Η Ψυχογενής βουλιμία είναι μια διατροφική διαταραχή, κατά την οποία το άτομο τρώει με αδηφαγία και στην συνέχεια προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτά τα οποία κατανάλωσε. Το άτομο μπορεί να φάει υπερβολικά (μεγάλες ποσότητες και πολλά τρόφιμα μαζί) και στη συνέχεια να προσπαθήσει να απαλλαγεί από τα τρόφιμα αυτά. Συχνά αυτό το κάνει προκαλώντας έμετο, κάνοντας χρήση καθαρτικών ή μερικές φορές καταφεύγοντας στην υπερβολική άσκηση.
Τα άτομα με βουλιμία ασχολούνται πολύ με το σωματικό τους βάρος και την γενικότερη εικόνα του σώματός τους. Η βουλιμία συνδέεται με την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές. Εδώ να πούμε ότι η ψυχογενής βουλιμία, μοιράζεται μερικά συμπτώματα με την ψυχογενή ανορεξία (μία άλλη σημαντική διατροφική διαταραχή). Επειδή πολλοί άνθρωποι με βουλιμία μπορούν να διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος, μπορεί να είναι σε θέση να διατηρήσουν την κατάστασή τους μυστική, για πολλά χρόνια. Αν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις, ακόμη και θανατηφόρες επιπλοκές.
Τι προκαλεί τη βουλιμία;
Αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες, κανείς δεν γνωρίζει τι είναι αυτό που την προκαλεί. Τα γονίδια μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο – υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι γυναίκες που έχουν μια αδελφή ή μητέρα με βουλιμία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση αυτή. Ακόμη, μπορεί το οικογενειακό περιβάλλον να είναι επικριτικό ή καταπιεστικό. Ορισμένοι ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο. Τέτοιοι είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η αδυναμία ελέγχου της παρορμητικής συμπεριφοράς, και η ύπαρξη προβλημάτων που αφορούν στην έκφραση του θυμού.
Μερικά άτομα με βουλιμία μπορεί να έχουν ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης. Επίσης τα άτομα αυτά μπορεί να αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, να έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις, να κάνουν κατάχρηση ουσιών και να έχουν ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Τέλος πολιτιστικές πιέσεις, κοινωνικά πρότυπα που απαιτούν ένα λεπτό σώμα, επίσης μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο, ιδιαίτερα μεταξύ των χορευτών και αθλητών
Συμπτώματα:
- Ευκαιριακή – υπερβολική κατανάλωση τροφίμων, πλούσιων σε υδατάνθρακες, συνήθως κρυφά.
- Άσκηση για ώρες και έντονα.
- Τρώνε μέχρι να υπερ-γεμίσει το στομάχι τους και να νιώσουν ότι δεν μπορούν να φάνε άλλο.
- Πηγαίνουν στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια γευμάτων.
- Χάνουν τον έλεγχο και προβαίνουν σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού, συνοδευόμενη από αισθήματα ενοχής και ντροπής.
- Το σωματικό τους βάρος ανεβοκατεβαίνει συνεχώς.
- Αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα, διάρροια, ναυτία, αέρια, κοιλιακό άλγος.
- Αφυδάτωση
- Προβλήματα στον κύκλο τους οι γυναίκες.
- Κατεστραμμένο σμάλτο στα δόντια
- Άσχημη αναπνοή
- Πόνος στο λαιμό ή πληγές στην στοματική κοιλότητα.
- Κατάθλιψη
Ποια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο;
Άτομα με τις ακόλουθες καταστάσεις μπορεί να βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ψυχογενή βουλιμία:
- Λευκές γυναίκες, μεσαίας κοινωνικής τάξης (κυρίως έφηβες και φοιτήτριες)
- Άτομα και οικογενειακό ιστορικό ψυχικών διαταραχών και κατάχρηση ουσιών.
- Άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση.
0 Comments