HomeΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος – Πόσο Σοβαρό Είναι?

Λάσκος Δημήτρης, Ειδικός Ρευματολόγος

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος – Πόσο Σοβαρό Είναι?

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση πάθηση, που χαρακτηρίζεται από ένα ευρύτατο φάσμα κλινικών εκδηλώσεων και από την παρουσία στο αίμα μιας πληθώρας αυτοαντισωμάτων. Τα αυτοαντισώματα αυτά στρέφονται κατά συστατικών του ίδιου του οργανισμού που βρίσκονται μέσα ή έξω από τα κύτταρα ή πάνω στις κυτταρικές μεμβράνες και ευθύνονται για την πρόκληση των ποικίλων κλινικοεργαστηριακών εκδηλώσεων της νόσου.

Mπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε όργανο ή σύστημα του ανθρώπου και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται από ένα ευρύτατο φάσμα συμπτωμάτων και κλινικών σημείων.  Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν προσβάλλονται όλα τα όργανα σε όλους τους ασθενείς, γι’ αυτό και η πάθηση ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή σε ό,τι αφορά την κλινική της έκφραση, τη βαρύτητα και την έκτασή της.

Τελικά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι τι Λύκο έχει κάποιος: ήπιο, μέτριο ή βαρύ;

Το θεραπευτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο σχεδιάζεται, τροποποιείται και καθορίζεται κατά την πορεία της νόσου από το θεράποντα ιατρό Ρευματολόγο με βάση τα κλινικά δεδομένα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ασθενούς.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0