Μηνιαία αύξηση εμβρύου

12 Μάι, 2016 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Πρώτος μήνας (1 έως 5 εβδομάδες)
Το έμβρυο δεν είναι αρχικά παρά μια κουκκιδίτσα, μέσα στην οποία όμως συντελούνται θαυμαστές διεργασίες. Στις 4 εβδομάδες έχει το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και μοιάζει με ένα κόμμα. Στο διάστημα αυτό τοποθετούνται οι βάσεις για τη λειτουργία όλων των συστημάτων του, (νευρικό, καρδιαγγειακό, γαστρεντερικό και το γενητικό), αν και ακόμα δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός του φύλου. Τότε αρχίζουν να σχηματίζονται ο σκελετός και η ραχοκοκαλιά και τα άκρα εμφανίζονται σαν μικρές προεξοχές. Όσο για τα σημαδάκια, τα οποία σχηματίζονται στο πρόσωπο, δεν είναι παρά τα μάτια και η μύτη. Το πιο αναπτυγμένο όργανο στη φάση αυτή είναι η καρδιά, η οποία σύντομα θα αρχίσει να χτυπά.

Δεύτερος μήνας (6 έως 9 εβδομάδες)
Το κεφαλάκι του εμβρύου παίρνει σιγά σιγά μορφή και σχηματίζεται το πρόσωπο χωρίς ακόμα να έχει χαρακτηριστικά. Δημιουργούνται το παχύ έντερο, η ουροδόχος κύστη και οι απολήξεις των δαχτύλων στα χέρια και τα πόδια, ενω οι αρχικές γονάδες διαφοροποιούνται (ανάλογα με τη γενετική εντολή του σπερματοζωαρίου κατά τη γονιμοποίηοη του ωαρίου) σε όρχι ή σε ωοθήκη. Τελικά, το “μυστικό” αποκαλύπτεται στο τέλος του μήνα και φαίνεται πια αν το μωρό θα είναι αγοράκι ή κοριτσάκι. Είναι όμως πολύ νωρίς ακόμα για να το δείτε στον υπέρηχο. Η καρδιά του, η οποία έως τώρα ήταν ένα αρχέγονο όργανο για να μαζεύει αίμα, χωρίζεται σε τέσσερις κοιλότητες (δύο κόλπους και δύο κοιλίες) και την έκτη με έβδομη εβδομάδα αρχίζει να πάλλεται. Οι παλμοί της καταγράφονται στον υπερηχογράφο, μόλις συμπληρωθούν περίπου εξίμισι εβδομάδες κύησης και το άκουσμά τους θα είναι η πρώτη συγκλονιστική επιβεβαίωση ότι θα γίνετε μητέρα. Το δερματάκι του εμβρύου είναι λεπτό και διάφανο, αλλά ήδη αποτελείται από δύο στοιβάδες, ενώ οι ιδρωτοποιοί αδένες έχουν και αυτοί αρχίσει να αναπτύσσονται. Το έμβρυο, το οποίο είναι πια ένα σχηματισμένο μικροσκοπικό ανθρωπάκι, έχει μήκος τρία εκατοστά περίπου (είναι δηλαδή 10.000 φορές μεγαλύτερο από ό,τι ήταν τη στιγμή της σύλληψης) και ζυγίζει περίπου δέκα γραμμάρια.

Τρίτος μήνας (10 έως 13 εβδομάδες)
Τα συστήματα των εμβρυικών οργάνων τα οποία έχουν ήδη δημιουργηθεί, αναπτύσσονται και εξελίσσονται. Το κεφαλάκι του εμβρύου είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, ενώ η καρδιά του χτυπά 110 με 180 φορές το λεπτό, δηλαδή περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από αυτή των ενηλίκων. Τα μάτια συγκλίνουν όλο και περισσότερο, αλλά για να προστατεύονται, κάμπτονται από τα βλέφαρα. Το μέτωπο προεξέχει, τα αφτάκια είναι μικροσκοπικά, ενώ τα χείλη διαγράφονται ξεκάθαρα. Οι φωνητικές χορδές του παιδιού σχηματίζονται τώρα, αλλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν και να του χαρίσουν την πρώτη του κραυγή, παρά μόνο τη στιγμή της γέννησής του. (Είναι εκείνο το κλάμα, που θα σας αναγγείλει ότι το ταξίδι του μικρού σας τέλειωσε καλά). Τα μπράτσα του μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τις γάμπες, ενώ τα δάχτυλα (είναι ακόμα ενωμένα μεταξύ τους με μεμβράνες) σκληραίνουν στην άκρη για να δημιουργηθούν τα νύχια. Όργανα όπως το συκώτι, τα νεφρά, το στομάχι και το έντερο αναπτύσσονται θεαματικά, όπως άλλωστε ο σκελετός και η σπονδυλική στήλη. Το πιο καταπληκτικό, ωστόσο, είναι ότι το μωράκι (το οποίο τώρα έχει μήκος 7,5 εκατοστά περίπου και βάρος 20 γραμμάρια) αρχίζει ήδη τις ενδομήτριες σκανταλιές του. Έτσι όμως μικροσκοπικό που είναι ακόμα, όσες απλωτές και αν κάνει μέσα στο αμνιακό υγρό, εσείς δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε. Και όμως αυτό κινείται! Κάνει γυμναστική στα πόδια και τα χέρια του, σφίγγει τις γροθιές του, γυρίζει το κεφαλάκι του, ανοιγοκλείνει το στόμα, καταπίνει αμνιακό υγρό και στρίβει τα δαχτυλάκια των ποδιών του.

Τέταρτος μήνας (14 έως 17 εβδομάδες)
Το μικρό σας έχει μεγαλώσει και άλλο και μέχρι το τέλος του μήνα το μέγεθός του θα είναι σαν μια γροθιά, με μήκος γύρω στα 13 εκατοστά και βάρος 150 γραμμάρια. Είναι πλέον ένα καλοσχηματισμένο παιδάκι, με όλα τα όργανα, τους μυς και τα άκρα στη θέση τους, έτοιμα να ωριμάσουν. Τα χαρακτηριστικά του έχουν σχηματιστεί, όπως και τα άκρα του. Το δερματάκι του είναι τόσο διάφανο, που αφήνει να διακρίνονται οι αρτηρίες του. Ωστόσο, το μωράκι σας είναι πολύ αδύνατο επειδή του λείπει ακόμα υποδόριο λίπος. Αυτό, όμως, δεν το εμποδίζει καθόλου να είναι δραστήριο και ζωηρό. Λυγίζει τα γόνατα και τα σταυρώνει, κινεί τα κάτω άκρα σαν να κάνει τζόκινγκ, καταπίνει αμνιακό υγρό και το αποβάλλει στον αμνιακό σάκο, πιάνει τον ομφάλιο λώρο, ενώ μπορεί να σφίγγει τις γροθιές του και να βυζαίνει τον αντίχειρά του. Η εικόνα που δείχνει ο υπέρηχος είναι αποκαλυπτική, αφού μπορείτε στο στάδιο αυτό να θαυμάσετε τη μυτούλα, το στοματάκι και τα αφτάκια του μικρού σας, που αρχίζει πια σιγά σιγά να ακούει και όπως έχουν αναπτυχθεί οι μύες του προσώπου του, κάνει (άθελά του) γκριμάτσες! Τα ματάκια του αν και κλειστά, είναι ευαίσθητα στο φως και τα βλέφαρά του είναι καλύτερα σχηματισμένα, ενώ αρχίζουν να δημιουργούνται βλεφαρίδες και να διακρίνονται τα φρύδια. Τα πόδια του είναι τώρα πιο μακριά από τα μπράτσα του και τα δάχτυλα των χεριών του έχουν αποκτήσει νύχια, τα οποία στα πόδια θα μεγαλώσουν λίγο αργότερα. Όσο για το νευρικό του σύστημα, σιγά σιγά ολοκληρώνεται. Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική γιατί όταν τελειοποιηθούν τα νεύρα, τα οποία συνδέουν τους μυς με τον εγκέφαλο, το πλασματάκι που μεγαλώνει μέσα σας θα μπορεί να συντονίζει τις κινήσεις του.

Πέμπτος μήνας (18 έως 21 εβδομάδες)
Επιτέλους, κινείται! Ζείτε τώρα μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της εγκυμοσύνης, γιατί αισθάνεστε πια ότι το μωράκι σας είναι εκεί και συνυπάρχετε. Ένα κανάλι άμεσης επικοινωνίας άνοιξε μαζί του για όλο το εικοσιτετράωρο. Στην αρχή (αν μάλιστα πρόκειται να γίνετε μητέρα πρώτη φορά), ίσως νομίσετε ότι τα φτεροκοπήματα αυτά δεν είναι παρά αέρας στο στομάχι σας. Γρήγορα όμως, θα καταλάβετε ότι είναι οι σκανταλιές που κάνει το μικρό σας ζιζάνιο που ακολουθεί το δικό του, ξεχωριστό ωράριο. Έτσι, θα ”δίνει το παρών” και θα σας καθησυχάζει όποτε εκείνο θέλει και όποιες ώρες της ημέρας ή της νύχτας προτιμά. Οι πιο αγαπημένες του στιγμές για να απλώνει τα χέρια και τα πόδια του, να κλωτσά και να κάνει “αταξίες” είναι εκείνες που συχνά συμπίπτουν με την ξεκούραση και τον ύπνο σας. Όταν εσείς έχετε έντονη δραστηριότητα εκείνο συνήθως ησυχάζει, επειδή η κίνησή σας το νανουρίζει. Όταν όμως ξεκουράζεστε κάνει ό,τι μπορεί για να δηλώνει την παρουσία του.
Όλο κινείται και όλο μεγαλώνει, κερδίζοντας πόντους κάθε εβδομάδα, για να φτάσει στο τέλος του πέμπτου μήνα τα 28 εκατοστά περίπου και να ζυγίζει γύρω στα 400 γραμμάρια. Ωστόσο, το βάρος του μικρού σας δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι έχει στρογγυλέψει η κοιλιά σας. Η εγκυμοσύνη σας στην περίοδο αυτή γίνεται εμφανής επειδή η παραγωγή αμνιακού υγρού είναι πολύ μεγάλη. Το σώμα του εμβρύου καλύπτεται τώρα από ένα χνούδι, το lanugo, το οποίο πέφτει με τη γέννηση του παιδιού ή και νωρίτερα. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το ρόλο του lanugo, αλλά καμία δεν έχει επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα, πάντως, με μια άποψη, το χνούδι αυτό είναι ο μεταβιβαστής των εξωτερικών ερεθισμάτων προς το έμβρυο. Όσο για την ανάπτυξη του μωρού σας, αυτή προχωρά με γρήγορο ρυθμό. Όλα τα όργανά του τελειοποιούνται στις λεπτομέρειές τους και γίνονται λειτουργικά. Τα γεννητικά όργανα, όχι μόνο έχουν αναπτυχθεί, αλλά διακρίνονται πλέον και στο υπερηχογράφημα. Στο στάδιο αυτό, αν το μωρό σας είναι κοριτσάκι οι ωοθήκες του φιλοξενούν περίπου 7 εκατομμύρια ωάρια, ενώ εμφανίζονται οι μαστοί και οι θηλές. Το κεφαλάκι του αποτελεί τώρα το ένα τρίτο περίπου του σώματός του. Ενώ δηλαδή μικραίνει, εξακολουθεί ωστόσο να είναι σχετικά μεγάλο. Οι γευστικοί κάλυκες μέσα στο στόμα του έχουν πια δημιουργηθεί και τα πρώτα δοντάκια έχουν σχηματιστεί μέσα στα ούλα. Το πιο καταπληκτικό είναι ότι το μωρό σας έχει πλέον δαχτυλικά αποτυπώματα, αφού πάνω στην επιδερμίδα των δαχτύλων του έχουν σχηματιστεί όλες εκείνες οι λεπτές γραμμούλες. Αν βλέπατε μια φωτογραφία του θα διαπιστώνατε ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου του είναι πολύ ευδιάκριτα. Πιθανότατα θα ξεχωρίζατε και τη γλώσσα του μέσα από τα μισάνοιχτα χείλη.

Έκτος μήνας (22 έως 26 εβδομάδες)
Έχει φτάσει πια η στιγμή που το μικρό σας θα ανοίξει διάπλατα τα μάτια του για να αντικρίσει πρώτη φορά τον ενδομήτριο μικρόκοσμο μέσα στον οποίο ζει και αναπτύσσεται όλες αυτές τις εβδομάδες. Είναι η εποχή που τα αφτάκια του γίνονται ευαίσθητα στους ήχους, ό,τι πρέπει δηλαδή για να ξεκινήσει η μουσική του παιδεία. Το μωρό σας αρχίζει να ξεχωρίζει τη φωνή σας, να αναπηδά στους δυνατούς θορύβους και να εκτιμά μια καλή μελωδία ιδιαίτερα, λένε οι ειδικοί, αν συνθέτης της είναι ο Μότσαρτ. Τώρα, επειδή ακριβώς ανταποκρίνεται στα αγγίγματα και τους ήχους μπορεί να επικοινωνεί μαζί σας με κλωτσιές. Αν χτυπήσετε ελαφρώς την κοιλιά σας, θα διαπιστώσετε ότι θα σας απαντήσει με ενθουσιώδη λακτίσματα! Εσείς δεν έχετε παρά να επωφεληθείτε από τις δυνατότητες που σας προσφέρει πια η ανάπτυξή του, για να βάλετε τις βάσεις μιας σχέσης η οποία θα συνεχιστεί για πάντα. Αρχίστε, λοιπόν, να του μιλάτε, να του βάζετε μουσική, να το χαϊδεύετε και εκείνο μέσα στην κοιλιά σας θα κινείται, θα κοιμάται, θα καταπίνει και θα αποβάλλει αμνιακό υγρό, θα παθαίνει λόξιγκα, θα βήχει. Μη φανταστείτε πάντως, ότι στα αφτάκια του φτάνουν μόνο οι εξωτερικοί ήχοι και ότι μέσα στη μήτρα βασιλεύει η ησυχία, ίσα ίσα που είναι ένας χώρος ιδιαίτερα θορυβώδης. Ο βόμβος από το αίμα που κυκλοφορεί στις αρτηρίες σας τροφοδοτώντας τον πλακούντα, το ασταμάτητο βουητό του μέσα στις φλέβες σας, αλλά και το συνεχές γουργούρισμα στα έντερά σας είναι οι μόνιμοι ήχοι που συντροφεύουν το μωρό σας στην ενδομήτρια ζωή του. Στη διάρκεια αυτού του μήνα προετοιμάζεται στο στόμα του το έδαφος για να φυτρώσουν αργότερα οι τραπεζίτες, ενώ στη στοματική κοιλότητα και πάνω στη γλώσσα του υπάρχει πληθώρα από γευστικούς κάλυκες. Οι πνεύμονες οι οποίοι είναι ακόμα γεμάτοι με αμνιακό υγρό, είναι το λιγότερο ανεπτυγμένο όργανο του μικρού σας. Ο εγκέφαλός του ωστόσο, μπαίνει πια σε μια κρίσιμη φάση εξέλιξης, η οποία θα συνεχιστεί έως τον τοκετό. Όσο για την καρδιά του, χτυπά τώρα με 140 έως 150 παλμούς το λεπτό. Ένα υπερηχογράφημα στην εικοστή τέταρτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης θα σας έδινε μια πρώτη εικόνα για τα χαρακτηριστικά που θα έχει το μικρό σας όταν το πάρετε πρώτη φορά στην αγκαλιά σας. Ωστόσο αν το αντικρίζατε, η εμφάνισή του μπορεί να σας απογοήτευε. Το μωράκι σας το οποίο είναι πια 35 εκατοστά και ζυγίζει 700 γραμμάρια, είναι ρυτιδωμένο και φαίνεται άσχημο γιατί κάτω από το λεπτό, κοκκινωπό δερματάκι του δεν υπάρχει ακόμα λίπος.

Έβδομος μήνας (27 έως 31 εβδομάδες)
Αν γεννιόταν τώρα το μικρό σας, παρά τα προβλήματα, θα είχε πολλές πιθανότητες να ζήσει. Ωστόσο θα ήταν εξαιρετικά ευάλωτο, όχι μόνο γιατί δεν θα είχε το απαραίτητο βάρος, αλλά και γιατί ο βαθμός ανάπτυξής του δεν θα του επέτρεπε να προσαρμοστεί εύκολα και γρήγορα στον εξωτερικό κόσμο. Οι πνεύμονές του δεν έχουν εξελιχθεί ακόμα ώστε να αναπνέει χωρίς υποστήριξη, ενώ η έλλειψη αρκετού λίπους κάτω από το δέρμα δεν επιτρέπει στο σώμα του να έχει σταθερή θερμοκρασία και να διατηρείται ζεστό. Γι’ αυτό άλλωστε, στην περίπτωση πρόωρου τοκετού στο στάδιο αυτό το μωράκι σας θα χρειαζόταν εντατική ιατρική παρακολούθηση και παραμονή για αρκετές εβδομάδες σε θερμοκοιτίδα. Τη δυνατότητα να μπορεί να επιβιώσει χωρίς προβλήματα θα την αποκτήσει τους επόμενους δύο μήνες, γιατί όσο πιο κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία γεννηθεί τόσο πιο έτοιμο θα είναι για την καινούρια του ζωή. Σημασία πάντως, έχει ότι το παιδί μπορεί να είναι ακόμα και τώρα βιώσιμο. Το μικρό σας λοιπόν, είναι καλυμμένο με μια κρεμώδη λευκή ουσία που κάνει το σώμα του αδιάβροχο στο αμνιακό υγρό και το κεφάλι του είναι σε πιο αρμονική αναλογία με το υπόλοιπο σώμα. Στο τέλος αυτού του μήνα το μήκος του φτάνει τα 40 εκατοστά περίπου, ενώ το βάρος του είναι λιγότερο από ενάμισι κιλό. Η ποσότητα της τροφής που απορροφά είναι τώρα περισσότερη γιατί πρέπει να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ταχείας ανάπτυξής του, η οποία στην περίοδο αυτή είναι κυρίως διανοητική, αν και όλα τα συστήματά του εξακολουθούν να τελειοποιούνται.

Όγδοος μήνας (32 έως 36 εβδομάδες)
Το μωρό σας μέχρι το τέλος του μήνα, θα κερδίσει και άλλους πόντους για να φτάσει συνολικά τους 46, ενώ τότε θα ζυγίζει πια γύρω στα δυόμισι κιλά. Το προσωπάκι του έχει χάσει πολλές από τις ρυτίδες του και είναι πιο λείο, ενώ στο κεφαλάκι του έχουν φυτρώσει λίγα μαλλάκια. Ανοιγοκλείνει συχνά τα ματάκια του, μπορεί να πιάνει με τα δάχτυλά του και αντιλαμβάνεται πίσω από το τοίχωμα της κοιλιάς σας τις αλλαγές στο φωτισμό του χώρου που βρίσκεστε. Τα μπρατσάκια και τα πόδια του έχουν πια αναπτυχθεί και κινούνται σχετικά συντονισμένα. Η αγάπη του για τα σπορ έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο και την εκδηλώνει με κλωτσιές, μπουνιές, τούμπες ή κουτουλιές. Η αγαπημένη του στάση είναι να έχει διπλωμένα και σταυρωμένα πάνω στο στήθος του τα χέρια και τα πόδια του. Τα όργανά του είναι σχεδόν τελειοποιημένα και αν το μωρό σας γεννηθεί στο τέλος αυτού του μήνα, θα προσαρμοστεί πολύ εύκολα στην καινούρια του ζωή, χωρίς ίσως να χρειαστεί να μπει σε θερμοκοιτίδα.

Ένατος μήνας (37 έως 40 εβδομάδες)
Η εκστατική στιγμή της γέννησης πλησιάζει και το μικρούλι σας προετοιμάζεται για τη μεγάλη έξοδο. Πρώτα από όλα αποκτά λίπος κάτω από το δέρμα του και παίρνει 20 με 30 γραμμάρια την ημέρα για να είναι δυνατό και στρουμπουλό στο ξεκίνημα της καινούριας του ζωής. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, κινείται λιγότερο από πριν, ιδιαίτερα τις δεκαπέντε με είκοσι τελευταίες μέρες της διαμονής του μέσα στην κοιλιά σας. Ενώ δηλαδή, δεν έχει χάσει καθόλου τη ζωτικότητα και το κέφι του για σκανταλιές, έχει μεγαλώσει σε βάρος του αμνιακού υγρού, που τώρα πια έχει λιγοστέψει, με αποτέλεσμα ο χώρος που κάνει τις τούμπες του να είναι περιορισμένος. Ωστόσο, στο διάστημα αυτό βρίσκει συχνά τον τρόπο για να στρίψει με το κεφαλάκι προς τα κάτω, διπλώνοντας τα χέρια και τα πόδια του στην κοιλιά του ώστε την ώρα του τοκετού να περάσει τα σύνορα προς τον έξω κόσμο. Το χνούδι έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το σώμα του και το δερματάκι του είναι ροδαλό, λείο και απαλό. Τα ματάκια του είναι τώρα γαλάζια, έστω και αν μετά τη γέννησή του είναι προγραμματισμένα να αποκτήσουν άλλο χρώμα. Το μωράκι σας στο τέλος του ενδομήτριου ταξιδιού του θα είναι ένα ανθρωπάκι μισό περίπου μέτρο και θα ζυγίζει γύρω στα τριάμισι κιλά.

 

Πηγή

Ταβερναράκης Ν. Γεώργιος, MSc
Χειρούργος Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Υστεροσκοπική – Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Σχόλια

Αρχειοθήκη