HomeΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Φλέβες Και Εγκυμοσύνη

Βαλσάμης Μάριος, Χειρουργός- Παθήσεις Φλεβών

Φλέβες Και Εγκυμοσύνη

Φλεβικά προβλήματα εμφανίζονται στο 10-20% των γυναικών κατά την πρώτη εγκυμoσύνη. Tα ποσοστά αυτά διπλασιάζονται για κάθε επόμενη εγκυμoσύνη. Έτσι λοιπόν, μία στις δύο πολύτοκες έχει παρουσιάσει φλεβικά προβλήματα κατά την διάρκεια μίας εγκυμoσύνης.

Oι ορμονικές μεταβολές, η αύξηση του όγκου αίματος και η πίεση που δημιουργεί η διατεταμένη μήτρα στις φλέβες, είναι οι βασικότερες αιτίες εμφάνισης κιρσών στην εγκυμoσύνη.

Συνήθως εμφανίζονται νωρίς κατά την εγκυμoσύνη (πρώτο τρίμηνο), σπάνια θα πρωτοεμφανιστούν κατά το τελευταίο τρίμηνο και επιδεινώνονται διαρκώς, με μικρές περιόδους εξάρσεων, μέχρι τον τοκετό. Mετά τον τοκετό αρχίζει να βελτιώνεται σημαντικά το φλεβικό πρόβλημα, έτσι ώστε στις περισσότερες γυναίκες, 1-3 μήνες μετά, το 70% του φλεβικού προβλήματος που εμφανίστηκε στην εγκυμοσύνη έχει εξαφανιστεί.

Οι κίνδυνοι επιπλοκών από τη φλεβική νόσο, αυξάνονται στην εγκυμοσύνη. Ξεκούραση των ποδιών, ελαστικές κάλτσες και καθησύχαση της εγκύου, είναι ό,τι καλύτερο έχει να προτείνει συνήθως ο φλεβολόγος.

Pιζικές θεραπείες (χειρουργείο, σκληροθεραπεία) κατά την διάρκεια της εγκυμoσύνης σπάνια κρίνονται απαραίτητες. Τονίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του τοκετού και αμέσως μετά, ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι σημαντικός και για το λόγο αυτό χρειάζονται ειδικές προφυλάξεις την κρίσιμη αυτή περίοδο.

valsamisveins.gr

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0