HomeΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Εντερικά Ενοχλήματα Στην Εγκυμοσύνη

Χριστόπουλος Παναγιώτης, Γυναικολόγος

Εντερικά Ενοχλήματα Στην Εγκυμοσύνη

Οι καούρες, η ναυτία και ο εμετός, η δυσκοιλιότητα και τα φουσκώματα είναι από τα πιο συνηθισμένα ενοχλήματα κατά τη διάρκεια της  εγκυμοσύνης Ο γυναικολόγος μπορεί να δώσει πρακτικές συμβουλές για να περιοριστούν αυτά τα ενοχλήματα και να ανακουφιστεί η έγκυος.

Σύμφωνα με μελέτες, το 75% των εγκύων θα παρουσιάσει τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της κύησης τέτοιες ενοχλήσεις από το πεπτικό σύστημα. Κάποια από αυτά ξεκινούν από την αρχή της εγκυμοσύνης (πχ ναυτία) ενώ κάποια άλλα είναι συχνότερα προς το τέλος της (πχ καούρες).

 ΝΑΥΤΙΑ & ΕΜΕΤΟΣ

Η ναυτία και ο εμετός είναι από τα συχνότερα συμπτώματα, που εμφανίζονται από την αρχή της εγκυμοσύνης. Θεωρούνται μάλιστα ως πιθανά σημεία εγκυμοσύνης, όταν αυτά εμφανίζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, που έχουν καθυστέρηση στην εμφάνιση της «περιόδου» τους.  Η αιτία τους είναι ορμονική, καθώς οφείλονται στην αύξηση της χορειακής γοναδοτροπίνης στο αίμα, της ορμόνης δηλαδή που είναι χαρακτηριστική της εγκυμοσύνης. Είναι πιο έντονες στο πρώτο τρίμηνο της κύησης και μετά από αυτό συνήθως εξαφανίζονται.

Ο περιορισμός του φαγητού, τα μικρά και συχνά γεύματα, η στερεά τροφή είναι μερικές εύκολες και έξυπνες συμβουλές για να ανακουφιστεί η μέλλουσα μαμά. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν φάρμακα ή ακόμα και νοσηλεία στο μαιευτήριο.

 ΦΟΥΣΚΩΜΑ

Το «πρήξιμο» ή φουσκώματα του εντέρου είναι αρκετά συχνά ενοχλήματα και έχουν ως βάση τους την μειωμένη κινητικότητα του εντέρου κατά την εγκυμοσύνη. Έτσι, οι τροφές παραμένουν περισσότερη ώρα μέσα στο έντερο και η παρατεταμένη πέψη τους προκαλεί αύξηση των αερίων μέσα σε αυτό. Οι τροφές που καταναλώνονται κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να αυξήσουν το πρόβλημα. Έτσι κάποια λαχανικά αλλά και τα όσπρια, που προτιμώνται από τις εγκύους καθώς είναι ωφέλιμες για τη σωστή διατροφή της, προκαλούν ακόμα περισσότερο αέρα μέσα στο έντερο. Αποτέλεσμα είναι η αίσθηση μετεωρισμού («φουσκώματος») του εντέρου αλλά και η αύξηση του αερισμού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν η κατανάλωση άλλων τροφών που δεν προκαλούν αέρια, η ήπια άσκηση και κάποια αφεψήματα.

 

ΚΑΟΥΡΕΣ

Οι καούρες κατά την εγκυμοσύνη είναι πολύ συχνές από την αρχή μέχρι και το τέλος της κύησης, όπου είναι και συχνότερες. Οι λόγοι είναι κυρίως δυο. Ο πρώτος λόγος είναι η παράγωγη της προγεστερόνης κατά την εγκυμοσύνη έχει ως αποτέλεσμα να χαλαρώνει ο σφικτήρας του οισοφάγου και έτσι οι τροφές να επιστρέφουν πιο εύκολα από το στομάχι προς τον οισοφάγο, δημιουργώντας έτσι το αίσθημα της καούρας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι όσο προχωρά η εγκυμοσύνη τόσο περισσότερο αυξάνεται το μέγεθος της μήτρας μέσα στην κοιλία πιέζοντας το στομάχι και προκαλώντας έτσι ακόμα πιο εύκολη επιστροφή των τροφών προς τον οισοφάγο.

Για να αποφύγουμε αυτές τις ενοχλήσεις, η έγκυος μπορεί να τρώει μικρά και συχνά γεύματα με στερεές τροφές, αποφεύγοντας τα πολλά υγρά. Οι λιπαρές τροφές και τα πολλά καρυκεύματα μπορούν να επιτείνουν το πρόβλημα. Επίσης, καλό είναι η έγκυος να μην ξαπλώνει αμέσως μετά από το φαγητό και να χρησιμοποιεί περισσότερα από ένα μαξιλάρια.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα ακόμα βασανιστικό ενόχλημα για την έγκυο. Το έντερο της εγκύου κινείται πιο αργά ώστε να παραμένουν περισσότερο χρόνο οι τροφές μέσα στο έντερο. Έτσι η πέψη είναι ακόμα καλύτερη με σκοπό να απορροφήσει ο οργανισμός όσο το δυνατό περισσότερα θρεπτικά στοιχεία. Έτσι θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις αυξημένες θρεπτικές ανάγκες της εγκυμοσύνης, τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο. Μαζί με τις τροφές απορροφάται και περισσότερο νερό, κάνοντας έτσι τα κόπρανα πιο σκληρά. Ο συνδυασμός της μειωμένης κινητικότητας και των σκληρών κοπράνων, με την προσθήκη της λήψης σιδήρου κατά την εγκυμοσύνη, προκαλούν δυσκοιλιότητα στην έγκυο.

Για να αποφύγουμε το πρόβλημα, η έγκυος πρέπει να ρυθμίσει τη διατροφή της έτσι ώστε να λαμβάνει περισσότερα λαχανικά, φρούτα και φυτικές ίνες. Να καταναλώνει πολύ νερό και να ασκείται ελαφρά, ώστε να αυξάνεται η κινητικότητα του εντέρου. Σε δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσουν και κάποιες παραφαρμακευτικές ουσίες, τις οποίες μπορεί να συστήσει ο γυναικολόγος.

 

Σε γενικές γραμμές, οι διαταραχές και τα ενοχλήματα από το γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να ταλαιπωρούν την έγκυο, αλλά με τη σωστή καθοδήγηση από το γυναικολόγο μπορούμε εύκολα και με ασφάλεια να τα ξεπεράσουμε.

healthylady.gr

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0