HomeΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Καισαρική Τομή

Αυγερινός Αντώνιος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Καισαρική Τομή

Η καισαρική τομή είναι μια μορφή τοκετού που γίνεται μέσω χειρουργικής διαδικασίας. Ο μαιευτήρας πραγματοποιεί τομή στην κοιλιακή χώρα της εγκύου και στη μήτρα, ώστε να γεννηθεί το μωρό.

Γνωρίζατε ότι…

  • Πρώτη αναφορά σε καισαρική τομή γίνεται στην Αρχαία Αίγυπτο περίπου το 3.000 πX!

  • Κατά το ρωμαϊκό δίκαιο, έπρεπε να γίνει καισαρική τομή σε μία έγκυο γυναίκα που ήταν έτοιμη να πεθάνει ή είχε ήδη πεθάνει, για να σωθεί το παιδί, ή τουλάχιστον να ταφεί χωριστά.

  • Είναι μύθος πως ο Ιούλιος Καίσαρας γεννήθηκε με καισαρική τομή, γιατί η μητέρα του επέζησε την γέννα, και πέθανε 10 χρόνια πριν από τον ίδιο.

  • O πρώτος καίσαρας, ο Scipio Comelius Africanus major prior natus (περίπου 235-183 πΧ) γεννήθηκε με καισαρική τομή.


Στην σύγχρoνη μαιευτική γυναικολογία η καισαρική τομή είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που έχει μειώσει δραματικά την νοσηρότητα τόσο στην μητέρα όσο και στα παιδιά.

Βέβαια, είναι μια χειρουργική πράξη και πρέπει να πραγματοποιείται μόνο όταν είναι απόλυτη ανάγκη. Δεν πρέπει να γίνεται ούτε για λόγους που διευκολύνουν τον μαιευτήρα, ούτε σύμφωνα με την επιθυμία της μητέρας. Πρέπει λοιπόν να την επιλέγουμε σαν αναγκαία και όχι εύκολη λύση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει σαν στόχο να μειωθεί το ποσοστό των καισαρικών στον 16%.

Η καισαρική τομή πραγματοποιείται όταν προκύπτει κάποιος κίνδυνος για την υγεία του μωρού ή της μητέρας κατά τον φυσιολογικό τοκετό (π.χ. απουσία συστολών μήτρας, αδυναμία καθόδου του εμβρύου, δυσφορία του εμβρύου), ενώ κάποιες προϋπάρχουσες συνθήκες ή νοσήματα της εγκύου ίσως καταστήσουν την καισαρική απαραίτητη (π.χ. προβλήματα του πλακούντα, ανωμαλίες του ομφάλιου λώρου, προεκλαμψία, υπέρταση, προηγούμενη καισαρική τομή).

Περίπου 20% των γυναικών που ξεκινούν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό καταλήγουν σε καισαρική τομή. Ωστόσο, στις μέρες μας πολλές γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν με καισαρική τομή ακόμα κι αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος, κυρίως για να αποφύγουν τις ωδίνες του τοκετού. Σε αυτήν την περίπτωση, η καισαρική προγραμματίζεται να γίνει περίπου 10 μέρες πριν την ολοκλήρωση των 9 μηνών της εγκυμοσύνης, ανάλογα και με το βάρος του μωρού.

Ο τοκετός με καισαρική τομή ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά. Ο μαιευτήρας κάνει τομή στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στη μήτρα, ώστε να γεννηθεί το μωρό. Κόβεται ο ομφάλιος λόρος, αφαιρείται ο πλακούντας και στη συνέχεια γίνεται η σύγκλειση της μήτρας και των κοιλιακών τοιχωμάτων με ράμματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται επισκληρίδιος, όπως και στον φυσιολογικό τοκετό, έτσι ώστε να μην πονάει η μητέρα, και να έχει επαφή με το περιβάλλον και να βιώσει τις πρώτες στιγμές του παιδιού της.

Αν γεννήσετε με καισαρική, κατά πάσα πιθανότητα θα είστε έτοιμη να σηκωθείτε μέσα στις πρώτες 24 ώρες, και θα μπορέσετε να φύγετε από το μαιευτήριο σε 3-4 μέρες. Για τον πόνο, θα σας χορηγηθούν τα απαραίτητα αναλγητικά, και θα πρέπει να είστε προσεκτική στο μπάνιο ώστε να μην βραχεί και να μην μολυνθεί η τομή. Μπορείτε να θηλάσετε κανονικά.

Από τις πρώτες ώρες θα μπορείτε να πιείτε λίγα υγρά και μέσα σε 24 ώρες θα μπορείτε να φάτε το πρώτο σας ελαφρύ γεύμα.

Η τομή γίνεται χαμηλά στην κοιλιά ενώ η συρραφή γίνεται με ειδική μέθοδο και εσωτερικά ράμματα για την καλύτερη δυνατή επούλωση. Εάν τα ράμματα δεν είναι απορροφήσιμα, τα αφαιρούμε σε μια περίπου εβδομάδα. Σε 15 ημέρες η επούλωση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Τέλος, η γέννα με καισαρική δεν αποκλείει μετέπειτα γέννα με φυσιολογικό τοκετό, αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, που θα αξιολογήσει ο μαιευτήρας σας.

Η καισαρική τομή, ως χειρουργική επέμβαση, ενέχει και κινδύνους, αλλά πλέον η συχνότητα των επιπλοκών είναι χαμηλή.

gynomed.gr

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1