HomeΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Αυτόματη Αποβολή εγκυμοσύνης: Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα.

Χριστόπουλος Παναγιώτης,Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Αυτόματη Αποβολή εγκυμοσύνης: Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πολλές γυναίκες βιώνουν την τραυματική εμπειρία της αποβολής, δηλαδή την αυτόματη αποβολή μιας εγκυμοσύνης πριν την 20ή εβδομάδα κύησης. Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, βασικοί λόγοι που οδηγούν σε αποβολή είναι :

Ηλικία:
 Συγκριτικά με τις νεότερες γυναίκες, όσες είναι ηλικίας πάνω από 35 ετών εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά αποβολών. Όσο μεγαλώνουν οι γυναίκες τα ποσοστά αυτά αυξάνουν. Μια γυναίκα ηλικίας μέχρι 35 ετών έχει περίπου 20% πιθανότητα αποβολής, στην ηλικία των 40 ετών η πιθανότητα είναι 40% ενώ φτάνει μέχρι και το 80% στην ηλικία των 45 ετών. Επίσης σημαντικό ρόλο δείχνει να παίζει και η ηλικία του πατέρα.

Αυξημένο Βάρος:
Όσες γυναίκες είναι υπέρβαρες έχουν υψηλότερα ποσοστά αποβολών. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους αυξάνει τις πιθανότητες μιας καλής και χωρίς επιπλοκές εγκυμοσύνη.

Κακή ποιότητα ζωής:
Κατάχρηση αλκοόλ, κάπνισμα και ναρκωτικές ουσίες είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς συνήθειες για τον οργανισμό της γυναίκας. Η κάθε γυναίκα πρέπει να τηρεί ένα σωστό και υγιή τρόπο ζωής, βελτιώνοντας έτσι το αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης.

Ανωμαλίες του τραχήλου ή της μήτρας:
Αδύναμοι ιστοί του τραχήλου ή ανωμαλίες της μήτρας είναι πιθανό να συμβάλουν στον κίνδυνο αποβολής. Επίσης παλαιές επεμβάσεις ή κακή κατασκευή της μήτρας μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες μιας αποβολής.

Χρόνια νοσήματα:
 Διάφορα χρόνια νοσήματα που ταλαιπωρούν τις γυναίκες πχ ο διαβήτης, σχετίζονται με αποβολές. Με καλό προγραμματισμό και σωστή παρακολούθηση, οι επιπλοκές αυτών των προβλημάτων μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Βλαστικά Κύτταρα:
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η έλλειψη βλαστικών κυττάρων στην μήτρα έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση της μήτρας και την αυξημένη πιθανότητα αποβολής, μία ή και παραπάνω φορές.

Προηγούμενες αποβολές:
Όσες γυναίκες είχαν και στο παρελθόν μία, δυο ή παραπάνω αποβολές παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες για νέα αποβολή.

Σε καμία περίπτωση όμως τα παραπάνω δεν πρέπει να προκαλούν άγχος. Τις περισσότερες φορές, μια αποβολή αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, το οποίο δεν επηρεάζει μελλοντική εγκυμοσύνη. Αν όμως κάποια γυναίκα αποβάλει 3 ή περισσότερες φορές, τότε σε συνεργασία με το γυναικολόγο της θα πρέπει να προβεί σε λεπτομερή έλεγχο έτσι ώστε να βρεθούν οι λόγοι και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα πριν η γυναίκα προχωρήσει σε νέα εγκυμοσύνη. Με προσεκτική διερεύνηση και παρακολούθηση μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερη γονιμότητα και εγκυμοσύνες με λιγότερα προβλήματα.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0