Test PAP

14 Sep, 2024 | ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

H λήψη PAP –TEST ετησίως (σε μερικές περιπτώσεις ανα εξάμηνο ή τρίμηνο) έχει σώσει χιλιάδες γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου. Το PAP –TEST ανακαλύπτει τα παθολογικά ( δυσπλαστικά κύτταρα στην ιατρική ορολογία ) του τραχήλου της μήτρας, όπως αυτά φαίνονται στο μικροσκόπιο του ειδικού γιατρού που λέγεται κυτταρολόγος και βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον γυναικολόγο, όσον αφορά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Η δυσπλασία μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή, ανάλογα με την εξάπλωση της βλάβης στα κύτταρα.

Γενικά υπάρχουν 2 συστήματα που περιγράφουν την σοβαρότητα των βλαβών:

  • Το σύστημα CIN (cervical intraepithelial neoplasia ) με διαβαθμίσεις 0,1,2,3,in situ καρκίνος του τραχήλου.
  • Το σύστημα Bethesda με διαβαθμίσεις LG (low grade) και HG (high grade) SIL (squamous intraepithelial lesions) .

Δυσπλασία εμφανίζεται στις γυναίκες ηλικίας 15 ετών και άνω με ενεργή σεξουαλική ζωή, και πιο συχνά στις ηλικίες 25 με 35.
Για το λόγο αυτό δόκιμο είναι, ο έλεγχος με test pap να γίνεται αποκλειστικά σε γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές. Σε γυναίκες χωρίς ευρήματα ο ετήσιος η εξαμηνιαίος έλεγχος είναι ικανοποιητικός ενώ σε πάσχουσες ασθενείς διαφοροποιούνται προς το συχνότερο οι έλεγχοι για τη μέγιστη ασφάλεια και προστασία τους.

ΣΥΧΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Συνήθως δεν υπάρχουν ενδείξεις ή συμπτώματα. Στην διάγνωση μας οδηγούν τα ύποπτα αποτελέσματα στο Τεστ Παπανικολάου.

ΑΙΤΙΕΣ

Υπάρχει σχέση με ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων) ή παρεμφερείς ιούς.
Συγκεκριμένα αναφέρονται πάνω από 90 με 100 διαφορετικές κατηγορίες ιών κονδυλωμάτων που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον τράχηλο.
Οι Ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) συνήθως αποκτώνται από τη σεξουαλική επαφή, αλλά μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να αποκτηθεί από το δέρμα – σε δερμα με άμεση επαφή η ακόμη και με μόλυνση από τουαλέτες.
Ο καρκίνος του τραχήλου δημιουργείται αποκλειστικά κατόπιν HPV λοίμωξης και για το λόγο τούτο ο προληπτικός εμβολιασμός κατά των ιών αποτελεί και την μοναδική προδρομική προστασία κατά των επικίνδυνων αλλοιώσεων.

Ο κίνδυνος γενικά αυξάνεται με
• Επαναληπτικές λοιμώξεις.
• Το κάπνισμα.
• Την ανοσοκαταστολή. (με φάρμακα η συστηματικές νόσους)
• Διατροφή που λείπει το φολικό οξύ (φρούτα, λαχανικά).
• Πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι (καθώς υπάρχει επαφή με περισσότερες διαφορετικές κατηγορίες ιών που φέρουν οι διαφορετικοί σύντροφοι).
• Πρόωρη ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής (πριν την ηλικία των 18), καθώς το ανώριμο γενετικό σύστημα είναι ευπαθές σε ιογενείς λοίμωξεις.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

• Ετήσια λήψη (τουλάχιστον) των επιχρισμάτων του Τέστ – Παπανικολάου (δεν θα εμποδίσει την δυσπλασία, αλλά θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση). H ευρεία διάδοση του test Παπανικολάου σε πρώτη φάση και η ανεύρεση αποτελεσματικών εμβολίων αργότερα, είναι τα όπλα καταπολέμησης του καρκίνου του τραχήλου στις πολιτισμένες χώρες.
• Μην καπνίζετε. Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα.
• Η χρήση προφυλακτικού παρόλο που προφυλάσσει από επικίνδυνες μεταδοτικές λοιμώξεις φαίνεται ότι στην περίπτωση του HPV δεν είναι αποτελεσματική καθότι o ιός είναι διηθητός (δηλαδή περνάει από το latex του προφυλακτικού).
• Τρώτε τροφές που περιέχουν φολικό οξύ, όπως τα μαυρομάτικα τα μπιζέλια, τα ρεβίθια, τα πορτοκάλια, μαγιά μπύρα, και σπανάκι.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Με την έγκαιρη διάγνωση καθορίζεται και η θεραπεία.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

• Σοβαρή δυσπλασία μπορεί τελικά να εξελιχθεί ακόμα και σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
• Γενικά οι βλάβες του HPV, είναι αργές και πολλές φορές μπορεί να πάρει χρόνια ώστε μια αρχόμενη βλάβη να εξελιχθεί σε καρκίνο του τραχήλου. Παρ’ όλα ταύτα και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. ο χρόνος της εξέλιξης εξατομικεύεται. Ειδικά στις βαριές βλάβες όπως CIN3 η HG SIL ο χρόνος μετεξέλιξης είναι σαφώς μικρότερος και πρέπει κανείς να λαμβάνει τα μέτρα του εγκαίρως. Το σίγουρο είναι πάντως ότι ψυχραιμία και ορθή ιατρική καθοδήγηση είναι ικανές και αναγκαίες συνθήκες καταπολέμησης των προβλημάτων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

• Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του Παπανικολάου, η κολποσκόπηση (εξέταση του τραχήλου της μήτρας με κολποσκόπιο) κρίνεται απαραίτητη. Εκτελείται συνήθως σε συνδυασμό με λήψη βιοψίας. Τα αποτελέσματα από την εξέταση των πολύ μικρών τμημάτων του τραχήλου που λαμβάνονται κατά την κολποσκόπηση εντελώς ανώδυνα και σε επίπεδο ιατρείου, χωρίς χρήση τοπικής αναισθησίας εξετάζονται από τον ειδικό γιατρό που λέγεται Πάθολογοανατόμος, ο οποίος επιβεβαιώνει ή όχι τα αποτελέσματα του Παπανικολάου. Ας σημειωθεί εδώ ότι πρέπει κανείς απαραίτητα να υποβληθεί σε βιοψία πριν την επιβολή χειρουργικής θεραπείας ώστε να αποφευχθούν λανθασμένες αποφάσεις που οδηγούν γιατρό και ασθενή σε υπό η υπέρ θεραπεία της βλάβης.
• Ο χρυσός κανόνας της θεραπείας των βαρέων βλαβών του τραχήλου είναι η αφαίρεση της βλάβης με λέιζερ (LLETZ η αλλιώς large loop excision of transformation zone). Aς σημειωθεί εδώ ότι η θεραπεία ελαφρών βλαβών με χρήση κρύοπηξίας όχι μόνο δεν ενδείκνυται αλλά και σχεδόν απαγορεύεται στις πρώιμες βλάβες καθώς καλύπτει, χωρίς να θεραπεύει τις βλάβες αυτές, εμποδίζοντας την σωστή παρακολούθηση με Παπανικολάου στο μέλλον και δυσχεραίνοντας τα διάφορα διαγνωστικά διλήμματα γιατρών και ασθενών. Σπάνια και μόνο σε βαριές προκαλεί προ καρκινικές βλάβες χρειάζεται κωνοειδής εκ τομή του τραχήλου με νυστέρι και μόνο όταν χρειάζεται αφαίρεση πολύ μεγάλου τμήματος αυτού. Μετά τη χειρουργική θεραπεία των αλλοιώσεων απαιτείται πιο τακτικός έλεγχος των ασθενών με test Παπανικολάου ανά τρίμηνο ή εξάμηνο για τα πρώτα ένα με δύο χρόνια ανάλογα με την περίπτωση της ασθενούς. Το πρώτο test γίνεται 12 εβδομάδες μετά το πέρας της επέμβασης και πρέπει θεωρητικά να είναι αρνητικό. Οι επεμβάσεις αυτού του είδους όταν πραγματοποιηθούν με τη γνώση του ειδικού και με συνέπεια, στερούνται επιπλοκών και είναι συμβατές με τη γονιμότητα των ασθενών, καθώς συχνά πραγματοποιούνται σε γυναίκες άτοκες οι οποίες στη συνέχεια μένουν έγκυες χωρίς πρόβλημα και διάγουν μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης αλλά και τοκετού. Αντίθετα είναι σφάλμα να εισέλθει μια γυναίκα σε εγκυμοσύνη, φέροντας βλάβες HPV, οι οποίες λόγω της υπέροιστρογοναιμίας της εγκυμοσύνης εξακοντίζονται και γίνονται δυνητικά επικίνδυνες.

ΦΑΡΜΑΚΑ

Αναλγητικά φάρμακα μπορεί να λάβετε ανάλογα με τη διαδικασία της επέμβασης

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται, για να βοηθήσει την ανάκτηση και την ενίσχυση της υγείας σας. Λίγες ώρες μετά το χειρουργείο δύναται η ασθενής να αναλάβει φυσιολογικές δραστηριότητες χωρίς την παρουσία πόνου ή αιμορραγίας. Απαγορεύεται βέβαια εξάλλου η σεξουαλική δραστηριότητα, για ένα περίπου μήνα, ώστε να επουλωθεί πλήρως η βλάβη του χειρουργείου. Είναι χρήσιμο η χειρουργική επέμβαση να γίνεται αμέσως μετά το τέλος της περιόδου της ασθενούς, για λόγους περισσότερο πρακτικούς, δηλαδή να απέχει όσο το δυνατόν περισσότερο η επόμενη περίοδος από το χειρουργείο ώστε να μην επιμολύνει τους ιστούς που επουλώνονται.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καμία ειδική δίαιτα.

http://kmyrillas.gr

 

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη