Αυτισμός: Διαφορετικός Συντονισμός

2 Apr, 2019 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Ο εγκέφαλος των ατόμων με αυτισμό τους χαρίζει άλλες δεξιότητες

Μια νέα ματιά στη διαταραχή του αυτισμού προσφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά. Σύμφωνα με μελέτη τους οι άνθρωποι που εμφανίζουν αυτισμό χρησιμοποιούν τον εγκέφαλό τους με διαφορετικό τρόπο, γεγονός το οποίο ίσως εξηγεί γιατί ορισμένοι από αυτούς επιδεικνύουν εξαιρετική ικανότητα οπτικής μνήμης και μπορούν να σχεδιάζουν αντικείμενα με εντυπωσιακή λεπτομέρεια.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο αυτιστικός εγκέφαλος προκειμένου να ερμηνεύσει πρόσωπα, αντικείμενα και γραπτές λέξεις. Τα στοιχεία είχαν συγκεντρωθεί σε διάστημα 15 ετών ύστερα από εξέταση 357 ατόμων με αυτισμό και 370 ατόμων που δεν εμφανίζουν τη διαταραχή.

Περισσότερη δραστηριότητα

Όπως περιγράφουν στο σχετικό άρθρο, το οποίο δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Human Brain Mapping», ο εγκέφαλος των ανθρώπων με αυτισμό παρουσιάζει μεγαλύτερη δραστηριότητα από ό,τι ο εγκέφαλος όσων δεν εμφανίζουν αυτισμό στις περιοχές που βρίσκονται προς το πίσω μέρος του ενώ αντιθέτως η δραστηριότητα είναι μικρότερη στις πρόσθιες περιοχές του. Η ανακάλυψη, επισημαίνουν, υποδηλώνει ότι σε ορισμένους ανθρώπους με αυτισμό οι οπίσθιες περιοχές του εγκεφάλου πρέπει να είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένες.

Συγκεκριμένα στον εγκέφαλο των ανθρώπων με αυτισμό παρατηρείται εντονότερη δραστηριότητα στην κροταφική και την ινιακή χώρα, η οποία σχετίζεται με την αντίληψη και αναγνώριση των σχημάτων και των αντικειμένων. Η δραστηριότητα εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν εμφανίζουν αυτισμό στις περιοχές του πρόσθιου φλοιού, οι οποίες σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων, τον γνωσιακό έλεγχο, τον σχεδιασμό και την εκτελεστική ικανότητα.

Διαφορετικός συντονισμός

«Έχουμε μια φυσική τάση να νομίζουμε ότι, κατά πρώτον, ο αυτισμός είναι μια ασθένεια και, κατά δεύτερον, η ασθένεια αυτή σημαίνει έλλειψη συντονισμού» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο συγγραφέας της μελέτης Λοράν Μοτρόν του Κέντρου Αναπτυξιακών Διαταραχών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. «Αυτό όμως που βλέπουμε εδώ είναι ότι ο αυτισμός είναι ένας διαφορετικός συντονισμός. Βλέπουμε ένα συγκεκριμένο πρότυπο, με συγκεκριμένες λειτουργίες, το οποίο ανταποκρίνεται στις επιδόσεις των ανθρώπων που τον εμφανίζουν στο συμπεριφορικό επίπεδο».
Η διαφορετική οργάνωση του εγκεφάλου εξηγεί ίσως γιατί ορισμένοι άνθρωποι με αυτισμό είναι καλύτεροι σε ορισμένες οπτικές εργασίες και χειρότεροι σε άλλες λειτουργίες. Μπορούν για παράδειγμα να σχεδιάσουν εξαιρετικά ακριβείς και λεπτομερείς εικόνες από μνήμης αλλά μπορεί να τους είναι δύσκολο να ερμηνεύσουν τις εκφράσεις ενός προσώπου.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη μεθόδων που θα βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής όσων εμφανίζουν τη διαταραχή. «Για παράδειγμα» εξήγησε ο κ. Μοτρόν «οι διαπιστώσεις μας ίσως δείχνουν προς ένα τρόπο διδασκαλίας ο οποίος θα είναι πολύ πιο φυσικός από τις μεθόδους που προσφέρονται σήμερα στους ανθρώπους με αυτισμό».
www.sizefxi.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη