HomeΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Λοχεία: Τι Σας Περιμένει Μετά Τον Τοκετό

Κολιοπούλου Καρολίνα, Γυναικολόγος

Λοχεία: Τι Σας Περιμένει Μετά Τον Τοκετό

Ό,τι αγαπώ γεννιέται αδιάκοπα
Ό,τι αγαπώ βρίσκεται στην αρχή του πάντα.
Οδυσσέας Ελύτης, Ήλιος ο πρώτος

Συγχαρητήρια που γίνατε μητέρα. Οι παραπάνω στίχοι του Έλύτη πιστεύω ότι εκφράζουν απόλυτα τη μητρική αγάπη. Το παιδί σας θα είναι πάντα το μωρό σας και η αγάπη σας για αυτό παντοτινός και φωτεινός φάρος στη ζωή του!

Τώρα που γεννήθηκε το μωρό σας, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνέλθετε από τις αλλαγές που έφερε στο σώμα σας η εγκυμοσύνη και ο τοκετός.

Τι είναι τα λόχεια;

Μετά τον τοκετό η μήτρα αποβάλλει υπολείμματα υμένων και το στρώμα που κάλυπτε το εσωτερικό της μαζί με αίμα. Αυτά είναι τα λόχεια. Για τις δυο πρώτες μέρες είναι άφθονα και έχουν ζωηρό κόκκινο χρώμα. Πρέπει να χρησιμοποιείτε μεγάλες σερβιέτες, ίσως και διπλές. Σιγά σιγά μειώνεται η ποσότητά τους και το χρώμα τους γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας τα λόχεια είναι ροζ ή καφέ. Στο τέλος της δεύτερης καφέ ή κίτρινα και σταδιακά εξαφανίζονται.

Πότε θα σας έρθει η περίοδος;

Αν δε θηλάζετε, θα έρθει σε 6-8 εβδομάδες, μπορεί και νωρίτερα. Αν το μωρό σας τρέφεται αποκλειστικά με το γάλα σας, τότε μπορεί να μη δείτε περίοδο για μήνες. Συνήθως η περίοδος έρχεται κατά τη διάρκεια του σταδιακού απογαλακτισμού, όπου το μωρό αρχίζει να δέχεται κι άλλες τροφές. Αν θηλάζετε και του δίνετε και συμπλήρωμα γάλακτος, τότε η περίοδος θα έρθει ανάλογα με τη συχνότητα και τη διάρκεια του θηλασμού.

Μπορείτε να μείνετε έγκυος όσο θηλάζετε;

Θεωρητικά, αν το μωρό σας τρέφεται αποκλειστικά με το γάλα σας, τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης που εκκρίνεται από την υπόφυση του εγκεφάλου και προκαλεί την παραγωγή γάλακτος από τους μαστούς, αναστέλλουν την ωορρηξία στις ωοθήκες και έτσι δε μένετε έγκυος. Όταν δίνετε συμπλήρωμα γάλακτος ή το μωρό σας έχει αρχίσει να δέχεται κι άλλες τροφές, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάποια μέθοδο αντισύλληψης. Να θυμάστε, ότι μπορεί να γίνει ωορρηξία προτού σας έρθει η πρώτη περίοδος.

Γιατί η κοιλιά σας εξακολουθεί να είναι μεγάλη μετά τον τοκετό;

Μετά τον τοκετό, μπορεί να εξακολουθείτε να φαίνεστε έγκυος. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Η μήτρα σας είναι μεγάλη και σκληρή και μπορείτε να την ψηλαφίσετε στο ύψος του ομφαλού. Σιγά σιγά με την αποβολή των λόχειων και τις συσπάσεις επανέρχεται στο φυσιολογικό της μέγεθος, που είναι σαν ένα αχλάδι. Αυτό θα χρειαστεί 4-6 εβδομάδες. Εξάλλου, οι εντερικές έλικες πιέζουν τους χαλαρωμένους κοιλιακούς μύες και έτσι η κοιλιά φαίνεται φουσκωμένη. Ο μυϊκός τόνος των κοιλιακών θα επανέλθει σταδιακά και η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να γίνει αυτό ακόμα πιο γρήγορα. Επιπλέον, οι κοιλιακοί σας έτσι χαλαροί και αδύναμοι δεν μπορούν να στηρίξουν το βάρος του κορμού σας, γιαυτό επιβαρύνονται οι μύες της πλάτης σας πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε πόνους της πλάτης και της μέσης. Προστατέψτε τους ραχιαίους σας διατηρώντας σωστή σωματική στάση, ιδιαίτερα κατά το θηλασμό και μη σηκώνοντας τίποτα πιο βαρύ από το μωρό σας.

Γιατί αφού γεννήσατε φυσιολογικά πονάει η κοιλιά σας;

Μετά τον τοκετό η μήτρα συσπάται και μετά χαλαρώνει. Έτσι αποβάλλει τα λόχεια και επανακτά σιγά σιγά το αρχικό της μέγεθος. Οι ενοχλήσεις από τους υστερόπονους θα κρατήσουν λίγες μέρες και θα είναι πιο έντονες κατά το θηλασμό ή αν έχετε γεννήσει κι άλλο παιδάκι. Πάντως αντιμετωπίζονται πολύ αποτελεσματικά με απλά παυσίπονα, αν χρειαστεί.

Πονάτε όταν κάθεστε μετά από φυσιολογικό τοκετό;

Ο γιατρός κάνει περινεοτομή, δηλαδή κόβει με ένα ψαλίδι την περιοχή μεταξύ κόλπου και πρωκτού. Αυτό γίνεται για να βγει αβίαστα το μωρό σας και να μη σκιστεί ό κόλπος κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μετά ράβει προσεκτικά την περινεοτομή, η οποίες για λίγες μέρες θα είναι ευαίσθητη και λίγο πρησμένη. Θα πρέπει να προσέχετε την υγιεινή της περιοχής, να πλένεστε με ένα αντισηπτικό σαπουνάκι και να σκουπίζεστε καλά και πιεστικά.  Είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε κάποιο παυσίπονο τις πρώτες μέρες. Μπορείτε επίσης να βοηθηθείτε με κρύες κομπρέσες.

Μετά τον φυσιολογικό τοκετό παρουσιάζετε μια ελαφρά ακράτεια ούρων;

Λόγω της διάτασης και της χαλάρωσης των μυών που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από την ουρήθρα μπορεί να παρουσιάσετε ένα βαθμό ακράτειας ούρων. Αυτό με τον καιρό και μέχρι να επανέλθει.

drkoliopoulou.gr

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0