HomeΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Η Γονεϊκότητα Είναι Μια Μεταβατική Περίοδος

Συμεωνίδου Αντιγόνη, Ψυχολόγος

Η Γονεϊκότητα Είναι Μια Μεταβατική Περίοδος

H γονεϊκότητα είναι μια μεταβατική περίοδος, είναι μια περίοδος που μεταμορφώνει δύο ανθρώπους σε γονείς μέσα από αλλαγή και δημιουργεί ένα καινούργιο συναισθηματικό πλαίσιο.
Η ύπαρξη μας εξελίσσεται σε Συναισθηματικά Περιβάλλοντα με πρώτο συναισθηματικό περιβάλλον το ενδομήτριο, με το πρώτο χειροπιαστό μας βήμα προς την καινούργια μας πραγματικότητα που είναι η εμπειρία του τοκετού, με την πρώτη μας πραγματική και συναισθηματική επαφή που είναι η αγκαλιά της μητέρας μας στα πρώτα δευτερόλεπτα της ζωής μας και όλα αυτά τα τόσο σημαντικά περιβάλλοντα δημιουργούν την πρώτη αίσθηση της οικογένειας. Πλαισιώνονται από ανθρώπινες μορφές και δημιουργούν καινούργιους ρόλους. Η επίτοκος γίνεται μητέρα, ο σύντροφος γίνεται πατέρας και ο καινούργιος μικρός άνθρωπος μεταμορφώνει τη Δυάδα σε Τριάδα.

Η ανάδυση των καινούργιων ρόλων είναι αυτή η μεταβατική περίοδος που αλλάζει τις ισορροπίες, για να γεννηθεί η οικογένεια. Μια οικογένεια που χρειάζεται να πλαισιώνει δεσμούς αγάπης και να ορίζεται από την αποδοχή ότι η εύρεση ισορροπιών δεν ανήκει αποκλειστικά στην νέα μητέρα. Οι σύντροφοι είναι οι μορφές που αγκαλιάζουν και συναισθάνονται την αλλαγή στην ψυχοσύνθεση της συντρόφου τους.
Μια ψυχοσύνθεση που είναι δυνατή αλλά και ευάλωτη, γεμάτη καινούργια και καταλυτικά συναισθήματα και πιο πολύ μια ψυχοσύνθεση που πολλές φορές κάνει την νέα μητέρα να νιώθει ότι έχει χαθεί σε όλες αυτές τις αλλαγές. Πάντα όταν χάνεσαι χρειάζεσαι έναν άνθρωπο δίπλα σου για να νιώσεις έστω και μια στιγμή ότι δεν είσαι μόνη σου. Ειδικά όταν έχεις ένα νεογέννητο που νιώθεις ότι θέλεις να το φροντίσεις.

Και εκεί έρχεται μπροστά μας μια από τις μεγαλύτερες ανάγκες μας, η Εμπιστοσύνη. Κάθε νέα μητέρα αντλεί την πολυπόθητη εμπιστοσύνη στον νέο της ρόλο από τον σύντροφο που στηρίζει την νέα μητέρα να τον βιώσει. Και έτσι ανθίζει και η πατρότητα και ανοίγει το έδαφος για την δημιουργία της οικογένειας γιατί η οικογένεια συμβολίζει την αρχή μιας αγάπης που μοιράζεται.
antigonisimeonidou.wordpress.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0