HomeΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Περί… Σοκολάτας

Ντενίκαρου Αθηνά, Διαιτολόγος

Περί… Σοκολάτας

Αχ αυτή η καταπληκτική η σοκολάτα η οποία έχει πάρει το βραβείο για ακόμη μια φορά μιας και βρίσκεται παντού. Η σοκολάτα είναι σύμβολο αγάπης και αυτές τις μέρες πολλοί από μας θα λάβουν όμορφα κουτάκια γεμάτα σοκολατάκια. ΣΟΚΟΛΑΤΑ, η πιο γλυκιά λέξη του κόσμου. Μα πείτε μου…..υπάρχει πιο γλυκιά λεξούλα από τη σοκολάτα; (Άντε καλά, πέρα από το «Σ’αγαπώ» )

Πολλές φορές όμως τα υπέροχα συναισθήματα που προκύπτουν από την κατανάλωση της συνοδεύονται και από τύψεις εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής της αξίας. Λέω λοιπόν, να σας ελαφρύνω από τις τυχόν τύψεις που θα έχετε αν και όταν το παρακάνετε λίγο με τα σοκολατάκια και να σας ενημερώσω ότι η σοκολάτα εκτός από θερμίδες και λίπος έχει και καλά πραματάκια να μας δώσει.

Έχετε προσέξει πως ένα κομματάκι σοκολάτα είναι ικανό να βελτιώσει την διάθεσή μας ; αυτό οφείλεται όχι μόνο στην γλυκιά της γεύση αλλά στην πρόκληση έκκρισης σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ουσία η οποία έχει αντικαταθλιπτική δράση και προκαλεί ψυχική ευφορία. Επίσης, υπάρχουν αρκετές έρευνες που αποδεικνύουν ότι η σοκολάτα λόγω της έκκρισης ενδορφινών που προκαλεί στον εγκέφαλο μειώνει το stress καθώς επίσης και τον πόνο.

Γνωρίζετε ότι η σοκολάτα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα υγιεινό επιδόρπιο; O λόγος φαίνεται να είναι το κακάο που περιέχει και φυσικά μιλάμε πάντα για την μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 70% τουλάχιστον.

Το κακάο περιέχει σημαντικά ποσά αντιοξειδωτικών (φλαβοωοειδή), ίδια με αυτά που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί και στο τσάι τα οποία μπορεί να παίζουν ρόλο στην διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης καθώς και στη μείωση του κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

O συνδυασμός των λιπαρών οξέων που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα δεν επηρεάζουν αρνητικά τα λιπίδια του αίματος. Οι κόκκοι κακάου περιέχουν στεατικό και παλμιτικό οξύ τα οποία είναι κορεσμένα λιπαρά οξέα καθώς και ελαίκο (μονοακόρεστο). ‘Όπως πιθανόν να γνωρίζετε, τα κορεσμένα λιπαρά οξέα συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Σε αντίθεση, το στεατικό οξύ, είναι το μοναδικό κορεσμένο λίπος που δεν αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα.

Επίσης τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαικό) μειώνουν τη χοληστερόλη. Οπότε η αθηρογόνος δράση του παλμιτικού (αύξηση της χοληστερόλης) αντισταθμίζεται από τη δράση του ελάικού (μείωση της χοληστερόλης). Επίσης η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

30-40% από το κακάο αποτελείται από υδατάνθρακες, κυρίως άμυλο και φυτικές ίνες. Και μόνο ένα μικρό ποσοστό κατέχεται από απλά σάκχαρα (Η ζάχαρη προστίθεται κατά την επεξεργασία για παραγωγή σοκολάτας) Είναι καλή πηγή απαραίτητων μεταλλικών στοιχείων όπως χαλκός, μαγνήσιο και ασβέστιο καθώς επίσης και βιταμινών Α, Β1, Β2, Β3.

Τέλος οι ισχυρισμοί ότι η σοκολάτα ευθύνεται για πρόκληση παχυσαρκίας, ακμής, ημικρανίας, τερηδόνας έχουν καταρριφθεί από πολλές επιστημονικές μελέτες.

Ξέρω ότι πολλοί από μας προτιμάμε τη σοκολάτα γάλακτος αλλά δυστυχώς δεν προσφέρει τα ίδια οφέλη με τη μαύρη. Η διαφορά είναι στην αναλογία κακάου/ γάλατος. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φυσικά περισσότερο κακάο από τη γάλακτος.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Ακόμα και η μαύρη σοκολάτα περιέχει σημαντικά πόσα ενέργειας (θερμίδες) λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και ζάχαρη που σημαίνει ότι «ΝΑΙ» η σοκολάτα, ακόμα και η μαύρη, παχαίνει. Το γεγονός ότι ίσως έχει κάποιες ευεργετικές ιδιότητες δε σημαίνει ότι μπορεί να καταναλώνεται ανεξέλικτα. Οι συνιστώμενες προσλήψεις είναι 30-50 γρ 2-3 φορές την εβδομάδα.

Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά μπορούμε να τα πάρουμε από άλλες τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά και χωρίς την ενεργειακή επιβάρυνση της σοκολάτας (οι ιδιότητες τους δεν μπορούν να νικηθούν από της σοκολάτας) αλλά αφού στο τέλος θα την φάμε και την σοκολατίτσα μας, να μην ξέρουμε και τι μας προσφέρει επίσης ; έκτος από θερμίδες. Η σοκολάτα μπορεί να έχει τη δική της θέση σε ένα ισορροπημένο υγιεινό διαιτολόγιο. Ακόμα και σε ένα διαιτολόγιο απώλειας βάρους – 1 μικρή σοκολατίτσα μπορεί να αποτελέσει το εβδομαδιαίο γλυκό σε μια δίαιτα απώλειας βάρους .

Μπορεί όλα τα παραπάνω να σας ελαφρύνουν από τυχόν ενοχές την επόμενη φορά που θα απολαύσετε μια σοκολατίτσα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε …. παν μέτρο άριστο.

Αφήστε την να μείνει στο στόμα σας ώστε να απελευθερώσει όλο το άρωμα της. Στη συνέχεια μασήστε την απαλά ώστε να απελευθερωθεί ακόμα περισσότερο το άρωμα. Αφήστε την να ξεκουραστεί ελαφρώς στον ουρανίσκο σας και απολαύστε ολοκληρωτικά την γεύση της ενώ λιώνει στο στόμα σας. Μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό…ο λόγος γίνεται για το πως πρέπει να γευόμαστε στη σοκολάτα ώστε να την απολύσουμε στο έπακρο.

Διατροφική αξία της σοκολάτας

Ανά 100 g

Σοκολάτα υγείας

Σοκολάτα γάλακτος

Πρωτεΐνη (g)

4.2

6.9

Λίπος (g)

30

30.7

Θερμίδες

479

513

Υδατάνθρακες (g)

63.1

59.2

Ασβέστιο (mg)

32

191

Μαγνήσιο (mg)

115

60

Σίδηρος (mg)

3.13

1.39

Ψευδάργυρος (mg)

1.62

1.38

Καροτίνη (Βιταμίνη Α) (mcg)

40

40

Βιταμίνη E (mg)

1.19

1.24

Θιαμίνη (Βιταμίνη Β1) (mg)

0.07

0.10

Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2) (mg)

0.08

0.23

Νιασίνη (Βιταμίνη Β3) (mg)

0.4

0.2

Βιταμίνη Β6 (mg)

0.07

0.07

Φολικό οξύ (mcg)

10

10

 

denikarou.gr

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0