HomeΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Συμβουλές Για Επιτυχή Μητρικό Θηλασμό

Γιαλελή Γιαννούλα, Παιδίατρος – Νεογνολόγος Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας (IBCLC)

Συμβουλές Για Επιτυχή Μητρικό Θηλασμό

Αρκετές είναι οι μέλλουσες μητέρες που κατά τη διάρκεια της κύησης αναρωτιούνται αν θα τα καταφέρουν με το μητρικό θηλασμό και παραδείγματα από το περιβάλλον τους άλλοτε τις κάνουν να σκέφτονται θετικά και άλλοτε με μία δόση απαισιοδοξίας.

Σύμφωνα με έρευνες το 97% των μητέρων είναι ικανές να γαλακτοφορήσουν. Ο μαστός προετοιμάζεται ήδη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (το στήθος μεγαλώνει και κάποιες μητέρες μπορεί να έχουν και γαλακτόρροια) ενώ η παραγωγή του γάλακτος ξεκινάει μετά τον τοκετό με την αποβολή του πλακούντα.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να είστε όσο πιο προετοιμασμένες γίνεται.

Σεμινάρια θηλασμού πριν τη γέννηση του μωρού

Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται στις μέλλουσες μητέρες με σκοπό να τις ενημερώσουν και να τις προετοιμάσουν για τυχόν δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσουν.

Παρ΄ όλα αυτά μην ξεχνάτε ότι όλα θα είναι διαφορετικά όταν από τη θεωρία θα χρειαστεί να τα εφαρμόσετε στην πράξη στο δικό σας μωρό…

Στο νοσοκομείο
Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια και να εκφράσετε τις απορίες σας στις μαίες ή στους ιατρούς του νοσοκομείου. Είναι σημαντικό να μη φύγετε από το νοσοκομείο με απορίες.

Υπάρχουν διάφορες στάσεις θηλασμού και στο νοσοκομείο, με την υποστήριξη του κατάλληλου προσωπικού, είναι ευκαιρία να δοκιμάσετε αρκετές ώστε να δείτε ποια από όλες τις στάσεις σας βολεύει περισσότερο.

Απαραίτητο για έναν επιτυχή μητρικό θηλασμό είναι να έχετε το μωρό 24ώρες μαζί σας (rooming in). Εκεί θα σας δοθεί η δυνατότητα να αναγνωρίσετε τα σημάδια πείνας του μωρού και να εξοικειωθείτε με τη διαδικασία πριν πάτε σπίτι.

Το περιβάλλον θα πρέπει να είναι υποστηρικτικό και η ατμόσφαιρα ήρεμη και ευχάριστη. Αποφύγετε τις πολλές επισκέψεις καθώς αυτές θα σας αποσπάσουν την προσοχή από το μωρό σας, στο οποίο θα πρέπει να μείνετε συγκεντρωμένη. Μην ξεχνάτε επίσης ότι όταν το μωρό σας ξεκουράζεται θα πρέπει να ξεκουραστείτε και εσείς.

Skin to skin

Επιδιώξτε όσο το δυνατόν περισσότερη επαφή με το μωρό σας, αυτό δε θα βοηθήσει μόνο στον μητρικό θηλασμό αλλά θα ενισχύσει και τη σχέση σας με το μωρό. Το skin to skin είναι κάτι που μπορεί να κάνει και ο μπαμπάς ή κάποιο αδερφάκι. Και αν απορείτε πως αυτό μπορεί να βοηθήσει το θηλασμό μην ξεχνάτε ότι ένα δυνατό δέσιμο με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δημιουργεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για έναν επιτυχή μητρικό θηλασμό.

Σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος

Το στόμα του μωρού πρέπει να είναι ανοιχτό, να πιάνει μεγάλο μέρος της θηλής και να βεντουζάρει.

 

Μητρικός θηλασμός κατ΄απαίτηση

Δεν υπάρχουν κανόνες για το πόση ώρα πρέπει να είναι ένα μωρό στο στήθος ούτε για το πόσο συχνά. Μην προσπαθείτε να βάλετε ένα πρόγραμμα στη σίτιση του μωρού, ακολουθήστε τα σημάδια του δικού σας μωρού και εκείνο θα σας κατευθύνει. Η συχνότητα είναι πιο σημαντική από τη διάρκεια.

Προβλήματα με το μαστό

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με το μαστό (υπερφόρτωση μαστού και επώδυνες θηλές είναι τα πιο συχνά) μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό καθώς με τη σωστή καθοδήγηση θα οδηγηθείτε γρηγορότερα στην επίλυση τους και θα αποφύγετε να χειροτερέψει το πρόβλημα και να σας οδηγήσει τελικά σε απογαλακτισμό.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση των επώδυνων θηλών, κάτι συνηθισμένο στις νέες μητέρες, ο πόνος κρατάει πολύ λίγο και με τη σωστή τοποθέτηση του βρέφους μετά από λίγα δευτερόλεπτα υποχωρεί. Όταν ο πόνος διαρκεί όλη την ώρα του θηλασμού αναζητήστε βοήθεια καθώς αυτό μπορεί απλώς να οφείλεται σε μη σωστή τοποθέτηση του μωρού με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των θηλών και την επιδείνωση του πόνου αλλά και σε κάτι πιο πολύπλοκο. Ο ειδικός θα σας βοηθήσει.

Δίδυμα – είναι εφικτός ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός;

Είναι αλήθεια ότι σε αρκετές περιπτώσεις η γέννηση των διδύμων συνοδεύεται από πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης κάτι που κάνει το μητρικό θηλασμό να φαίνεται βουνό σε μία νέα μητέρα. Με τη σωστή καθοδήγηση όμως είναι εφικτό.

Διατροφή της θηλάζουσας

Δεν υπάρχει περιορισμός στη διατροφή της θηλάζουσας μητέρας. Καλό είναι να κάνετε μία ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή και να τρώτε λίγο από όλα. Προτιμήστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρέας, ψάρι, αυγό και τυρί. Παρακολουθήστε τις αντιδράσεις του μωρού σας, μπορεί να μην το ενοχλήσει ποτέ τίποτα, αλλά ίσως και να το ενοχλήσεις κάτι όχι τόσο συνηθισμένο. Αποφύγετε τις υπερβολές.

Σε όλες μας ο μητρικός θηλασμός μοιάζει στην αρχή σαν κάτι πολύ δύσκολο που μας αγχώνει. Μην ξεχνάτε ότι αυτό το περνάμε ΟΛΕΣ και πως σύντομα θα απολαμβάνετε αυτό το υπέροχο συναίσθημα.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0