Όλοι γνωρίζουμε ότι το σπιτικό φαγητό δεν υποκαθίσταται από τίποτα ποιοτικά. Το γνωρίζουμε ενστικτωδώς, και το φανταζόμαστε, όμως, μιας και δεν υπάρχουν μελέτες που να συγκρίνουν τα αποτελέσματα της διατροφής με φαγητό που δεν μαγειρεύουμε στο σπίτι μας.
Για να ακριβολογήσω δεν υπήρχαν αποτελέσματα, μιας και μια τερατώδης ερευνητική συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του National Institutes of Health των ΗΠΑ κατέληξε σε μια εντυπωσιακή δημοσίευση στο επίσημο περιοδικό της Εταιρίας Παχυσαρκίας.
Οι ερευνητές ξεπέρασαν εαυτούς, αφού μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες περισσοτέρων από 8.000 ενήλικους και τις συνέκρινε με μεταβολικές παραμέτρους από εξετάσεις αίματος. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, μιας και αποδείχθηκε ότι σχεδόν 4 γεύματα την εβδομάδα γίνονται εκτός σπιτιού, ενώ 2 από αυτά είναι ποιότητας fast food.
Όσοι από τους ασθενείς έτρωγαν συχνότερα από 3 φορές την εβδομάδα εκτός σπιτιού είχαν πολύ μεγαλύτερη συχνότητα παχυσαρκίας, και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν μεγαλύτερος ακόμα και κατά 2.5 μονάδες (29.9 vs 27.5). Η πιθανότητα να είναι κάποιος παχύσαρκος όταν έτρωγε >5 φορές την εβδομάδα εκτός σπιτιού αύξανε σε 35 %, σε σχέση με 27% σε αυτούς που έτρωγαν σχεδόν πάντα σπιτικό φαγητό.
To εντυπωσιακότερο εύρημα όμως ήταν ότι η συχνότητα που κάποιος δεν τρώει στο σπίτι δεν σχετιζόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη, υψηλής κακής χοληστερίνης (LDL) ή τριγλυκεριδίων ή χαμηλής καλής χοληστερίνης (HDL). Δηλαδή, αν και τα άτομα αυτά ήταν παχύσαρκα συχνότερα, δεν εμφάνιζαν μεταβολικές διαταραχές συχνότερα από αυτούς που επιλέγουν σπιτικό φαγητό.
Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με το fast food και τα κακής ποιότητας φαγητά, αλλά τα αποτελέσματα αυτής της συμπεριφοράς στη διατροφή μας δεν επηρεάζει τόσο έντονα το μεταβολισμό μας (ή έτσι φαίνεται να είναι…). Περιμένουμε και άλλες μελέτες για αυτό το καυτό ζήτημα σύντομα…!
0 Σχόλια