HomeΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Συχνές Ερωτήσεις Για Την Ηπατίτιδα C Για Το Κοινό

Μπάκος Δημήτρης, Γαστρεντερολόγος – Επεμβατικός Ενδοσκόπος

Συχνές Ερωτήσεις Για Την Ηπατίτιδα C Για Το Κοινό

Εάν μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη υγεία σας ή, ενδεχομένως, να σώσει τη ζωή σας, θα το έχετε κάνει; Η απάντηση για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ένα ηχηρό «Ναι». Η εξέταση για την ηπατίτιδα C, η οποία συνεπάγεται μια ανάλυση αίματος, μπορεί να είναι η διαφορά ανάμεσα στις σοβαρές επιπλοκές της υγείας αργότερα στη ζωή ή σε μια διαχειρίσιμη – σε ορισμένες περιπτώσεις θεραπεύσιμη – κατάσταση.

Ας θέσουμε κάποιες ερωτήσεις και απαντήσεις για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε περισσότερα σχετικά με τη χρόνια ηπατίτιδα C.

 –Τι είναι η ηπατίτιδα C;

 Η ηπατίτιδα C είναι μια ιογενής λοίμωξη που στοχεύει στο ήπαρ, οδηγώντας σε φλεγμονή. Υπάρχουν αρκετοί ιοί ηπατίτιδας, αλλά η ηπατίτιδα C είναι μία από τις πιο σοβαρές μορφές. Η ηπατίτιδα Α, Β και C είναι διαφορετικές ασθένειες.

Μεταδίδεται σε επαφή με μολυσμένο αίμα, η ηπατίτιδα C συχνά μεταδίδεται με τη χρήση κοινών βελόνων ή φαρμάκων. Ωστόσο, η λήψη αίματος μετάγγισης, παράγοντα πήξη ή η μεταμόσχευση οργάνων πριν από το 1992, η διαδικασία τρυπήματος για να τοποθετηθούν σκουλαρίκια ή τατουάζ σε ένα μη στείρο περιβάλλον και το ιστορικό εγκλεισμού, μεταξύ άλλων, αποτελούν αυξημένο κίνδυνο  μετάδοσης για την ηπατίτιδα C.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

 Πολλοί άνθρωποι με ηπατίτιδα C δεν γνωρίζουν ότι έχουν τη λοίμωξη. Τα συμπτώματα συνήθως δεν εμφανίζονται παρά αργότερα κατά τη διάρκεια της χρόνιας λοίμωξης.

Τα σημάδια της χρόνιας λοίμωξης περιλαμβάνουν:

Εύκολη αιμορραγία
Μώλωπες εύκολα
Φαγούρα στο δέρμα
Συσσώρευση υγρών στην κοιλιά σας
Οίδημα στα πόδια
Απώλεια βάρους
Σύγχυση, υπνηλία και ομιλία
Ορατά κοιλιακά αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα σας

Επειδή τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μόνο όταν η ηπατίτιδα C έχει προκαλέσει χρόνια ηπατική βλάβη, η σημασία της ανίχνευσης είναι ζωτικής σημασίας.

 

-Ποιος πρέπει να κάνει έλεγχο;

 Ελεγχθείτε για ηπατίτιδα C εάν:

Γεννηθήκατε μεταξύ 1945-1965 (περιλαμβάνει το υψηλότερο ποσοστό λοίμωξης στο ευρύ κοινό)
Έχετε κάνει ένεση ή εισπνεύσει φάρμακα (τρέχων χρήστης ή ιστορικό χρήσης)
Έχετε ένα τατουάζ το οποίο έγινε σε ένα  μη επαγγελματικό και  μη στείρο περιβάλλον
Ήσασταν κάποτε φυλακισμένοι
Λάβατε μετάγγιση αίματος, μεταμόσχευση οργάνου ή παράγοντα πήξης πριν από το 1992

Συζητήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τον έλεγχο για ηπατίτιδα C.

 

-Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

 Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή δεν ανιχνευθεί, η ηπατίτιδα C μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως:

Κίρρωση (ουλή) του ιστού του ήπατος, η οποία εμποδίζει τη λειτουργία του ήπατος
Καρκίνος στο συκώτι
Ηπατική ανεπάρκεια.

 

 –Υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία;

 Η διάγνωση της ηπατίτιδας C νωρίς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της βέλτιστης μακροπρόθεσμης υγείας. Τα αντιιικά φάρμακα είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία και την εξάλειψη της ηπατίτιδας C από το σώμα σας. Οι παλαιότερες μορφές αυτών των φαρμάκων, οι οποίες απαιτούσαν ασθενείς να ακολουθούν θεραπευτική αγωγή για 24-72 εβδομάδες, συχνά προκαλούσαν σοβαρές παρενέργειες όπως κατάθλιψη, συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και απώλεια υγιών κυττάρων του αίματος. Τα νέα αντιιικά φάρμακα, από την άλλη πλευρά, είναι από του στόματος χάπια με πολύ χαμηλό κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών και καλύτερα ποσοστά θεραπείας.

Συνολικά, οι νέες θεραπείες είναι εξαιρετικά ανώτερες από τους παλαιότερους παράγοντες, οι οποίοι αποκλείουν τα άτομα με ψυχική ασθένεια ή ιστορικό αυτοκτονίας. Οι νεότεροι πράκτορες έχουν ελάχιστα κριτήρια αποκλεισμού. Οι άνθρωποι που έχουν αποκλειστεί από τη θεραπεία στο παρελθόν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Εάν ένα άτομο υποβληθεί σε θεραπεία στο παρελθόν και δεν θεραπεύτηκε, θα πρέπει να επανεκτιμηθεί.

Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής για να σας κρατήσει υγιείς αν είστε διαγνωσμένοι με ηπατίτιδα C. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, αποφυγή φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν ηπατική βλάβη και λήψη επιπλέον προφυλάξεων για την προστασία των άλλων από την επαφή με το αίμα σας.

Αν κινδυνεύετε από ηπατίτιδα C, μιλήστε στον γιατρό σας σχετικά με τις εξετάσεις. Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση θεμάτων υγείας έγκαιρα συμβάλλει στη βελτίωση της ευημερίας σας για τα επόμενα χρόνια.
www.endounit.gr

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0