5 Πράγματα Για Την Αναιμία Στην Κύηση

10 Aug, 2019 | ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

1. Η αναιμία αποτελεί συνηθισμένη κατάσταση στην εγκυ­μοσύνη και οφείλεται στη μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων, της περιεκτικότητάς τους σε αιμοσφαιρίνη και του αιματοκρίτη.

2. Τα συμπτώματα της αναιμίας στην έγκυο είναι συνήθως κόπωση, ωχρότητα, ζάλη, λιποθυμία και δύσπνοια.

3. Η φυσιολογική αναιμία στην εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα «αιμο-αραίωσης», που είναι φυσιολογική κατάσταση. Η ποσότητα του αίματος που κυκλοφορεί στον ορ­γανισμό αυξάνεται κατά 40-50% για να αντέξει τις απαιτήσεις του εμβρύου. Η δραματική αυτή αύξηση επιτυγχάνεται περισσότερο με αύξηση του ορού του αίματος και λιγότερο με ερυθρά αιμοσφαίρια.

4. Η σιδηροπενία (η έλλειψη σιδήρου) είναι μια άλλη συχνή αιτία της αναιμίας στην εγκυμοσύνη. Ο λόγος είναι οι αυξημένες ανάγκες για σίδηρο. Είναι λοιπόν σημαντικό, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η λήψη σιδήρου να είναι επαρκής. Κατά κανόνα αυτό είναι εφικτό με την σωστή διατροφή καθώς και με πρόσληψη συμπληρωμάτων σιδήρου. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι: το κόκκινο κρέας και κυρίως το μοσχάρι, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα και δαμάσκηνα), το αυγό, οι φακές, τα φασόλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), το μαύρο ψωμί.

5. Μερικές φορές η αναιμία οφείλεται σε κάποια αιμοσφαιρινοπάθεια της εγκύου, όπως όταν έχει στίγμα μεσογειακής αναιμίας, όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην παρακολούθηση της εγκυμοσύνη για να μην πέσει πολύ η αιμοσφαιρίνη και ο αιματοκρίτης.

drkoliopoulou.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη