HomeΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Εγκυμοσύνη Και Κατάκλιση: Ωφελεί Η Κατάκλιση Και Η Παραμονή Στο Κρεββάτι Ή Όχι;

Μπαγιώκος Βασίλειος, Γυναικολόγος

Εγκυμοσύνη Και Κατάκλιση: Ωφελεί Η Κατάκλιση Και Η Παραμονή Στο Κρεββάτι Ή Όχι;

Γιατί οι γυναικολόγοι προτείνουν την παραμονή στο κρεβάτι και γιατί δεν πρέπει να παραμένετε ακίνητη χωρίς την σύσταση γιατρού;

Οι γυναικολόγοι συνιστούν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης την κατάκλιση και την παραμονή στο κρεββάτι κατά τη διάρκεια της κύησης λόγω διαφόρων επιπλοκών, όπως είναι η προεκλαμψία, ο προδρομικός πλακούντας, η αποκόλληση πλακούντα, η υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου ή για να αποφευχθεί ο κίνδυνος του πρόωρου τοκετού.

Επίσης, την προτείνουν συχνά στους τελευταίους μήνες των πολύδυμων κυήσεων και σε περιπτώσεις συχνής αιμορραγίας. Ανάλογα με την περίπτωσή σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει παραμονή στο κρεββάτι διάρκειας από κάποιες ημέρες μέχρι πολλούς μήνες, ενώ μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο αυστηρή (υπάρχουν περιπτώσεις όπου η έγκυος σηκώνεται μόνο για να επισκεφθεί το μπάνιο- επιπωματικός πλακούς!).

Η ακινησία, ωστόσο, παρότι φαίνεται ότι αποτελεί μια λογική παρέμβαση για να ελαττωθεί ο κίνδυνος σε μια εγκυμοσύνη -καθώς με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πίεση στη μήτρα και στον τράχηλο και ελαττώνονται οι συσπάσεις– όταν υιοθετείται από την μητέρα χωρίς ιατρική συμβουλή ενδεχομένως να εγκυμονεί κινδύνους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης σχετικά με την παραμονή των εγκύων στο κρεββάτι για προληπτικούς λόγους της Καθηγήτριας Judith A. Maloni από τη μαιευτική σχολή Βolto του πανεπιστημίου Case WesterReserve, την οποία ολοκλήρωσε με την υποστήριξη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ:

«Μπορεί η θεραπεία της παραμονής στο κρεβάτι να μοιάζει ακίνδυνη αλλά στην πραγματικότητα συνοδεύεται πολλές φορές από φυσικό και ψυχολογικό ρίσκο για την μητέρα, όπως θρόμβους στα πόδια, μυϊκή ατροφία, απώλεια βάρους, αφυδάτωση, υψηλά επίπεδα κατάθλιψης, λιποβαρή μωρά και μητέρες αδύναμες και κουρασμένες να φροντίσουν το νεογέννητο μωρό τους».

Και τι να κάνω;

Εάν φοβάστε πως με το να παραμείνετε ενεργή αυξάνετε τους ενδεχόμενους κινδύνους για το αγέννητο μωρό σας, αναθεωρήστε. Η Καθηγήτρια Judith A. Maloni που μελετά από το 1989 τα θέματα εγκυμοσύνης και παραμονής στο κρεβάτι, υποστηρίζει πως τα στοιχεία που υπάρχουν είναι όχι υπέρ της παραμονής στο κρεβάτι, αλλά ενδεικτικά για τις αρνητικές της συνέπειες.

Κατά συνέπεια, εάν ο γιατρός σας δεν θεωρήσει ότι συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος για να σας συστήσει να παραμείνετε ακίνητη στο κρεββάτι, κλινήρης, μην ακολουθείτε αυθαίρετα μια τέτοια επιλογή. Συνεχίστε να βγαίνετε έξω, να κινείστε και, εάν σας το επιτρέπει ο γιατρός σας, να γυμνάζεστε και να κάνετε σεξ.

SOSTip: Είναι γεγονός πως υπάρχουν ορισμένες κλινικές μελέτες στις οποίες αποδεικνύεται πως η ακινησία τελικά ωφελεί. Για τον λόγο αυτό οι σύγχρονοι μαιευτήρες γυναικολόγοι προσπαθούν να την περιορίσουν -ειδικά την αυστηρή μορφή της- μόνο σε δύσκολες περιπτώσεις, όπως λόγου χάρη στην περίπτωση πολύδυμης κυήσεως με «ανοιχτό» ή «κοντό» τράχηλο, όταν η έγκυος έχει συσπάσεις με βράχυνση (κόντεμα) του μήκους του τραχήλου, σε χαμηλή πρόσφυση πλακούντα ή ύπαρξη επιπωματικού πλακούντα, σε σοβαρού βαθμού υπολειπόμενη ανάπτυξη κ.λ.π.

Επομένως, εάν κάποια στιγμή σας ζητηθεί-συσταθεί να παραμείνετε κλινήρης για κάποιο διάστημα στην κύησή σας, συζητήστε με τον γυναικολόγο σας τα υπέρ και τα κατά αυτής της συστάσεως, καθώς επίσης και τους τρόπους μείωσης των ενδεχόμενων ρίσκων που μπορεί να περικλείουν! Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας, ενημερωθείτε, κάντε ερωτήσεις και δείξτε εμπιστοσύνη. Ο γιατρός σας, άλλωστε, προσπαθεί να πάρει την καλύτερη και καταλληλότερη απόφαση έχοντας πάντα στο μυαλό του τόσο εσάς όσο και το έμβρυο!

www.bagiokos.gr

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0