Ασφάλεια Κατά Τον Ύπνο Του Μωρού

21 Apr, 2019 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Στα πλαίσια της ενότητας γύρω από τον ύπνο του μωρού και σε συνέχεια των προηγούμενων άρθρων, στα οποία αναλύονται οι βασικές αρχές του ύπνου  και αρκετοί τρόποι για έναν ήρεμο ύπνο,  ακολουθεί μία αναφορά σε επιμέρους ζητήματα και συχνές απορίες των γονιών. Πράγματι, ένα ερώτημα που διχάζει συχνά τους γονείς γύρω από τον ύπνο του μωρού, είναι εάν θα πρέπει να κοιμάται στο κρεβάτι τους ή όχι.

Πολλοί γονείς υποστηρίζουν πως η παρουσία του παιδιού στο δικό τους κρεβάτι βοηθά τη διαδικασία του θηλασμού καθώς διευκολύνει την κατάσταση, ενώ και αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν πως το μωρό νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια δίπλα στη μητέρα του και αποκτά πολύ ισχυρό δέσιμο μαζί της. Μάλιστα, αρκετές έρευνες υποστηρίζουν πως εάν τηρούν οι γονείς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κατά τον ύπνο του μωρού, μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος βρεφικού θανάτου στην κούνια, καθώς η παρουσία της μητέρας κρατά ήρεμο το μωρό και το βοηθά να ρυθμίζει καλύτερα την αναπνοή του. Στον αντίποδα, ένα μεγάλο ποσοστό κρίνει πως η παρουσία των γονιών κατά τον ύπνο του μωρού, έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλη εξάρτηση από αυτούς, γεγονός που στην πορεία θα προκαλέσει προβλήματα και θα δυσκολέψει αρκετά τη μετάβαση του παιδιού στο δικό του κρεβάτι.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί και ένας μεγάλος κίνδυνος, καθώς το 70% περίπου των βρεφικών θανάτων, έχουν σημειωθεί όταν το μωρό κοιμόταν παρέα με τους γονείς στο κρεβάτι ή στον καναπέ. Ο λόγος είναι πως οι γονείς ταλαιπωρημένοι και κουρασμένοι, κοιμούνται τόσο κατά την ώρα του θηλασμού όσο και μετά.
Στη συνέχεια ακολουθούν μερικές οδηγίες για έναν ασφαλή ύπνο του μωρού, που καλό θα είναι να ακολουθούν πιστά οι γονείς:

-Το κρεβάτι του μωρού θα πρέπει να είναι τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο και σε σημείο τέτοιο, που να μην υπάρχει ο κίνδυνος να παγιδευτεί το μωρό μεταξύ του στρώματος και του τοίχου.
-Οι γονείς θα πρέπει να είναι βέβαιοι πως κατά τον ύπνο του μωρού δεν υπάρχουν μαξιλάρια κοντά του, ενώ το ίδιο το βρέφος θα πρέπει να κοιμάται ανάσκελα. Καλό θα είναι να απομακρύνονται επιπλέον σεντόνια και κουβέρτες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερθέρμανση.

-Τέλος, μία οδηγία που πρέπει να ακολουθείται κατά γράμμα, αφορά γονείς που καπνίζουν, καταναλώνουν αλκοόλ, φάρμακα ή εξαρτησιογόνες ουσίες καθώς δεν θα πρέπει να παίρνουν στο κρεβάτι τους το μωρό, αφού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αποκοιμηθούν ή να χάσουν τις αισθήσεις τους, χωρίς να καταφέρουν να ελέγχουν το μωρό. Η ίδια σύσταση ισχύει και για παχύσαρκους γονείς ή ακόμη και για γονείς που ταλαιπωρούνται από υπερκόπωση, καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούν να βάλουν σε μεγάλο κίνδυνο το μωρό.

Έτσι, ανεξάρτητα από το μέγεθος του μωρού και τη σωματική κατάσταση των γονέων, οι τελευταίοι θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ πριν αποφασίσουν για τον ύπνο του μωρού, καθώς μπορούν να θέσουν τη ζωή του σε κίνδυνο και μία όμορφη στιγμή να αποβεί μοιραία. Μια πολύ καλή λύση είναι η τοποθέτηση της κούνιας δίπλα στο κρεβάτι των γονιών, ώστε μόλις κοιμηθεί το μωρό να τοποθετηθεί απευθείας στο δικό του κρεβάτι, προλαμβάνοντας έτσι οποιοδήποτε κίνδυνο. Επιπλέον, κατά τον ύπνο του μωρού μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ειδικά σχεδιασμένες καλαθούνες που να βρίσκονται δίπλα στο κρεβάτι των γονιών, είτε ακόμη και ειδικά σχεδιασμένα λίκνα και κούνιες που ανοίγουν και προσαρμόζονται στο κρεβάτι, επιτρέποντας στους γονείς να είναι δίπλα στο μωρό, χωρίς να το βάζουν σε κίνδυνο.

Κλείνοντας, οι γονείς θα πρέπει να έχουν κατά νου πως ανεξάρτητα από την κούραση και την ταλαιπωρία, όλες οι μέρες και οι νύχτες με το νέο μέλος της οικογένειας είναι μοναδικές και ανεπανάληπτες. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η διαδικασία του ύπνου του μωρού να αποτελεί πηγή αναστάτωσης και διατάραξης της οικογενειακής γαλήνης. Άλλωστε, κάθε γονιός είναι υπεύθυνος να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα κοιμίσει ένα βρέφος, λαμβάνοντας ωστόσο πάντα υπόψη τις συνέπειες και τις ευθύνες της επιλογής του.

 

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη