HomeΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Τι είναι η γαστρίτιδα;

Αρβανίτη Βασιλική, Γαστρεντερολόγος

Τι είναι η γαστρίτιδα;

Είναι αρκετά σύνηθες να ακούμε κόσμο να διαμαρτύρεται πως τον πονάει το στομάχι του γιατί έχει γαστρίτιδα. Δυστυχώς η λέξη αυτή χρησιμοποιείται πολύ τακτικά και μερικές φορές λανθασμένα, γιατί συχνά τα ενοχλήματα που έχει ο ασθενής έχουν άλλες αιτίες.

Και επίσης τις περισσότερες φορές η διάγνωση της γαστρίτιδας δεν μπαίνει με ειδικές εξετάσεις απλά όταν δεν υπάρχει άλλη προφανής αιτία τα ενοχλήματα αποδίδονται εκεί. Είναι όμως κάθε πόνος ψηλά στην κοιλιά γαστρίτιδα; και τι είναι ακριβώς αυτή η πάθηση.

Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν σε τι αναφερόμαστε όταν λέμε γαστρίτιδα. Γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου δηλαδή της εσωτερικής επιφάνειας του. Η γαστρίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρονία.

Τι προκαλεί τη γαστρίτιδα;

Μια από τις πιο συχνές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν γαστρίτιδα είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Το ελικοβακτηρίδιο είναι ένα μικρόβιο που βρίσκεται στο στομάχι μεγάλου ποσοστού ανθρώπων. Δεν προκαλεί σε όλους βλάβες αλλά σε μικρό ποσοστό ατόμων μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα, έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου αλλά και καρκίνο.

Αλλη συχνή αιτία είναι ορισμένα φάρμακα όπως η ασπιρίνη και άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Πολύς κόσμος είτε για πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων είτε για ορθοπεδικά προβλήματα λαμβάνουν αυτή την κατηγορία φαρμάκων. Σε ένα ποσοστό από αυτούς θα εμφανιστεί γαστρίτιδα αλλά και έλκος με τις πιθανές επιπλοκές τους.
Γαστρίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από κατάχρηση αλκοόλ, πολλαπλούς εμέτους, παλινδρόμηση χολής, στρες από σοβαρές παθήσεις, κακοήθη αναιμία, αλλεργικές αντιδράσεις, αυτοάνοση αιτία, ακτινοβολίες και ορισμένες λοιμώξεις από μικρόβια και ιούς.

Τι συμπτώματα έχει η γαστρίτιδα;

Τα συμπτώματα ποικίλουν πολύ και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί και να μην υπάρχουν καθόλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διάγνωση μπαίνει όταν γίνεται έλεγχος για άλλες αιτίες.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι πόνος στο άνω τμήμα της κοιλιάς, φούσκωμα, ναυτία, δυσφορία, εμετοί, δυσπεψία και σπανιότερα λόξυγγας, ανορεξία, έμετοι, διάρροιες. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί αιμορραγία που εκδηλώνεται ή με αιματέμεση (εμετός με αίμα) ή με μέλαινα κένωση (μαύρα κόπρανα).

Πώς μπαίνει η διάγνωση;

Η υποψία μπαίνει με το ιστορικό του ασθενούς. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης μπαίνει με τη γαστροσκόπηση και την ιστολογική εξέταση μικρών τεμαχίων από το βλεννογόνο του στομάχου. Η γαστροσκόπηση είναι η εξέταση κατά την οποία ένα ειδικό λεπτό μηχάνημα που έχει στην άκρη του κάμερα, μπαίνει από το στόμα και φτάνει στο στομάχι και έτσι βλέπουμε αν υπάρχει βλάβη. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορούμε να πάρουμε βιοψίες.

Οι βιοψίες μας δείχνουν το βαθμό φλεγμονής που υπάρχει στο στομάχι και ενδεχομένως ποια είναι η αιτία της φλεγμονής. Η γαστροσκόπηση είναι μια απλή, εύκολη και ανώδυνη εξέταση που δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία, παρά μόνο να είναι ο εξεταζόμενος νηστικός.
Το βαριούχο γεύμα μπορεί να δείξει έμμεσα αν υπάρχει φλεγμονή, δεν μπορεί όμως να ληφθεί δείγμα για ιστολογική εξέταση με αυτή την εξέταση.

Τι επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν;

Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι γαστρορραγία (αιμορραγία από το στομάχι), έλκος, αναιμία, καρκίνος ή λέμφωμα του στομάχου με τις αντίστοιχες επιπλοκές τους.

Υπάρχει θεραπεία;

Η θεραπεία εξαρτάται κυρίως από την αιτία της νόσου. Τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (ομεπραζόλη, εσομεπραζόλη, ραμπεπραζόλη, λανσοπραζόλη, παντοπραζόλη), οι Η-2 αναστολείς (ρανιτιδίνη) και τα αντιόξινα. Αν υπάρχει λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο τότε ο γιατρός συνταγογραφεί μια θεραπεία με αντιβίωση για την εκρίζωσή του. Αν υπάρχει άλλη αιτία θα τροποποιηθεί και η αγωγή.
Αν γίνεται κατάχρηση αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί, όπως και η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Καλό είναι να αποφευγονται τα βαριά, λιπαρά και καυτερά φαγητά γιατί επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Μηνυματάκια να θυμόμαστε:

-Η γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του στομάχου.

-Οι συνηθέστερες αιτίες είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα

-Η διάγνωση μπαίνει με τη γαστροσκόπηση και τις βιοψίες

-Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία.

peptiko.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0