Ενοχλητικά Συμπτώματα Στην Εγκυμοσύνη

5 Mar, 2020 | ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει συμβαίνουν διάφορες αλλαγές στο σώμα σας και είναι φυσιολογικό μερικές φορές να έχετε κάποιες ενοχλήσεις.

Πόνος στην κοιλιά

Τα πονάκια στην κοιλιά είναι πολύ συνηθισμένα στην εγκυμοσύνη. Συνήθεις λόγοι που δεν είναι διόλου ανησυχητικοί είναι κράμπες που κάνει ο μυς της μήτρας, όπου η έγκυος νιώθει πόνο σαν αυτόν της περιόδου, και μπορεί να συμβαίνουν αραιά μες στην ημέρα.
Επίσης συχνός είναι ο πόνος που προκαλεί το τέντωμα των στρογγύλων συνδέσμων, οι οποίοι συγκρατούν τη μήτρα στη θέση της, καθώς αυτή μεγαλώνει. Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και στιγμιαίος και να προκαλείται από διάφορες κινήσεις ή πιο αμβλύς και διαρκής.
Άλλος λόγος κοιλιακού άλγους στην κύηση είναι η δυσκοιλιότητα, ο μετεωρισμός, δηλαδή το φούσκωμα ή κάποιοι κωλικοί του εντέρου, καταστάσεις που είναι πιο συχνές στην εγκυμοσύνη.

Στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης ήπια παροδικά κοιλιακά άλγη οφείλονται στις προετοιμαστικές για τον τοκετό συσπάσεις της μήτρας. Στις περιπτώσεις όμως που ο πόνος αυξάνεται σε ένταση, γίνεται διαρκής, δεν περνά μετά από μερικά λεπτά ξεκούρασης ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως αιμορραγία, εκροή υγρών από των κόλπο, ζάλη ή πυρετό η αιτία μπορεί να είναι άλλη όπως αποβολή, αποκόλληση του πλακούντα, πρόωρος τοκετός και θα πρέπει να ενημερωθεί ο μαιευτήρας για να δώσει οδηγίες.

Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις

Αν παρατηρείτε τώρα περισσότερα κολπικά υγρά είναι απολύτως φυσιολογικό. Θα πρέπει να είναι λευκά σχεδόν άοσμα και οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και στην αύξηση της αιμάτωσης του κόλπου.

Αλλαγές στο στήθος σας

Από την αρχή της εγκυμοσύνης το στήθος σας θα μεγαλώσει και θα είναι πιο ευαίσθητο. Η θηλή σιγά σιγά μπορεί να αποκτήσει πιο σκούρο χρώμα, να μεγαλώσει και να προεξέχει για να μπορεί το μωρό σας να θηλάσει καλύτερα. Να φοράτε ένα μεγαλύτερο και πιο άνετο σουτιέν.

Συχνουρία

Κατά ο τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο όγκος του αίματος σας αυξάνεται και το ίδιο και η λειτουργία των νεφρών με αποτέλεσμα να παράγονται πιο πολλά ούρα. Επίσης η πίεση της μήτρας στην κύστη σας κάνει να νιώθετε ότι επιθυμείτε να ουρήσετε, ενώ στην πραγματικότητα η κύστη να έχει λίγα ούρα. Η πίεση της μήτρας στην κύστη επίσης μπορεί να προκαλέσει μια ελαφρά ακράτεια ούρων όταν σφίγγεστε, βήχετε ή σηκώνετε βάρος. Καλό θα ήταν να περιορίσετε τη λήψη υγρών που περιέχουν καφεΐνη, που είναι διουρητική, όπως καφές, κόλα, τσάι, αλλά όχι του νερού που είναι απαραίτητο σε καθημερινή λήψη 6-8 ποτηριών.

Ματώνουν τα ούλα σας και η μύτη σας

Στην εγκυμοσύνη ο όγκος του αίματος αυξάνεται κι έτσι όλα τα όργανα αιματώνονται περισσότερο. Επίσης οι ορμόνες της εγκυμοσύνης κάνουν τα ούλα να ματώνουν εύκολα. Επιπλέον η  ορμόνη προγεστερόνη που τα κάνει πιο ευάλωτα στα μικρόβια Χρησιμοποιείτε μια μαλακή οδοντόβουρτσα και κάνετε ένα οδοντιατρικό check-up στην αρχή της εγκυμοσύνης, καθώς έχει μεγάλη σημασία τα δόντια σας να παραμένουν υγιή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην εγκυμοσύνη μπορεί ο βλεννογόνος της μύτης αιματώνεται περισσότερο από πριν κι έτσι μπορεί να ματώνεται εύκολα από τη μύτη, να νιώθετε σα να έχετε συνάχι και να μην αναπνέετε εύκολα. Ας χρησιμοποιείτε φυσιολογικό όρο για αποσυμφόρηση, ενώ ένας υγραντήρας στο δωμάτιο μπορεί να βοηθήσει για να αναπνέετε καλύτερα στη διάρκεια του ύπνου.

Νιώθετε πολύ πρησμένη

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης επίσης προκαλούν κατακράτηση υγρών, οιδήματα ή κοινώς πρήξιμο. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε πρηστεί στα πόδια, στα χέρια ή και στο πρόσωπο. Αυτό είναι συχνό και πιο επιδεινώνεται στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης και όταν κάνει ζέστη. Να πίνετε πολλά υγρά, όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε να κρατάτε ανασηκωμένα τα πόδια σας στηρίζοντάς τα σε μαξιλάρια.
Να βαδίζετε άλλα να αποφεύγετε την ορθοστασία. Αν πρηστείτε απότομα να το αναφέρετε στο γιατρό σας γιατί μπορεί να είναι σημείο αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Το οίδημα στην περιοχή του καρπού του χεριού μπορεί να σας προκαλέσει πόνο ή μούδιασμα ή κάψιμο στο χέρι κι αυτό συμβαίνει επειδή τα νεύρα που περνούν από τον καρπό πιέζονται ιδιαίτερα όταν ο καρπός λυγίζει.
Αυτό λέγεται σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, είναι συχνό στην εγκυμοσύνη και καλό θα ήταν να φοράτε ακόμα και στον ύπνο ένα ναρθηκάκι που δεν επιτρέπει στον καρπό να λυγίζει.

Ραγάδες και πανάδες

Σε μερικές γυναίκες το δέρμα γύρω από τα μάτια, τη μύτη και τα μήλα σκουραίνει. Αυτό είναι πιο έντονο όταν η έγκυος εκτίθεται στον ήλιο χωρίς αντηλιακό. Αυτό είναι το μητρικό χλόασμα. Μετά την εγκυμοσύνη οι πανάδες αυτές ελαττώνονται σε ένταση ή φεύγουν εντελώς.
Επίσης συχνή είναι η εμφάνιση μιας σκούρας γραμμής κατά μήκος της κοιλιάς, η οποία θα υποχωρήσει εντελώς μερικούς μήνες μετά τη γέννα. Οι ραγάδες στους μαστούς, στην κοιλιά, στους μηρούς και στους γλουτούς εξαρτώνται από την κατασκευή του δέρματος της γυναίκας, αλλά και από το πόσο βάρος θα πάρει κατά την εγκυμοσύνη. Ουσιαστικά δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης και για να περιοριστεί τουλάχιστον η έκταση τους καλό θα ήταν να μην πάρετε πάνω από 11-12 κιλά. Μετά τη γέννα πάντως δε θα διακρίνονται τόσο εύκολα.

Οι πόνοι της πλάτης

Πολλές γυναίκες παραπονιούνται για πόνους στην μέση και στην πλάτη. Αυτό οφείλεται κυρίως στο επιπλέον βάρος που πρέπει να κρατήσει η σπονδυλική στήλη και στην αλλαγή της στάσης.
Καλό θα ήταν να φοράτε χαμηλά, αλλά όχι εντελώς φλατ, παπούτσια που υποστηρίζουν την καμάρα του ποδιού, να αποφεύγετε το σήκωμα μεγάλου βάρους, για να σκύψετε να λυγίζετε τα γόνατά σας, να κάθεστε σε καρέκλες που κρατάνε ίσια την πλάτη σας, ή να βάζετε ένα μαξιλαράκι στο κάτω σημείο της ράχης και να κοιμάστε στο πλάι κι όχι ανάσκελα. Τέλος αν πονάτε μπορεί να νιώσετε καλύτερα με την εφαρμογή στο επώδυνο σημείο μιας χλιαρής θερμοφόρας.

Καούρες

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν το σφιγκτήρα που βρίσκεται μεταξύ στομάχου και οισοφάγου κι αυτό επιτρέπει στα στομαχικά υγρά να παλινδρομούν προς τον οισοφάγο, πράγμα που προκαλεί ένα αίσθημα καψίματος στο κατώτερο σημείο του στέρνου. Οι καούρες είναι συχνό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο που το έμβρυο απωθεί το στομάχι προς τα πάνω και η δυσπεψία είναι εντονότερη. Αν το πρόβλημα είναι πολύ ενοχλητικό, ίσως χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή, αλλά πρώτα δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές που η εφαρμογή τους ίσως σας ανακουφίσει:

 • Τρώτε μικρότερα και πιο συχνά γεύματα
 • Παραμείνετε όρθιες ή καθιστές για τουλάχιστον μια ώρα μετά το γεύμα
 • Κοιμηθείτε τουλάχιστον δυο ώρες μετά το γεύμα
 • Να είναι πιο πάνω από τον κορμό το κεφάλι όταν κοιμάστε, γιαυτό βάλτε ακόμα ένα μαξιλάρι πίσω από το κεφάλι και το πάνω μέρος της πλάτης
 • Το γιαούρτι ή το γάλα μπορεί να βοηθήσουν
 • Αποφύγετε πικάντικα, τηγανητά και λιπαρά φαγητά
 • Αποφύγετε εσπεριδοειδή, αναψυκτικά, σάλτσες από ντομάτα, ξύδι, μουστάρδα, σοκολάτα, τσάι και καφέ
 • Δοκιμάστε μια κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό γάλα
 • Πίνετε γουλιές νερό σε όλη τη διάρκεια της μέρας
 • Μασήστε μια τσίχλα καθώς η παραγωγή σάλιου μειώνει την οξύτητα του οισοφάγου
 • Προσέξτε τη στάση του σώματός σας: προσπαθείτε πάντα είτε κάθεστε, είτε περπατάτε να είστε ευθυτενείς, ώστε να μην πιέζεται το στομάχι

 

Ναυτία

Να θυμάστε ότι είναι για καλό σκοπό και οι έρευνες λένε ότι εγκυμοσύνες που συνοδεύονται από ναυτία έχουν πολλή καλή εξέλιξη. Η ναυτία και οι έμετοι είναι συχνοί στις πρώτες 12-14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Συμβαίνουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και συχνά με άδειο στομάχι. Ορίστε μερικές συμβουλές, αλλά συμβουλέψου το γιατρό σου αν δυσκολέψουν τα πράγματα:

 • Είκοσι λεπτά πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί  φάτε 2 φρυγανιές ή κράκερ.
 • Τρώτε ότι θέλετε όποτε θέλετε, αλλά προσπαθήστε να τρώτε μικρά γεύματα και συχνά, κάθε 2-3 ώρες .
 • Δοκιμάστε τα αλμυρά φαγητά.
 • Δοκιμάστε το κρύο φαγητό.
 • Δοκιμάστε τα πρωτεϊνούχα γεύματα.
 • Αποφύγετε τα φαγητά με έντονη μυρωδιά.
 • Μην πίνετε υγρά με το φαγητό.
 • Να πίνεις υγρά λίγο λίγο κατά τη διάρκεια της μέρας για να μην αφυδατωθείς.
 • Δοκιμάστε τα γλυκά αεριούχα αναψυκτικά
 • Μυρίστε τζίντζερ ή πάρτε καραμέλες από τζίντζερ
 • Να έχετε μαζί σας ένα μαντήλι εμποτισμένο με αιθέριο έλαιο λεμονιού
 • Βγείτε βόλτα
 • Κοιμηθείτε καλά.

Μετεωρισμός

Στην εγκυμοσύνη τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνη είναι πολύ αυξημένα και εξαιτίας της οι εντερικές κινήσεις είναι πιο χαλαρές και η πέψη των τροφών είναι πιο αργή με αποτέλεσμα να δυσπεψία, φουσκώματα, αέρια και δυσκοιλιότητα. Να πίνετε 8 ποτήρια υγρά,  να τρώτε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και υδατάνθρακες ολικής αλέσεως και να ασκήστε καθημερινώς, έστω με τη μορφή απλού βαδίσματος.

Δυσκοιλιότητα

Παρατηρείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κυρίως σε γυναίκες που ήταν δυσκοίλιες και πριν την εγκυμοσύνης. Συνήθως είναι αποτέλεσμα της ελλιπούς κατανάλωσης φυτικών ινών (όσπρια, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά). Η προσαρμογή σε διαιτολόγιο πλούσιο σε φυτικές ίνες είναι από τα πρώτα και σημαντικά μέτρα κατά της δυσκοιλιότητας. Κατόπιν ιατρικής συμβουλής, μπορεί να χρειαστεί η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων που καταπολεμούν αποτελεσματικά το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.

Κιρσοί και αιμορροΐδες

Οι κιρσοί και οι αιμορροΐδες επιδεινώνονται ή εμφανίζονται στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης λόγω της διάτασης των φλεβών από τη στάση του αίματος που προκαλείται στα κάτω άκρα εξαιτίας της πίεσης που ασκεί η μήτρα στην κάτω κοίλη φλέβα. Εφόσον σχετίζονται με την εγκυμοσύνη,  υποχωρούν μετά τη γέννηση του παιδιού αλλά είναι πολύ πιθανόν να κάνουν την επανεμφάνισή τους στην επόμενη κύηση.
Για να προλάβετε την εμφάνισή τους να αποφεύγετε την ορθοστασία, να γυμνάζεστε συχνά -για να διασφαλίσετε την καλή κυκλοφορία του αίματος- και να έχετε τα πόδια σας ανασηκωμένα όταν ξεκουράζεστε ώστε το αίμα να μην “εγκλωβίζεται” στα πόδια.
Η εμφάνιση των αιμορροΐδων σχετίζεται επίσης με τη δυσκοιλιότητα. Για να προλάβετε την εμφάνιση των αιμορροΐδων καλό θα είναι να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα που ίσως εμφανίζετε. Για να το επιτύχετε αυτό εμπλουτίστε το διαιτολόγιο σας με υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια, ώστε να προσλαμβάνετε καθημερινά ικανή ποσότητα φυτικών ινών και καταναλώστε άφθονα υγρά, τα οποία θα βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

drkoliopoulou.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη