HomeΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Εγκυμοσύνη Και Ξεκούραση Στο Κρεβάτι , Οι Αρνητικές Επιπτώσεις Υπερτερούν Των Πλεονεκτημάτων

Γκαραβέλας Αθανάσιος, Γυναικολόγος

Εγκυμοσύνη Και Ξεκούραση Στο Κρεβάτι , Οι Αρνητικές Επιπτώσεις Υπερτερούν Των Πλεονεκτημάτων

Όταν η εγκυμοσύνη παρουσίαζε κάποια επιπλοκή η βασική αρχή καταπολέμησης της ήταν η απόλυτη ανάπαυση στο κρεβάτι. Λόγω των ενδεχόμενων επιπτώσεων ως αποτέλεσμα της διαρκής ακινησίας αναθεωρήθηκε αυτή η προτροπή .

Πρώιμες συσπάσεις; Κίνδυνος πρόωρου τοκετού; Η λύση ήταν κάποτε: ανάπαυση, ξεκούραση και μετά πάλι ανάπαυση στο κρεβάτι για τη μέλλουσα μητέρα.

Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός δεν καταπονούνταν και το βάρος του μωρού στη λεκάνη της μητέρας δεν αυξανόταν περαιτέρω λόγω της δύναμης της βαρύτητας. Σήμερα, ωστόσο, έχουμε αλλάξει άποψη : μένοντας στο κρεβάτι πάρα πολύ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην εγκυμοσύνη ακόμη και να επιδεινωθεί η διάθεση των γυναικών. Συνεπώς η ξεκούραση στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εν ολίγοις, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Η πάρα πολύ ξεκούραση στο κρεβάτι μπορεί να είναι επιβλαβής.

Η ανάπαυση στο κρεβάτι συνίσταται,σε ποσοστό μία στις πέντε γυναίκες κατά μέσο όρο, στην περίπτωση των συσπάσεων πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης, πρόωρη ρήξη των μεμβράνων, καθώς και προ-εκλαμψία και υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά όπως εξηγούν οι μελέτες δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι αυτή η πρακτική καλυτερεύει το αποτέλεσμα της μητρότητας κατά την εμφάνιση των προαναφερθέντων κινδύνων και βοηθάει ώστε να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα. Φαίνεται αντιθέτως να είναι αρνητικές οι συνέπειες: για το παιδί, για τη μητέρα και για όλη την οικογένεια.

Η ακινητοποίηση σχετίζεται με τα προβλήματα της πήξης του αίματος διεγείροντας τον σχηματισμό των θρόμβων αίματος με πιθανές συνέπειες όπως η φλεβική θρόμβωση, καθώς και τον κίνδυνο του διαβήτη και της κατάθλιψης από την απομόνωση με μεγαλύτερη πιθανότητα το παιδί να γεννηθεί με βάρος λιγότερο του αναμενόμενου. Αυτό διαφαίνεται από τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που αναπτύχθηκαν από την Αμερικανική Εταιρεία Ιατρικής για τη μητέρα και το έμβρυο. Όπως επισημαίνει ο Anthon Sciscione, ένας από τους συγγραφείς των κατευθυντήριων γραμμών, η αναγκαστική ανάπαυση μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση ή εμβολή δυνητικά επικίνδυνο αν καταφέρουν να πλησιάσουν στους πνεύμονες.

Αυξάνει τον κίνδυνο του διαβήτη στην κύηση.

Η έλλειψη δραστηριότητας μπορεί επίσης να εκθέσει την εγκυμονούσα σε κίνδυνο διαβήτη κύησης, όπως αποδεικνύεται από ορισμένες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες στις γυναίκες που συνταγογραφείται ανάπαυση στο κρεβάτι, έχουν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καθώς και αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης ψυχολογικών διαταραχών, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Τελευταίο και εξίσου σημαντικό, η αναγκαστική ανάπαυση οδηγεί την εγκαταλείψη της εργασίας , με σημαντικές επιπτώσεις για το οικογενειακό εισόδημα.Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα το παιδί να γεννηθεί με βάρος λιγότερο από ό, τι αναμενόταν. Η αναγκαστική ξεκούραση στο κρεβάτι φαίνεται να συνδέεται, έστω και αν δεν υπάρχουν επίσημες βεβαιώσεις , με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης μετά τον τοκετό. Πράγματι το να παραμένουν στο σπίτι, ξαπλωμένες στο κρεβάτι ή στον καναπέ χωρίς έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση και μπορεί να προδιαθέτει σε κατάθλιψη.

Η έλλειψη κοινωνικών επαφών, η αδράνεια και συνεπώς η πλήξη μπορεί, στη συνέχεια, να δημιουργήσει για τη γυναίκα ασυνείδητα συναισθήματα εχθρότητας απέναντι στο παιδί που πρόκειται να γεννηθεί, σαν να ήταν υπεύθυνο του εγκλεισμού της.

Εν ολίγοις, σήμερα οι γυναικολόγοι συμφωνούν: πριν από την “εύκολη” συνταγογράφηση για πλήρη ακινησία στο κρεβάτι είναι καλό να δοκιμάσετε άλλα συστήματα, όπως περίδεση τραχήλου για να βοηθήσει την αντίσταση του περινέου, πιθανώς σχετιζόμενο με μια ενδεχόμενη μείωση της κούρασης και με μια μέτρια αύξηση της ξεκούρασης.

gkaravelas.gr

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0