HomeΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Αρτηριακή Υπέρταση: Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε.

Πισιμίσης Ιωάννης, Καρδιολόγος

Αρτηριακή Υπέρταση: Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε.

1) Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση;

Ως υπέρταση ορίζεται η σταθερή και επαναλαμβανόμενη μέτρηση τιμών αρτηριακής πίεσης υψηλότερης των φυσιολογικών ορίων, όπως αυτά καθορίζονται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Γενικά μιλώντας, τιμές αρτηριακής πίεσης άνω των 140mmHg και 90mmHg για τη συστολική και τη διαστολική πίεση αντίστοιχα (“μεγάλη” και “μικρή” πίεση) θεωρούνται παθολογικές και πρέπει να αντιμετωπίζονται.

2) Γενικά έχω χαμηλές πιέσεις αλλά κάποιες φορές είναι πάνω από τα όρια. Έχω πρόβλημα;

Πιθανότατα όχι. Παρόλα αυτά χρειάζονται σωστή λήψη ιστορικού και ακριβείς οδηγίες παρακολούθησης από το γιατρό σας ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτές οι “υψηλές” μετρήσεις να μην είναι τόσο τυχαίες και σποραδικές.

3) Είμαι υπερτασικός. Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημά μου;

Εξαρτάται από το στάδιο της υπέρτασης και από το συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο στο κάθε άτομο ξεχωριστά. Η υπέρταση αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων (κυρίως της στεφανιαίας νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων) και χρείάζεται σωστή διαστρωμάτωση κινδύνου από ειδικό ώστε να εκτιμηθεί το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα του ασθενούς.

4) Χρειάζομαι φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης;

Όχι απαραίτητα. Αν και η έναρξη φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί πάντα την εύκολη λύση για ασθενή και γιατρό, ειδικά σε ηλικίες κάτω των 70 ετών το ποσοστό των ασθενών που μπορούν να αντιμετωπίσουν την υπέρταση χωρίς φάρμακα είναι πολύ υψηλό. Συγκεκριμένες διαιτητικές προσαρμογές, η τακτική αερόβια άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και η απώλεια βάρους έχουν σημαντική επίδραση στις τιμές της αρτηριακής πίεσης, πολλές φορές τόσο σημαντική που παύει να είναι απαραίτητη η έναρξη φαρμακευτικής αγωγής.

5) Ξεκίνησα ένα ήπιο φάρμακο και η πίεσή μου έχει ρυθμιστεί. Χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο;

Φυσικά. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής εξακολουθούν να είναι απαραίτητες ακόμα και μετά τη φαρμακευτική ρύθμιση της υπέρτασης για δύο λόγους. Πρώτον γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε σταδιακή μείωση ή και διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής και δεύτερον γιατί προστατεύουν από τη μελλοντική ανάγκη για αύξηση των φαρμάκων.

6) Τα φάρμακα της υπέρτασης έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες;

Η χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου ενέχει πάντα τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας ανεπιθύμητης ενέργειας. Ωστόσο τα φάρμακα της υπέρτασης είναι ουσίες δοκιμασμένες για πολλά χρόνια σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών και θεωρούνται γενικά ασφαλή.

pisimisis.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0