HomeΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Εγκυμοσύνη και ταξίδι

Πέτρος Ζαργάνης Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Εγκυμοσύνη και ταξίδι

Το ταξίδι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης λογικά δεν αποτελεί πρόβλημα, ειδικά αν διανύετε το δεύτερο τρίμηνο .

Συζητήστε με το γυναικολόγο σας κατά πόσο είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στο συγκεκριμένο στάδιο της εγκυμοσύνης σας. Αν πρόκειται να ταξιδέψετε μεταξύ της 28ης και 32ης εβδομάδας, είναι πολύ πιθανό να σας ζητήσουν απ’ την αεροπορική εταιρία ιατρική γνωμάτευση που θα επιβεβαιώνει πως είστε σε κατάσταση να ταξιδέψετε. Κάθε αεροπορική εταιρία μπορεί να έχει διαφορετική πολιτική όσον αφορά στις μέλλουσες μητέρες, γι’ αυτό είναι καλό να ρωτήσετε πριν κλείσετε τα εισιτήριά σας.

Την ώρα της πτήσης

Τα αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν ελαφρώς τις πιθανότητες να πάθετε φλεβική θρόμβωση. Για την ακρίβεια, το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε πολύωρο ταξίδι με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή τρένο. Δεν υπάρχει όμως λόγος να πανικοβληθείτε και να ακυρώσετε το ταξίδι σας επειδή είστε έγκυος. Οι πιθανότητες να πάθετε φλεβική θρόμβωση είναι λιγοστές. Ακολουθήστε απλά τις παρακάτω οδηγίες:

Ρωτήστε αν η αεροπορική εταιρία σάς παρέχει κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Αν όχι, αγοράστε ένα ζευγάρι απ’ το φαρμακείο καθώς μειώνουν τις πιθανότητες θρόμβωσης. Μάλιστα, μπορείτε να φοράτε αυτές τις κάλτσες σε κάθε πολύωρο ταξίδι.

Αποφύγετε τον καφέ και το τσάι, πίνετε όμως άφθονα υγρά για να κρατήσετε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.

Περπατάτε πάνω κάτω στο διάδρομο περίπου κάθε μία ώρα για να ενθαρρύνετε την κυκλοφορία του αίματος, να κρατιέστε όμως για να μη χάσετε την ισορροπία σας και πέσετε.

Λυγίζετε εμπρός και πίσω το πέλμα σας συχνά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.


 

Επιτρέπεται να φοράτε ζώνη ασφαλείας όταν είστε έγκυος;

Μελέτες έχουν δείξει πως τόσο το μωρό όσο κι εσείς θα είστε πολύ πιο ασφαλείς φορώντας τη ζώνη σας. Βεβαιωθείτε πως η ζώνη είναι τοποθετημένη κάτω απ’ την κοιλιά και κατά πλάτος της λεκάνης σας και δεν σας σφίγγει, ενώ το επάνω μέρος της ζώνης περνά ψηλότερα απ’ την κοιλιά σας και ανάμεσα στο στήθος σας.

Είναι ασφαλείς οι αερόσακοι;

Η γρήγορη απάντηση είναι ναι! Ωστόσο, για όσο διάστημα διαρκεί η εγκυμοσύνη σας, καλό θα ήταν να απομακρύνετε λίγο το κάθισμά σας απ’ το ταμπλό ή το τιμόνι, ώστε ο αερόσακος να απέχει περισσότερο απ’ την κοιλιά σας.


 

Στις διακοπές σας

Πάρετε μαζί το ιατρικό σας βιβλιάριο και ό,τι χρειάζεται για την ασφαλιστική σας εταιρία.

Έχετε πάντα μαζί σας έναν κατάλογο με ονόματα και τηλέφωνα ανθρώπων με τους οποίους θα πρέπει να επικοινωνήσει κανείς σε περίπτωση ανάγκης, όπως για παράδειγμα του γιατρού σας.

Έχετε μαζί σας έναν κατάλογο με τα κοντινά νοσοκομεία. Μπορείτε να τον βρείτε απ’ την τοπική πρεσβεία, το τουριστικό γραφείο ή το ξενοδοχείο που μένετε.

Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με μεγαλύτερο δείκτη προστασίας απ’ αυτό που συνηθίζατε και αποφύγετε να μένετε για πολύ ώρα στον ήλιο καθώς το δέρμα σας γίνεται πιο ευαίσθητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αποφύγετε τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET (ένα χημικό εντομοαπωθητικό). Δοκιμάστε φυσικά εναλλακτικά όπως σιτρονέλα ή χρησιμοποιήστε κουνουπιέρα.

Αποφύγετε τις καταδύσεις και τα θαλάσσια σπορ.

Αποφύγετε να διανύσετε με το αυτοκίνητο δύσβατους δρόμους.


 

Πηγή