HomeΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ενεργητική Ακρόαση: Πόσο Καλοί Ακροατές Είμαστε;

Κολτσίδα Ελένη, Ψυχολόγος

Ενεργητική Ακρόαση: Πόσο Καλοί Ακροατές Είμαστε;

Αρχικά θα ήθελα να φέρετε στο μυαλό σας έναν άνθρωπο με τον οποίο χαίρεστε να συνομιλείτε, έπειτα σκεφτείτε ένα πρόσωπο που δεν μπορείτε να ακούτε. Τι χαρακτηριστικά έχει ο καθένας; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, αν ακούτε «πραγματικά» τους άλλους, κι αν δυσκολεύεστε τι είναι αυτό που σας εμποδίζει.

Η ενεργητική ακρόαση είναι μία έννοια που χρησιμοποιείται ευρέως, όμως λανθασμένα συχνά αναφέρεται ως μία επικοινωνιακή δεξιότητα ενώ είναι κάτι πολύ πιο ουσιώδες και πολύπλοκο.

Συνήθως, έχουμε την τάση να συμβουλέψουμε, να καθοδηγήσουμε ή να προτείνουμε λύσεις. Αν και θέλουμε να φανούμε βοηθητικοί, πολλές φορές απογοητευόμαστε αν αυτές οι προσπάθειες μας προβούν αναποτελεσματικές.

Η ενεργητική ακρόαση αφορά την διάθεσή μας να κατανοήσουμε και να αντιληφθούμε με ακρίβεια τα προσωπικά νοήματα ενός ανθρώπου στα λεγόμενα του «σαν» να ήμασταν εκείνος. Σημαίνει το να είμαστε ευαίσθητοι και ανοιχτοί σε αυτό που βιώνει εκείνη τη στιγμή ο συνομιλητής μας χωρίς κριτική και αφήνοντας στην άκρη τις προκαταλήψεις που όλοι έχουμε. Είναι μία μη παθητική στάση του ακροατή και επιθυμία να γνωρίσει το πρόσωπο που έχει απέναντί του. Σημαντικό είναι επίσης να επικοινωνήσει την βαθιά αυτή κατανόηση με διάφορους τρόπους, όπως κάνοντας μία ή δύο προτάσεις που να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα- το προσωπικό νόημα- που το άτομο αυτό ήθελε να μεταδώσει.

Με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω η ενεργητική ακρόαση είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία απλή τεχνική διότι προϋποθέτει να κάνουμε στην άκρη τις προσωπικές μας απόψεις. Πραγματικά πρόκειται για κάτι δύσκολο και τολμηρό τη στιγμή που όλοι μας επιβιώνουμε και έχουμε προσαρμοστεί σε μία κοινωνία όπου συνεχώς αξιολογούμαστε μέσα από συστήματα ελέγχου, στερεότυπα που καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε και ρόλους που φοράμε για να νιώθουμε αποδεκτοί.

Προσοχή όμως, καλό είναι να μην ταυτίζουμε το «ακούω» με το «υπακούω», το ότι κατανοώ, δεν σημαίνει ότι συμφωνώ απαραιτήτως με τα λεγόμενα κάποιου. Δεν ταυτίζομαι αλλά νιώθω σεβασμό στην διαφορετικότητα του προσώπου που έχω απέναντι μου με τον τρόπο που εκφράζεται εκείνη τη στιγμή.

Τα οφέλη της ενεργητικής ακρόασης είναι πολλαπλά. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε ότι αποδεχόμαστε τον συνομιλητή μας όπως είναι και ότι δίνουμε αξία σε αυτά που λέει και νιώθει. Έτσι δημιουργείται ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης το οποίο ενισχύει την ανάπτυξη της σχέσης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, . Αυτό φυσικά περιλαμβάνει διάφορες σχέσεις, όπως μπορεί να είναι δάσκαλος-μαθητής, γονιός-παιδί, θεραπευτής-πελάτης, και συντροφικές σχέσεις.

Έτσι μπορεί να επιτύχουμε με έναν διακριτικό αλλά ισχυρό τρόπο την αλλαγή στις σχέσεις μας!

helenikoltsida.gr

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0