HomeΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι “Μεγάλες” Αλλαγές Κρύβονται Στις Απλές Και Καθημερινές Μας Συνήθειες

Κρητικού Μαρίνα, Ψυχολόγος

Οι “Μεγάλες” Αλλαγές Κρύβονται Στις Απλές Και Καθημερινές Μας Συνήθειες

Πολλές φορές μπορεί να σκεφτόμαστε πόσο θα θέλαμε να είναι τα πράγματα διαφορετικά στη ζωή μας, καθώς  έτσι θα ήμασταν πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Ονειροπολούμε μια ζωή ιδανική, που στην ουσία ξέρουμε ότι δε μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή έτσι όπως είναι δομημένη η καθημερινότητα μας.
Για να είμαστε όμως ευτυχισμένοι, θα πρέπει να κάνουμε τόσο ριζικές αλλαγές στη ζωή μας ή αρκούν και οι αλλαγές σε πιο απλά και καθημερινά πράγματα;

Συνήθως είναι πιο απλό απ’ ότι φαίνεται, αλλά εμείς πελαγώνουμε και ψάχνουμε πιο σύνθετες λύσεις. Σκεφτόμαστε πολύ περίπλοκα, συνειδητοποιούμε ότι η πραγματικότητα που ζούμε δεν μπορεί εύκολα να αλλάξει, απογοητευόμαστε και ματαιωνόμαστε. Μπορεί να μην αλλάζει ριζικά η κατάσταση γύρω μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε τον έλεγχο να αλλάξουμε κάποιες συνθήκες οι οποίες ίσως μετά επηρεάσουν και άλλες μεγαλύτερες αλλαγές.

Όταν έχουμε έναν στόχο, δεν ωφελεί να σκεφτόμαστε μόνο το αποτέλεσμα, καθώς ίσως μας φαίνεται ακατόρθωτο. Το να τεμαχίζεις τον στόχο σε μικρότερα κομμάτια, είναι πολύ πιο βοηθητικό και τον κάνει να μοιάζει πιο προσιτός στο να τον καταφέρεις. Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον στόχο με μια σκάλα με 10 σκαλοπάτια, το να εστιάσουμε κατευθείαν στο δέκατο σκαλοπάτι, ίσως κάνει τη σκάλα να μοιάσει απροσπέλαστη. Το να εστιάσουμε όμως τι χρειάζεται να κάνουμε για να ανέβουμε το κάθε σκαλί και φυσικά να απολαμβάνουμε όταν πετυχαίνουμε έναν-έναν μικρότερο στόχο σιγά σιγά, είναι αυτό που θα μας οδηγήσει και να ανεβούμε στην κορυφή της σκάλας.

Επιπλέον, δεν πρέπει να συγχέουμε τους στόχους με τις προσδοκίες. Όταν ένας στόχος γίνεται προσδοκία, τότε μπαίνει στη μέση η αγωνία, η προσμονή και εξαρτόμαστε συναισθηματικά από την επιτυχία. Περιμένουμε ουσιαστικά την υλοποίηση του στόχου για να νιώσουμε χαρούμενοι και σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειας ζούμε με τη σκέψη ότι όταν θα γίνει αυτό που έχουμε στο μυαλό μας θα είμαστε πολύ καλά. Στόχος όμως δεν είναι να είμαστε καλά ανεξαρτήτως αποτελέσματος; Αν καταφέρουμε το παραπάνω, τότε το αποτέλεσμα θα είναι πιο σίγουρο.

Συνεπώς, αν εστιάσουμε στο να αλλάξουμε απλά πράγματα στην καθημερινότητα μας, τα οποία αποτελούν κομμάτια ενός παζλ, που απεικονίζει κάτι πιο σύνθετο που θα θέλαμε να αλλάξουμε, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρουμε. Το πιο σημαντικό όμως είναι να μη ζούμε με την αγωνία και τη λαχτάρα του αύριο, αλλά να χαιρόμαστε με τις συνθήκες του σήμερα!

sizefxi.gr

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0