HomeΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Η Φλεγμονή Της Σκωληκοειδούς Απόφυσης Στα Παιδιά (Σκωληκοειδίτιδα)

Μπάκος Δημήτρης, Γαστρεντερολόγος

Η Φλεγμονή Της Σκωληκοειδούς Απόφυσης Στα Παιδιά (Σκωληκοειδίτιδα)

Σκωληκοειδίτιδα στα παιδιά

Η σκωληκοειδίτιδα εμφανίζεται όταν η σκωληκοειδής απόφυση (μια επέκταση του παχέος εντέρου) γίνεται φλεγμονώδης και μολυνθεί. Η θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση του προσβεβλημένου παραρτήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν η απόφυση έχει ήδη σπάσει (ραγεί), η χειρουργική επέμβαση γίνεται μετά από μια περίοδο θεραπείας με αντιβιοτικά. Η σκωληκοειδίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για κοιλιακής επέμβαση κατά την παιδική ηλικία.


Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα;

Η σκωληκοειδίτιδα εμφανίζεται όταν η απόφυση, ένα προσάρτημα (επέκταση) του παχέος εντέρου, γίνεται φλεγμονή (πρησμένο) και μόλυνση. Σε πολλές περιπτώσεις, μια απόφραξη (εμπλοκή) στην απόφυση προκαλεί τη μόλυνση, με αποτέλεσμα την βακτηριακή υπερανάπτυξη. Σε 20 έως 30 τοις εκατό των παιδιών, η απόφυση διαλύεται και απελευθερώνει την λοίμωξη στην κοιλιακή κοιλότητα.

Πόσο συχνή είναι η σκωληκοειδίτιδα;

Η σκωληκοειδίτιδα επηρεάζει 80.000 παιδιά ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι συνηθέστερη στη δεύτερη δεκαετία της ζωής. Το πενήντα τοις εκατό των παιδιών θα έχει οικογενειακό ιστορικό σκωληκοειδίτιδας. Η σκωληκοειδίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για κοιλιακή επέμβαση κατά την παιδική ηλικία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας;

Επειδή η απόφυση βρίσκεται στο κάτω δεξιό τμήμα της κοιλιάς, το πιο σημαντικό σύμπτωμα είναι ο κοιλιακός πόνος. Αυτό αρχίζει συχνά γύρω από τον ομφαλό της κοιλιάς και μετακινείται στην κάτω δεξιά πλευρά αργότερα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία και εμετός
  • Απώλεια της όρεξης
  • Χαμηλός πυρετός
  • Διάρροια (μετά από αρκετές ημέρες)
  • Πόνος με ή αύξηση της ούρησης

Πώς γίνεται η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας;

Τα κύρια σημεία της σκωληκοειδίτιδας  είναι ιστορικό πόνου στο δεξιό κατώτερο τμήμα της κοιλιάς που ακολουθείται από εμετό και χαμηλό πυρετό, και ευαισθησία και ακαμψία (δυσκαμψία) στην ίδια περιοχή.

Οι περισσότεροι ασθενείς θα έχουν απεικόνιση της κοιλιάς τους με υπερηχογράφημα ή / και αξονική τομογραφία (CT). Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος και εξέταση ούρων.

Καμία δοκιμασία ή εύρημα δεν είναι 100 τοις εκατό ακριβής και αξιόπιστος στη διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας. Ο γιατρός πρέπει να συγκεντρώσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο μόνος τρόπος για τη διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας είναι η χειρουργική επέμβαση.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η σκωληκοειδίτιδα;

Η θεραπεία είναι η αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος με χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν η απόφυση έχει ραγεί, η χειρουργική επέμβαση γίνεται μετά από μια περίοδο θεραπείας με αντιβιοτικά.


Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης

Ένας  αναισθησιολόγος (ένας γιατρός που ειδικεύεται στην ανακούφιση από τον πόνο και την καταπραϋντική λειτουργία στα παιδιά) δίνει στο παιδί σας αναισθησία, η οποία προκαλεί ύπνο.
Εάν χρησιμοποιηθεί η
 λαπαροσκοπική μέθοδος  (ελάχιστα επεμβατική τεχνική), ο χειρουργός θα εισέλθει στην κοιλιά με μικρά όργανα και μια κάμερα θα εισαχθεί μέσω διαφόρων μικρών εντομών (κοψίματα). Μερικές φορές, μια ελαφρώς μεγαλύτερη τομή είναι απαραίτητη για να αφαιρεθεί η απόφυση.
Η απόφυση αφαιρείται και το μολυσμένο υγρό εκπλένεται από την κοιλιακή κοιλότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τοποθετούνται παροχετεύσεις για να επιτρέπεται η απομάκρυνση μολυσμένου υγρού.
Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί λιγότερο από μία ώρα για να ολοκληρωθεί.

 

Μετά τη χειρουργική επέμβαση

Η συνήθης διαμονή στο νοσοκομείο είναι 12-24 ώρες για απλή σκωληκοειδίτιδα και 5 έως 7 ημέρες για ρήξη σκωληκοειδίτιδας. Το παιδί θα λαμβάνει ενδοφλέβια (στη φλέβα) φάρμακα για τον πόνο και τα αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο. Οι στοματικές τροφές αρχίζουν αργά, ξεκινώντας συνήθως με καθαρά υγρά. Το παιδί σας θα προχωρήσει σταδιακά σε μια κανονική διατροφή. Μπορεί να υπάρχει επίδεσμος πάνω από την τομή.

Το παιδί σας θα είναι έτοιμο για έξοδο από το νοσοκομείο όταν μπορεί να φάει μια κανονική διατροφή, δεν έχει πυρετό ή παροχέτευση από την τομή δεν αποδίδει υγρά και έχει φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

Τι να περιμένετε μετά την έξοδο από το νοσοκομείο μετά από χειρουργική επέμβαση σκωληκοεδεκτομής

Τα περισσότερα παιδιά θα χρειαστούν λίγες μέρες ξεκούρασης στο σπίτι πριν επιστρέψουν στο σχολείο και 2 έως 4 εβδομάδες πριν επιστρέψουν στο γυμναστήριο και στον αθλητισμό, ανάλογα με το πόση φλεγμονή υπάρχει.


Πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό του παιδιού σας

Ενδέχεται να παρατηρήσετε κάποια μικρή διόγκωση γύρω από την τομή. αυτό είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, καλέστε τον γιατρό εάν το παιδί σας αναπτύξει κάποιο από τα παρακάτω:

  • Πυρετός
  • Εμετός
  • Υπερβολική διόγκωση, ερυθρότητα στην τομή
  • Αιμορραγία
  • Αύξηση του πόνου

Επόμενη παρακολούθηση

Μια επόμενη επίσκεψη σαν εξωτερικός ασθενής θα προγραμματιστεί μία έως δύο εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση του παιδιού σας. Ο γιατρός σας θα εξετάσει την πληγή και θα αξιολογήσει την ανάρρωσή του.

endounit.gr

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0