένα από 175.000 ασθενείς, 18-44 ετών, από 51 χώρες παγκοσμίως μεταξύ 2002 και 2004.

Γνωρίζουμε ότι το άσθμα εμφανίζεται λόγω αλληλεπίδρασης κληρονομικότητας και περιβαλλοντικών παραγόντων. Τέτοιοι παράγοντες για παράδειγμα είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, το σωματικό βάρος αλλά και η χρήση στερεών καυσίμων στα νοικοκυριά. Η χρήση στερεών καυσίμων είναι συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες και αφορά στην χρήση ξύλου, κάρβουνου, κοπριάς κ.α τόσο για την θέρμανση όσο και για το μαγείρεμα. Είναι γνωστό ότι η καύσιμη αυτή ύλη μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διάφορων αναπνευστικών αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στη μελέτη αυτή διερευνήθηκε πώς επιδρούν οι περιβαλλοντικοί αυτοί παράγοντες στην εμφάνιση άσθματος όταν υπάρχουν μεμονωμένα ή ταυτόχρονα όλοι μαζί. Από την καταγραφή των δεδομένων της μελέτης φάνηκε ότι οι άνδρες κάπνιζαν και κατανάλωναν αλκοόλ συχνότερα από τις γυναίκες, ενώ αντίθετα οι γυναίκες είχαν συχνότερα παθολογικό BMI(χαμηλό σωματικό βάρος ή παχυσαρκία). Βρέθηκε επίσης ότι το άσθμα εμφανίζεται με σημαντικές διαφορές στην συχνότητα από χώρα σε χώρα, και μάλιστα παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά στις αναπτυσσόμενες χώρες, πιθανώς λόγω μεγαλύτερης έκθεσης σε πολλαπλούς παράγοντες όπως τα στερεά καύσιμα.

Η ανάλυση των δεδομένων της μελέτης έδειξε ότι το άσθμα εμφανίζεται συχνότερα και στα δυο φύλα, τόσο όταν οι επιβαρυντικοί παράγοντες (κάπνισμα, αλκοόλ και παθολογικός BMI (χαμηλό σωματικό βάρος ή παχυσαρκία)) συνυπάρχουν όσο και όταν υπάρχουν ξεχωριστά στο περιβάλλον του κάθε φύλου. Στις γυναίκες η επίδραση ήταν σαφώς εντονότερη από ότι στους άντρες με διπλάσια ποσοστά εμφάνισης άσθματος και σχεδόν τριπλάσια ποσοστά εμφάνισης συριγμού συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν πίνουν και δεν καπνίζουν.

Είναι επομένως αναγκαία η βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής για την αποφυγή εμφάνισης αναπνευστικών νοσημάτων. Η προσπάθεια θα πρέπει να γίνεται πρωταρχικά σε ατομικό επίπεδο με την καθιέρωση ενός φυσικού τρόπου ζωής με ισορροπημένη διατροφή και αποφυγή των βλαβερών συνηθειών (κάπνισμα-αλκοόλ). Εξίσου σημαντική είναι και η επιδίωξη της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε τόσο ενδοοικιακά (αποφυγή παθητικού καπνίσματος, ρύπων από την καύση στερεάς ύλης), όσο και εξωοικιακά (μόλυνση περιβάλλοντος από βιομηχανικούς ρύπους και καυσαέρια αυτοκινήτων).

vittorakis.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0