HomeΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Κατοικίδια ζώα και παιδιά

Κοσμαρίκου Αλεξάνδρα, Παιδίατρος

Κατοικίδια ζώα και παιδιά

Η απόφαση για υιοθέτηση ενός κατοικιδίου θα πρέπει να ληφθεί έπειτα από σοβαρή σκέψη και συζήτηση μεταξύ των γονέων, από τη στιγμή που το κατοικίδιο πρόκειται να γίνει καθημερινός σύντροφος και μέλος της οικογένειας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Θα πρέπει, λοιπόν, να συνεκτιμηθούν διάφοροι παράγοντες, έτσι ώστε να αποφευχθούν στη συνέχεια πιθανές ανισορροπίες.
Για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντικό να εκτιμηθεί το εάν η καθημερινή φροντίδα του κατοικιδίου θα είναι συλλογική ευθύνη όλων των μελών, καθώς και η αντοχή της οικογένειας, όταν το ζώο αρρωστήσει. Επίσης, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι η οικογένεια πρέπει να μεριμνήσει για την αξιοπρεπή φροντίδα του ζώου ακόμα και στην περίοδο των διακοπών!!
Αφού λοιπόν αποφασίσετε υπεύθυνα να υιοθετήσετε ένα ζωάκι το οποίο θα σας χαρίσει ανιδιοτελώς την συντροφιά του και την αγάπη του, θέσετε τις βάσεις για μία ιδανική συμβίωση μεταξύ του ζώου και του παιδιού σας. Το μυστικό είναι να εκπαιδεύσετε σταδιακά τόσο το ζωάκι όσο και το παιδάκι σας, θέτοντας σαφή όρια.

– ‘Όσον αφορά το ζώο, όταν έχετε μωρό, μην του επιτρέπετε να μπαίνει στο δωμάτιο όπου θα κοιμάται το μωρό σας και μην το αφήνετε να ανεβαίνει στην καλαθούνα, στο καρότσι ή στο πορτ-μπεμπέ. Επίσης, καλό θα ήταν, να έχετε ήδη τοποθετήσει ένα ειδικό προστατευτικό δίχτυ στην παιδική κούνια για την περίπτωση που θα καταφέρει να τρυπώσει κρυφά στο δωμάτιο, ώστε να αποτρέψετε την πιθανότητα να καθίσει το ζώο πάνω στο πρόσωπο του μωρού, με κίνδυνο να του προκαλέσει ασφυξία.

– Μην αφήνετε ποτέ το κατοικίδιό σας να γλείφει το μωρό. Επίσης, φροντίστε τα μπολάκια φαγητού και η άμμος υγιεινής του ζώου να τοποθετούνται σε σημεία μη προσβάσιμα για το μωρό.

– Την ημέρα που θα φέρετε το μωράκι στο σπίτι από το μαιευτήριο, παίξτε λίγο με το κατοικίδιό σας προτού του παρουσιάσετε το μωρό. Αφήνετε το μωρό και το κατοικίδιο να περνούν καθημερινά λίγο χρόνο μαζί, στο ίδιο δωμάτιο, τις πρώτες ημέρες, ώστε να συνηθίσει το ένα την παρουσία του άλλου. Μην αφήνετε, όμως, ποτέ το μωρό σας με το κατοικίδιο δίχως επίβλεψη. Τον πρώτο καιρό, το μωράκι σας δε θα αντιλαμβάνεται την παρουσία του ζώου, κι έτσι θα μπορείτε εύκολα να κρατάτε μακριά το ένα από το άλλο. Σύντομα, όμως, το μωρό σας θα μάθει να παίζει με το ζωάκι σας.

– Τα περισσότερα προβλήματα που ίσως προκύψουν μεταξύ ενός ζώου και ενός παιδιού συμβαίνουν όταν το παιδί αρχίζει να μπουσουλάει και να περπατάει, κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει στο ζώο αίσθημα ότι απειλείται. Συνήθως, ένα καλά εκπαιδευμένο κατοικίδιο δεν κάνει σκόπιμα κακό στα παιδιά, αλλά ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή η πιθανότητα, ακόμα και για το πιο φιλικό οικογενειακό κατοικίδιο ζώο, ιδιαίτερα αν οι γονείς δεν λάβουν τις σωστές προφυλάξεις και δεν διδάξουν στα παιδιά τους, όσο το δυνατόν νωρίτερα, πώς να αλληλεπιδρούν με τα κατοικίδια ζώα με ασφάλεια. Π.χ. τα παιδιά μπορούν να πλησιάσουν ένα σκύλο ή μια γάτα αδέξια ή να παίξουν μαζί του άγαρμπα. Κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει το ζώο να αγριέψει (καταλαβαίνοντας τη συμπεριφορά ως ενοχλητική ή επιθετική) και να αμυνθεί. Οι γονείς πρέπει να δείξουν στο παιδί, μέσω του παραδείγματος και της εξήγησης, με ποιόν τρόπο μπορεί να πλησιάσει π.χ. ένα σκύλο ή μια γάτα, εξηγώντας ότι πρέπει να αφήσουμε το ζώο να αποφασίσει αν θέλει να το χαϊδέψουμε ή όχι και να αποφεύγουμε συμπεριφορές όπως το τράβηγμα της ουράς ή του αυτιού, τα σπρωξίματα ή η ενόχληση κατά τη σίτιση ή τον ύπνο.

– Μπορείτε να διαβάστε βιβλία για τα ζώα στο μικρό παιδί σας. Θα το βοηθήσουν να καταλάβει ότι και τα ζώα έχουν συναισθήματα και θα μπορέσετε να του περάσετε με γλυκό τρόπο τα πρότυπα συμπεριφοράς. Συχνά, ωστόσο, η διδασκαλία των νηπίων για «ήρεμο παιχνίδι» είναι μια πρόκληση.

– Επιλέξτε λέξεις-κλειδιά για να επικοινωνείτε, όπως το «Σιγά», «Ήρεμα», ή «Όμορφα». Εξασκηθείτε χρησιμοποιώντας τις λέξεις όταν το μικρό σας παίζει με ένα από τα λούτρινα ζωάκια του. Χαϊδέψτε το ψεύτικο ζωάκι μαλακά και πείτε τη λέξη κλειδί.


– Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσετε στο κατοικίδιό σας ένα ήσυχο μέρος όπου θα μπορεί να αποσύρεται όταν δε θέλει να ενοχλείται από το παιδί σας.


– Εν τέλει, μην παραλείπετε την κτηνιατρική φροντίδα του ζώου σας και μην διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για οποιαδήποτε απορία ή τυχόν προβλήματα επιθετικότητας του ζώου που τυχόν εμφανιστούν.

Απλώς και μόνο με την ύπαρξή τους τα ζώα μας διδάσκουν την πίστη, τη φιλία, τη συμπόνια και την ανιδιοτελή αγάπη, αξίες σπάνιες στην εποχή μας. Να ξέρετε ότι η σχέση με τα ζώα χτίζεται, όπως άλλωστε χτίζονται οι σχέσεις με τους ανθρώπους. H παρουσία στο σπίτι ενός κατοικιδίου, το οποίο θα τυγχάνει της σωστής φροντίδας, δεν θα επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο την υγεία του παιδιού σας, εκτός και αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη αλλεργιών στο παιδί. Γενικά, αν το κατοικίδιό σας είναι καθαρό και υγιές δεν έχετε τίποτα να φοβάστε. Το παιδάκι σας και το κατοικίδιο θα γίνουν αχώριστοι!

kosmarikou.gr

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0