Βίκη Γραντζιώτη

Η Βίκη Γραντζιώτη κατέχει διετείς σπουδές στη ρεφλεξολογία από τη Natural Health Science, καθώς και τον ηλεκτροβελονισμό. Συνέχισε τις σπουδές της στο MNT-NR International, αποφοιτώντας από τις ειδικότητες Nerve Reflexology (Νευρορεφλεξολογία) και Manual Νeurotherapy (Νευροθεραπεία Δια Χειρός), με εκπαίδευση στη νευροφυσιολογία του περιφερικού, κεντρικού και αυτόνομου νευρικού συστήματος, τη φυσιολογία και παθοφυσιολογία, τη θεραπεία, καθώς και την αντιμετώπιση του πόνου (Μάθετε περισσότερα εδώ).

Επιπρόσθετα, είναι PCC Life Coach (Professional Certified Coach) και διατηρεί διαπιστευμένη ICF εξειδίκευση στο Life Coaching από το Principles Coaching Academy. Ειδικότερα, έχει παρακολουθήσει εκπαίδευση από καταξιωμένους coaches ανά τον κόσμο, όπως τον Michael Neill, τον Dr. Dicken Bettinger, τους George και Linda Pransky κ.α.

Σεμινάρια για τη σωματική και ψυχοπνευματική υγεία των παιδιών

Έχει μελετήσει ιδιαίτερα την εφαρμογή συμπληρωματικών και εναλλακτικών θεραπειών σε βρέφη και παιδιά. Μάλιστα, το 2012 δημιούργησε τα πρώτα οργανωμένα σεμινάρια που αφορούν τη σωματική και ψυχοπνευματική υγεία των παιδιών. Στα εν λόγω σεμινάρια, βοηθάει τους γονείς να κατανοήσουν, μέσω των βασικών αρχών της ανατομίας και της φυσιολογίας, τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα του παιδιού εξαιτίας διαφόρων παθήσεων (π.χ. βρεφικοί κολικοί, ιγμορίτιδα, ωτίτιδα κ.α.), καθώς και πόσο σημαντική κρίνεται η επίσκεψη στον ιατρό τους για κάθε περίπτωση. Επίσης, αναλαμβάνει την ενημέρωση των γονέων αναφορικά με τις αλλαγές στο ορμονικό σύστημα, αλλά και άλλους οργανικούς μηχανισμούς, όταν το παιδί βιώνει υπερένταση, δυσκολίες με τον ύπνο κ.α. Τέλος, στο πρακτικό μέρος των σεμιναρίων, εκπαιδεύει τους γονείς σε μεθόδους ανακούφισης, με συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Μαμά Πονάω“, ενός χρήσιμου οδηγού για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση μέσω εναλλακτικών θεραπειών, από τα συμπτώματα διαφόρων παθήσεων και καθημερινών δυσκολιών, όπως είναι ο βήχας, η δυσκοιλιότητα, η ρινική συμφόρηση, το κλάμα και η υπερένταση του παιδιού κ.α.

Ολιστική προσέγγιση σε παιδιά και ενήλικες

Πέρα από τα παραπάνω, η Βίκη Γραντζιώτη διαθέτει πολυετή εμπειρία μέσω των ειδικοτήτων της στην ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των σωματικών ασθενειών, αλλά και ψυχοπνευματικών δυσλειτουργιών σε παιδιά και ενήλικες. Συνεργάζεται με ιατρεία και προσφέρει θεραπευτικές συνεδρίες, κατά τις οποίες επικεντρώνεται στην προσωποποιημένη προσέγγιση της εκάστοτε περίπτωσης μέσω της νευροθεραπείας δια χειρός, για περιπτώσεις που αφορούν αυτοάνοσα νοσήματα, μυοσκελετικά προβλήματα, νόσοι του νευρικού συστήματος, προβλήματα του πεπτικού συστήματος κ.α.
Επιπλέον, πραγματοποιεί ατομικές και ομαδικές συνεδρίες lifecoaching, καθώς και σεμινάρια, στα οποία υποστηρίζει γονείς προκειμένου να αντιμετωπίσουν καθημερινές δυσκολίες με τα παιδιά τους και παράλληλα να βελτιώσουν την καθημερινότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Τέλος, έχει δημιουργήσει το ενημερωτικό και εκπαιδευτικό διαδικτυακό site “Μαμά Πονάω“, αφιερωμένο στη σωματική και ψυχοπνευματική υγεία και ευεξία παιδιών και ενηλίκων.

Manual Neurotherapy MNT – Η φιλοσοφία

Εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα μεταφέρονται από τα περιφερικά νεύρα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (νωτιαίος μυελός και εγκέφαλο). Αυτό με τη σειρά του επεξεργάζεται τα ερεθίσματα σε αντανακλαστικό, συναισθηματικό, ψυχολογικό και λογικό επίπεδο, αντίστοιχα.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πολύπλοκης διαδικασίας, απαντήσεις στέλνονται στους ιστούς του σώματος οι οποίες αντανακλώνται στο νευρικό σύστημα του σκελετού και των μυών, αλλά και στο Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ).

Μέσω του νευρικού συστήματος του σκελετού και των μυών λοιπόν εκδηλώνονται αλλαγές στον κινητικό έλεγχο του μυοσκελετικού συστήματος, ενώ μέσω του ANΣ εκδηλώνονται αλλαγές στη ροή του αίματος, ορμονικές αλλαγές όπως και αλλαγές στη συμπεριφορά των σπλάχνων.

Στην περίπτωση ερεθισμάτων πόνου ή πιθανών τέτοιων ερεθισμάτων προκαλούνται ταυτόχρονες αλλαγές στο μυοσκελετικό και το σπλαχνικό σύστημα που οφείλονται στο μηχανισμό που περιγράφηκε πιο πάνω. Π.χ. φλεγμονή στην άρθρωση του γονάτου λόγω μηχανικής υπερφόρτωσης δεν εκφράζεται μόνο στην αλλαγή της κινητικής συμπεριφοράς, αλλά συνοδεύεται από πολλαπλές χημικές, ορμονικές και κυκλοφορικές αντιδράσεις.

Σε χρόνιες μάλιστα περιπτώσεις, ερεθίσματα ή πιθανά ερεθίσματα πόνου μπορούν να προκαλέσουν μεγάλης διάρκειας αλλαγές σε διαφόρους σωματικούς ιστούς καταλήγοντας σε μορφολογικές αλλαγές, ασθένεια και χρόνιο πόνο. Ερεθίσματα ή πιθανά ερεθίσματα πόνου πιθανόν να προέρχονται από σωματικούς ιστούς, αλλά και από ερεθίσματα του περιβάλλοντος, όπως συναισθήματα και άγχος.

Το νευρικό σύστημα είναι αυτό που ελέγχει όλες αυτές τις διαδικασίες. Εάν το νευρικό σύστημα αντιδρά σε φυσιολογικά επίπεδα, η ομοιόσταση στο σώμα θα είναι συνεχής ή θα αποκαθίσταται άμεσα σε περιπτώσεις βλάβης. Όμως χρόνια υπερφόρτωση από ερεθίσματα πόνου ή πιθανά ερεθίσματα πόνου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές σε διάφορα στάδια στο νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνου και ασθενειών.

H MNT μέσα από τις τεχνικές της επεμβαίνει ολιστικά, μέσω του νευρικού συστήματος, σε διάφορα επίπεδα που συμμετέχουν στην εικόνα του πόνου του ασθενούς, όπως το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα (ΠΝΣ), το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ),το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ) και το Νεύρο-ενδοκρινικό Σύστημα. Ο τελικός στόχος είναι η επαναφορά της συνεργασίας μεταξύ αυτών των συστημάτων που συνεπάγεται και την επαναφορά της ομοιόστασης συνεπώς και της ίασης.