HomeΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ρήξη Μηνίσκου

Κουμπάνης Συμεών Ορθοπαιδικός - Χειρουργός

Ρήξη Μηνίσκου

Tι είναι οι μηνίσκοι;

Είναι ημισεληνοειδή ινοχόνδρινα στοιχεία του γόνατος αποτελούμενα κυρίως από κολλαγόνο ιστό και πρωτεογλυκάνες. Παρεμβάλλονται μεταξύ των αρθρικών επιφανειών των μηριαίων και των κνημιαίων κονδύλων και βασική λειτουργία τους είναι η μεταφορά φορτίων από το μηριαίο οστούν στην κνήμη, κατά τρόπο ομαλό, αυξάνοντας την επιφάνεια επαφής, απορροφώντας και αμβλύνοντας τις πιέσεις που ασκούνται καθημερινά πάνω στις αρθρικές επιφάνειες του γόνατος. Έτσι διευκολύνουν τις στροφικές κινήσεις της κνήμης πάνω στο μηρό κατά την κάμψη και έκταση της άρθρωσης παίζοντας ένα ρόλο τύπου «αμορτισέρ».

Τι σημαίνει ρήξη μηνίσκου;

Οποιαδήποτε λύση της συνέχειας και της ομαλής επιφάνειας του μηνίσκου, θεωρείται ρήξη. Οι ρήξεις των μηνίσκων κατατάσσονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στις τραυματικές και στις εκφυλιστικές. Οι τραυματικές ρήξεις συμβαίνουν όταν αναπτύσσονται στροφικές δυνάμεις σε ένα λυγισμένο γόνατο που δέχεται φόρτιση βάρους, τότε λόγω της ανισοκατανομής του βάρους προκαλείται ρήξη του σύστοιχου μηνίσκου.
Οι εκφυλιστικές ρήξεις είναι πιο συχνές σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (στα άτομα άνω των 65 ετών ένα ποσοστό 60% υποφέρει από εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου). Οι άνδρες παρουσιάζουν διπλάσια συχνότητα ρήξης μηνίσκων από τις γυναίκες. Περίπου το 1/3 των τραυματικών ρήξεων των μηνίσκων συνοδεύονται και από ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Η συχνότητα ρήξης έσω ως προς τον έξω μηνίσκο είναι περίπου 5:1.

Τι συμπτώματα προκαλεί η ρήξη μηνίσκου;

Η διάγνωση της ρήξης του έσω και του έξω μηνίσκου δεν είναι πάντα τόσο εύκολη. Κάποια κλινικά σημεία είναι ενδεικτικά της ρήξης μηνίσκου, όπως:
1. Τοπική ευαισθησία στο έσω ή έξω μεσάρθριο διάστημα,
2. Πόνος στο έσω ή έξω μεσάρθριο διάστημα στη διάρκεια της υπερέκτασης του γόνατος,
3. Πόνος στο έσω ή έξω μεσάρθριο διάστημα στη διάρκεια υπέρκαμψης του γόνατος,
4. Ύδραρθρο (συλλογή υγρού στο γόνατο)
5. Εμπλοκή – μπλοκάρισμα του γόνατος (Block)
6. Πόνος στο βαθύ κάθισμα (γονάτισμα) ή σε σκαλοπάτια, παρά την πάροδο 2-3 μηνών.
7. Μείωση του εύρους κίνησης του γόνατος

Διάγνωση και Θεραπεία ρήξης μηνίσκου:

Η ρήξη μηνίσκων διαγιγνώσκεται με την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται ΜΟΝΟ με Μαγνητική Τομογραφία του Γόνατος.
Η θεραπεία της ρήξης μηνίσκου χωρίζεται σε συντηρητική και χειρουργική.
Η συντηρητική θεραπεία έγκειται στη χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τοποθέτηση πάγου και προστασία του γόνατος από καταπονήσεις, που συνήθως οδηγεί σε υποχώρηση των συμπτωμάτων. Το ποσοστό υποτροπής συνήθως είναι μεγάλο.
Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι και η ενδεικτικότερη. Παλαιότερα η χειρουργική αντιμετώπιση γινόταν με ανοιχτή μέθοδο (χειρουργική τομή σύστοιχα της ρήξης και καθαρισμός – αφαίρεση του μηνίσκου). Σήμερα γίνεται αρθροσκοπικά, όπου με μια μικρή κάμερα (αρθροσκόπιο) που διέρχεται από μια οπή διαμέτρου 1cm επισημαίνουμε το είδος της ρήξης του μηνίσκου και με την είσοδο εργαλείων από μια άλλη οπή ίδιου μεγέθους αφαιρούμε το τμήμα του μηνίσκου που έχει ραγή ή το συρράβουμε (εφόσον συντρέχουν κατάλληλες προϋποθέσεις). Η μέθοδος είναι πολύ απλή, με ελάχιστες πιθανότητες επιπλοκών και μηδαμινή νοσηρότητα.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0