HomeΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Περπάτημα: Μια Άσκηση Για Καλύτερη Υγεία

Χριστόπουλος Παναγιώτης, Γυναικολόγος

Περπάτημα: Μια Άσκηση Για Καλύτερη Υγεία

Το καθημερινό περπάτημα, ακόμη και αν είναι λιγότερο από αυτό που συστήνουν οι περισσότεροι ιατροί ως ελάχιστη καθημερινή φυσική άσκηση, προστατεύει γενικά την υγεία, σύμφωνα με μελέτη από τις ΗΠΑ που ασχολείται με την πρόληψη καρκίνου.

Η μελέτη αυτή δείχνει ότι ακόμα και μια βόλτα με τα πόδια μπορεί να βοηθήσει αρκετά και δεν χρειάζεται απαραίτητα έντονη άσκηση που προβληματίζει ή απογοητεύει πολλούς.

Το σημαντικό πλεονέκτημα του περπατήματος είναι ότι είναι μια απλή, δωρεάν άσκηση, που δεν χρειάζεται καμιά προπόνηση ή προετοιμασία και μπορεί να γίνει οπουδήποτε.

 Πολλοί επιστήμονες συστήνουν το μέτριο περπάτημα για 150 λεπτά την εβδομάδα ή 75 λεπτά γρήγορου περπατήματος, ως το μίνιμουμ για να πετύχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα υγείας. Όμως πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ακόμα και λιγότερο από 120 λεπτά μέτριας έντασης περπάτημα την εβδομάδα, μπορούν να βοηθήσουν πολύ στη βελτίωση της υγείας μας. Ως μέτριας έντασης περπάτημα εννοούμε το βηματισμό που έχει ως αποτέλεσμα απλά να γίνεται λίγο πιο γρήγορη η αναπνοή μας ή περίπου να καλύπτουμε το ένα χιλιόμετρο μέσα σε 15 περίπου λεπτά.

Το περπάτημα θεωρείται ως η πιο κοινή και εύκολη φυσική άσκηση που βοηθά στη μείωση του βάρους, στην προστασία της καρδιάς, στην καταπολέμηση του σακχαρώδη διαβήτη, του καρκίνου του μαστού και καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

Η μελέτη που ανακοινώθηκε πρόσφατα εξέτασε δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες μεγάλης ηλικίας. Τα άτομα που δεν είχαν καμία φυσική δραστηριότητα είχαν περίπου 26% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με συνομηλίκους που είχαν κάποιου είδους φυσική άσκηση, ακόμα και όταν η άσκηση ήταν μικρότερης έντασης από όσο συστήνουν οι ειδικοί.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «όσο περισσότερο αθλούμαστε, τόσο καλύτερη υγεία θα έχουμε, αλλά ακόμα και λίγη άσκηση είναι καλύτερη από το να μην έχουμε καμία απολύτως φυσική δραστηριότητα», όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

www.healthylady.gr

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0