HomeΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Oστρακιά

Σδόγγου Μελά Τριανταφυλλιά, Παιδίατρος

Oστρακιά

Η οστρακιά είναι μολυσματική εξανθηματική νόσος.

Μεταδοτική από τα υγρά που βγαίνουν από τη μύτη και το στόμα του αρρώστου αλλά και από τα μικροσκοπικά τεμάχια δέρματος που αποσπώνται από τυχόν μικρογδαρσίματα, που μπορούν να μεταφέρουν το μικρόβιο της οστρακιάς.

Το βακτήριο που προκαλεί την οστρακιά είναι αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α (Streptococcus pyogenes), ο οποίος έχει μεγάλη αντοχή. Η οστρακιά προσβάλλει κυρίως τα παιδιά ηλικίας 4 ως 10 ετών, ωστόσο παρατηρείται και σε ενηλίκους. Η επώαση της νόσου διαρκεί από 24 ώρες μέχρι 4 ημέρες και πολύ σπάνια ακόμη και μία βδομάδα.

Συμπτώματα:

  • Υψηλός πυρετός
  • Πόνο στο φάρυγγα, αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα
  • Η γλώσσα αποκτά ένα έντονο χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και παρουσιάζει τράχυνση.
  • Αύξηση του μεγέθους των λεμφαδένων του λαιμού που προκαλούν πόνο.
  • Εξανθήματα, έντονα κόκκινα στο πρόσωπο, στο λαιμό, στο στήθος, στους αγκώνες και στις εσωτερικές επιφάνειες των μηρών. Αρχίζει συνήθως πρώτα στο πρόσωπο και στο λαιμό, αφήνοντας μια περιοχή γύρω από το στόμα που δεν επηρεάζεται. Στη συνέχεια επεκτείνεται στο θώρακα και στην πλάτη και μετά στο υπόλοιπο σώμα και μπορεί να συνοδεύεται από κνησμό. Στις μασχάλες και στις βουβωνικές χώρες είναι εντονότερο.
  • Μετά την έκτη μέρα της μόλυνσης, το εξάνθημα αρχίζει να υποχωρεί υπό φαρμακευτική αγωγή και το δέρμα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αρχίζει να ξεφλουδίζει (απολέπιση). Το ξεφλούδισμα του δέρματος μπορεί να διαρκεί μέχρι 10 μέρες.
  • Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχουν κοιλιακό άλγος ναυτία και εμετοί καθώς επίσης μυϊκοί πόνοι, κούραση, ή ανορεξία.

Η διάγνωση του εκτός από την κλινική εμπειρία του παιδιάτρου γίνεται με το γρήγορο strep test το οποίο λόγω χαμηλής ευαισθησίας σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να συνοδεύεται από την καλλιέργεια του φαρυγγικού επιχρίσματος (ξύσμα από την περιοχή του φάρυγγα δηλαδή) ώστε να διαγνωστεί ο μικροβιακός παράγοντας.

Η αντιμετώπιση της νόσου είναι η χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής. Τα παιδιά καλό θα είναι ενώ λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή να επιστρέφουν στις σχολικές δραστηριότητές τους εφόσον παραμένουν χωρίς πυρετό για τουλάχιστον δυο 24ωρα προκειμένου να μην μεταδοθεί η νόσος και να είναι και τα ίδια ασφαλή, ελέγχοντας πάντα αν η αποδρομή του εξανθήματος έχει ομαλή πορεία.

paidiatros-sdogou.gr

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0