HomeΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Διατροφή Της Περιόδου: Οι 7 Κανόνες

Γκέσου Βασιλική, Κλινικός Διαιτολόγος

Διατροφή Της Περιόδου: Οι 7 Κανόνες

Πολλές γυναίκες βιώνουν πολύ έντονα τις μέρες της έμμηνου ρύσης. Και ψυχολογικά αλλά και σωματικά. Ψυχολογικά λόγω των σκαμπανεβασμάτων των ορμονών η διάθεση μας είναι ευμετάβλητη, η όρεξη μας αυξημένα και σωματικά γιατί πολλές φορές πονάμε έντονα, εμφανίζουμε οιδήματα και αισθανόμαστε άβολα με το σώμα μας. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε με τη διατροφή μας ώστε να αισθανόμαστε καλύτερα;
Ας δούμε λοιπόν τους 7 κανόνες της διατροφής κατά την έμμηνο ρύση!

 

Κανόνας 1ος: Επέλεξε κόκκινο κρέας!

Κατά τις μέρες της περιόδου χάνουμε αίμα από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα αποθέματα σιδήρου του οργανισμού. Η καλύτερη πηγή πρόσληψης δεν είναι άλλη από το κόκκινο κρέας. Επέλεξε συκώτι και κομμάτια κρέατος χαμηλά σε λιπαρά.

Κανόνας 2ος: Απέφυγε το αλάτι!

Τις μέρες της περιόδου οι περισσότερες γυναίκες τείνουν να παρουσιάζουν οίδημα στον οργανισμό. Φρόντισε λοιπόν τότε να μην καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες αλατιού ή και κρυφές πηγές αυτού όπως κύβους, αλλαντικά και τυριά πλούσια σε αλάτι.

Κανόνας 3ος: Τήρησε το διατροφικό σου ωράριο!

Τις «δύσκολες» μέρες πολλές γυναίκες φαίνονται να παρουσιάζουν αυξημένη όρεξη και επιθυμία για κατανάλωση φαγητού αλλά και γλυκών. Για να αποφύγεις λοιπόν τις διατροφικές παρασπονδίες φρόντισε να μην παραλείπεις γεύματα ή μένεις πολλές ώρες νηστική και είσαι πιο επιρρεπής σε αυτές.

Κανόνας 4ος: Κάλυψε τις ανάγκες σου σε ασβέστιο!

Αποτελέσματα μελετών υποδεικνύουν υψηλό βαθμό συσχέτισης μεταξύ των επιπέδων κατανάλωσης ασβεστίου και την εμφάνιση συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Κατανάλωνε 2 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι) και 30-60g τυριού χαμηλού σε λιπαρά την ημέρα κάθε μέρα ώστε να εξασφαλίζεις τα αποθέματα του ασβεστίου του οργανισμού σου καθημερινά.

Κανόνας 5ος: Κατανάλωσε φυτικά τρόφιμα!

Στις μέρες της έμμηνου ρύσης φρόντισε η διατροφή που ακολουθείς να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, όσπρια και δημητριακά μη επεξεργασμένα. Οι πληθώρα θρεπτικών συστατικών που θα σε παρέχουν τα παραπάνω σε διαδραματίσει βασικό ρόλο στη να καταπραϋνθούν τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.

Κανόνας 6ος: Προσοχή στα ροφήματα!

Τις μέρες πριν αλλά και κατά την περίοδο δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα ροφήματα που καταναλώνεις. Απέφυγε την υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης, που μπορεί να πάρεις από το καφέ, τη σοκολάτα, το τσάι κ.ά., και επέλεξε καταπραϋντικά ροφήματα όπως το χαμομήλι. Επίσης απέφυγε την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.

 

Κανόνας 7ος: Δραστηριοποιήσου!

Το να γυμνάζεται καθόλη τη διάρκεια του μήνα αλλά και τις μέρες της έμμηνου ρύσης μπορεί να μειώνει σημαντικά τους πόνου της περιόδου. Βάλε την άσκηση στην ζωή σου και σαν συστηματική δραστηριότητα, όπως να πας στο γυμναστήριο ή να γραφτείς σε ένα χορευτικό αλλά και αύξησε τη δραστηριότητα του τρόπου ζωής σου, περπάτα, ανέβα από τις σκάλες κ.τ.λ..

 

Στο πίνακα που ακολουθεί βλέπουμε τι πρέπει να περιλαμβάνουμε και τι να αποφεύγουμε κατά τις ημέρες της έμμηνου ρύσης.

Τα ΝΑΙ της περιόδου Τα ΟΧΙ της περιόδου
Συκώτι & κόκκινο κρέαςΛαχανικά & φρούταΌσπρια & δημητριακά μη επεξεργασμένα Καφεΐνη
Αλκοόλ
Ζωικά λιπαρά

dietonair.gr

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0