HomeΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Πώς μπορούν τα αδέρφια να εμπλακούν στην Λογοθεραπεία

Έλενα Ανυφαντή, Λογοθεραπεύτρια

Πώς μπορούν τα αδέρφια να εμπλακούν στην Λογοθεραπεία

Ως θεραπευτής έχω έρθει αρκετές φορές αντιμέτωπη με το συγκεκριμένο ζήτημα. Πολλές φορές έχω ακούσει «γιατί να έρχεται εδώ μόνο ο αδερφός μου», «θέλω και εγώ να μπω μέσα, για να κάνω μάθημα». Επομένως άρχισα να δοκιμάζω τις συνθεραπείες μεταξύ αδερφών και να εμπλέκω έναν αδελφό στη θεραπεία εάν είναι κατάλληλο και ωφέλιμο για το παιδί που λαμβάνει τις υπηρεσίες. Παρακάτω παραθέτω ορισμένους τρόπους, με τους οποίους τα αδερφάκια μπορούν να συμμετέχουν στην λογοθεραπευτική παρέμβαση των αδερφών τους.

1) Τα αδέλφια μπορούν να είναι ένα εξαιρετικό μοντέλο ομιλίας και γλώσσας

Τα μεγαλύτερα ή ακόμα και τα μικρότερα αδέλφια μπορούν να χρησιμεύσουν ως εξαιρετικά μοντέλα λόγου και γλώσσας. Κατά τη διάρκεια παιχνιδιών ή συνομιλίας, η χρήση αυτού του μοντέλου ομιλίας και γλώσσας μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση του παιδιού που λαμβάνει υπηρεσίες . Μοιραστείτε τους στόχους ομιλίας και γλώσσας με τον αδερφό σας με έναν απλό τρόπο (π.χ. προσπαθούμε να κάνουμε τον Π. να χρησιμοποιεί μεγαλύτερες προτάσεις) και ζητήστε του να σας βοηθήσει. Τα αδέλφια μπορεί να είναι πολύ ενθαρρυντικά και ευεργετικά, ακόμα και για τον θεραπευτή!

2) Τα αδέλφια μπορούν να βοηθήσουν στον καθορισμό των κατάλληλων στόχων

Συχνά απευθύνομαι στα αδερφάκια για τις προκλήσεις της ομιλίας στο σπίτι. Τα παιδιά είναι εξαιρετικά ειλικρινά και μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία λειτουργικών στόχων στο σπίτι. Για παράδειγμα, συχνά ρωτώ έναν αδελφό, «Πότε είναι πραγματικά δύσκολο να κατανοήσεις την ομιλία του αδερφού σου;» Μπορεί να απαντήσει: «Όταν είμαστε όλοι στο τραπέζι της κουζίνας, είναι δύσκολο να τον καταλάβω γιατί μιλάει πολύ σιγά ή δεν μιλάει καθαρά». Αυτό μπορεί να βοηθήσει να δημιουργήσετε στόχους και να δώσετε στρατηγικές για να βοηθήσετε το παιδί να βελτιώσει τις ικανότητες του λόγου και της γλώσσας στο σπίτι.

3) Τα αδέλφια μπορούν να είναι ιδανικά για την άσκηση κοινωνικών δεξιοτήτων

Τα αδέλφια μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα για να δοκιμάσουν τις κατάλληλες κοινωνικές δεξιότητες, καθώς είναι πιο κοντά στην ηλικία και γενικά δεν κρίνουν. Τα αδερφάκια μπορούν να βοηθήσουν παίζοντας διαφορετικές καταστάσεις, κάνοντας κατάλληλη συζήτηση, παραμένοντας στο θέμα κ.λπ.

4) Τα αδέλφια είναι εξαιρετικά για μεταφορά

Εάν ένας αδελφός βρίσκεται στη συνεδρία μαζί σας, τότε μπορεί να σας βοηθήσει να μεταφέρετε τους στόχους στο σπίτι, στο σχολείο κ.λπ.

5) Τα αδέλφια μπορούν να βοηθήσουν με τη σειρά τους

Όταν παίζετε ένα απλό παιχνίδι με σειρά, εμπλέξτε τον αδελφό με τις κατάλληλες εναλλαγές με τον αδελφό / αδερφή του. Η σωστή αλληλεπίδραση μπορεί να βοηθήσει τα αδέλφια να γίνουν καλύτερα κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εκτός της θεραπείας. Μοιραστείτε αυτές τις στρατηγικές με τους γονείς, ώστε να μπορούν να τις εφαρμόσουν όταν δεν είστε παρόντες.

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλος δεσμός δυνατότερος, μακροβιότερος και πιο στοργικός και παρήγορος, από το δεσμό που έχουν τα αδέλφια. Για τον λόγο αυτό πρέπει, όπου φυσικά καθίσταται δυνατό, να εμπλέκουμε τα αδερφάκια στην θεραπευτική διαδικασία εκμεταλλευόμενοι το δέσιμό τους και τον ανιδιοτελή τρόπο επικοινωνίας τους.

 

www.ergoagapis.gr

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0