HomeΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Η πρώτη µου φορά

Νικόλαος Κουτσοδήµας Γυναικολόγος – Χειρουργός – Μαιευτήρας/ Εµβρυοµητρική Ιατρική

Η πρώτη µου φορά

Παλαιότερα η έµµηνος ρύση ξεκινούσε στην ηλικία των 14 περίπου ετών. Σήµερα έχει παρατηρηθεί ότι τα περισσότερα κορίτσια «αδιαθετούν» κατά µέσο όρο στην τρυφερή ηλικία των 11 µε 12 χρόνων. Η ηλικία ποικίλλει σε κάθε έφηβη κυρίως λόγω της µοναδικότητας του κάθε οργανισµού.
Κατά βάση οι γονείς και κυρίως η µητέρα είναι αυτή που προετοιµάζει και εξηγεί στο νεαρό κορίτσι τις αλλαγές που πρόκειται να συµβούν. Όµως µόνο αυτό δεν είναι αρκετό. Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν ή δεν του δίνουν τη δέουσα προσοχή είναι ότι µε την έναρξη της εµµηνορρυσίας καλό είναι να επισκεφτούµε το γυναικολόγο µας ώστε να γίνει η απαιτούµενη ενηµέρωση και οι απαραίτητες εξετάσεις.
Ένας πλήρης έλεγχος, ο οποίος θα περιλαµβάνει θεωρητικές και πρακτικές συµβουλές για το σώµα, τη διατροφή, τη λειτουργία του γεννητικού της συστήµατος και για το τι πρέπει να κάνει και να προσέχει στην υπόλοιπη ζωή της, συµπληρωµένος από υπερηχογραφικές και ανάλογα µε την περίπτωση ορµονικές εξετάσεις, θα δώσει τη δυνατότητα στο γιατρό και στην έφηβη να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για την υγεία της, που θα αποτελέσει σηµείο αναφοράς για τη µετέπειτα πορεία της.
Μάλιστα, όταν ο έλεγχος γίνεται σε νεαρή ηλικία, το άτοµο αποκτά µια υγιή συνήθεια, το σύγχρονο γυναικολογικό έλεγχο, που είναι τόσο απαραίτητος και σηµαντικός για όλη τη διάρκεια της ζωής µιας γυναίκας.
Ταυτόχρονα ο γυναικολογικός έλεγχος σε νεαρή ηλικία µπορεί να εντοπίσει ή ακόµα και να προλάβει ασθένειες ή διαταραχές που πιθανόν να εµφανιστούν στο µέλλον, όπως το σύνδροµο πολυκυστικών ωοθηκών. Η έγκυρη διάγνωση άλλωστε διευκολύνει, βελτιώνει και κάνει αποτελεσµατικότερη και γρηγορότερη τη θεραπεία.

Ιδιαίτερη σπουδαιότητα έχουν οι συµβουλές που είναι σε θέση να µας προσφέρει ο γυναικολόγος από τη µακροχρόνια εµπειρία του στο αντικείµενο. Εκείνος θα ενηµερώσει µε τον ορθότερο τροπο για τα σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα και θα µπορέσει να εξηγήσει αναλυτικά ποια είναι, πώς τα αντιλαµβάνεται κανείς, τι πρέπει να κανει για να τα αποφύγει, πόσο επικίνδυνα µπορούν να γίνουν και ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία.
Αδιαµφισβήτητα, λοιπον, η αρχή είναι το ήµισυ του παντός, ιδιαίτερα µάλιστα όταν πρόκειται και για το ξεκίνηµα της σεξουαλικής ζωής της εφήβου, που είναι αναπόσπαστο κοµµάτι της γυναικείας φύσης.
Ειδικά για τις γυναίκες είναι ιδιαίτερα σηµαντική η πρώτη σεξουαλική επαφή, τόσο για λόγους υγείας όσο και για λόγους ψυχολογίας. Η σωστή, λοιπόν, ενηµέρωση, καθώς και η προετοιµασία µιας έφηβης κοπέλας για την έναρξη της σεξουαλικης της ζωής, οφείλει να γίνεται πριν από την πρώτη επαφή.
Οι εξειδικευµένες γνώσεις του ειδικού θα λύσουν όλες τις απορίες µιας εφήβου µε πολύ πιο ουσιαστικό τροπο από αυτόν που µπορούν να κάνουν οι γονείς ή, ακόµα χειρότερα, οι φίλες της. Άλλωστε έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι έφηβοι ανοίγονται ευκολότερα σε έναν «ξένο» που θα κερδίσει την εµπιστοσύνη τους παρά στην ίδια την οικογένειά τους. Οι συµβουλές και οι υποδείξεις του γιατρού για την έµµηνο ρύση και τη σεξουαλικη επαφή θα αποτυπωθούν στο µυαλό της έφηβης και θα τη συντροφεύουν σε όλο το υπόλοιπο της ζωής της.
Για µια υγιή σεξουαλικη ζωή σπουδαίο ρόλο, ειδικότερα στις γυναίκες, έχει τόσο η ψυχολογία όσο και η συναισθηµατική κατάσταση. Η πρώτη φορά, όπως είπαµε, είναι ιδιαίτερα σηµαντική για τα νεαρά κορίτσια και πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιµασµένα σωµατικά και ψυχολογικά. Η ψυχολογία είναι βασικός παράγοντας ώστε να µειωθούν κάποια δυσάρεστα συναισθήµατα που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της πρώτης φοράς, όπως, για παράδειγµα, το αίσθηµα πόνου ή της ενόχλησης. Η γυναίκα πρέπει να επιθυµεί πραγµατικά να έρθει σε σεξουαλική επαφή και όχι να δέχεται ή να υποκύπτει σε πιέσεις του συντρόφου της ή του φιλικού της περιβάλλοντος.
Μόνο, εφόσον είναι πρώτιστα δική της επιθυµία, θα προετοιµαστεί κατάλληλα η ψυχολογία και το σώµα της. Η έντονη επιθυµία, τα τρυφερά συναισθήµατα και ο πόθος για τη συνεύρεση µε τον άλλο άνθρωπο µειώνουν το στρες, τους φόβους και το άγχος που προκαλεί η πρώτη φορά. Μόνο έτσι η γυναίκα νιώθει έτοιµη να προχωρήσει στο επόµενο στάδιο και να ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, δεν υπάρχει σωστή ηλικία για την πρώτη φορά, παρά µόνο σωστή προετοιµασία η οποία προέρχεται από τη γνώση. Απαραίτητη θεωρείται, λοιπόν, η επίσκεψη στο γυναικολόγο της ακόµα και µετά από µία και µοναδική φορά.
Ο γυναικολογικός έλεγχος γίνεται πια µια απλή αλλά απαραίτητη και συνήθως ευχάριστη συνήθεια και ο γυναικολόγος ο απαραίτητος σύµβουλος και συνοδοιπόρος για µια υγιή και ευχάριστη προσωπική και αναπαραγωγική ζωή.
Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν ή δεν του δίνουν τη δέουσα προσοχή είναι ότι µε την έναρξη της εµµηνορρυσίας καλό είναι να επισκεφτούµε το γυναικολόγο µας ώστε να γίνει η απαιτούµενη ενηµέρωση και οι απαραίτητες εξετάσεις.
Ειδικά για τις γυναίκες είναι ιδιαίτερα σηµαντική η πρώτη σεξουαλική επαφή, τόσο για λόγους υγείας όσο και για λόγους ψυχολογίας. Η σωστή, λοιπόν, ενηµέρωση, καθώς και η προετοιµασία µιας έφηβης κοπέλας για την έναρξη της σεξουαλικης της ζωής, οφείλει να γίνεται πριν από την πρώτη επαφή.

 

Δρ. Νικόλαος Κουτσοδήµας
Γυναικολόγος – Χειρουργός – Μαιευτήρας/
Εµβρυοµητρική Ιατρική – King’ s College University Hospital, London/Συνεργάτης Μαιευτηρίου ΡΕΑ

Αρριανού 1, Άλιµος, Τ: 210 9838434

credit: Life Magazine