Γιατί Όταν Τρώμε Αργά Τρώμε Ανθυγιεινά; Και Γιατί Τρώμε Χειρότερα Όταν Δεν Έχουμε Κοιμηθεί Καλά;

26 Dec, 2018 | ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι αν καθίσουμε για φαγητό έξω, ή ακόμα χειρότερα στο σπίτι μας, αργά το βράδυ, η πιθανότητα να φάμε κάτι λιπαρό, παχυντικό και άκρως ανθυγιεινό αυξάνει. Ψάχνουμε εναγωνίως στο ψυγείο για το χειρότερο που μπορούμε και το καταβροχθίζουμε με λαιμαργία.

Αυτό συμβαίνει τακτικά σε πολύ κόσμο, και σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο παχυσαρκίας, λιπώδους διήθησης του ήπατος και διαταραχών της χοληστερίνης. Γιατί όμως συμβαίνει; Γιατί δεν επιλέγουμε ένα φρουτάκι ή έστω ένα γιαουρτάκι, αλλά προτιμάμε την πίτσα, τις πίτες ή το σάντουιτς;

Όλοι απαντάμε άμεσα ότι αυτό είναι φυσικό, γιατί τα παχυντικά φαγητά είναι πιο νόστιμα, λόγω του λίπους που περιέχουν.
Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Η συνεργασία διαφόρων τμημάτων του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης έδειξε ότι υπάρχει ορμονική αιτιολογία, που σχετίζεται με τη λειτουργία του υποθαλάμου και της υπόφυσης. Οι ερευνητές αυτοί μελέτησαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου στο ανθυγιεινό φαγητό μετά από επαρκή ύπνο και μετά από ανεπαρκή ύπνο. Τα αποτελέσματα ήταν τρομακτικά:
Αν ο ύπνος μας πέσει κάτω από τις 7 ώρες το βράδυ, ή ξεκινήσει αργά, το παχυντικό και ανθυγιεινό φαγητό προκαλεί έναν ορμονικό παροξυσμό στον εγκέφαλό μας, προκαλώντας έκρηξη έκκρισης ορμονών που αυξάνουν την απόλαυση. Αυτό δεν παρατηρείται σε άτομα που τρώνε νωρίτερα ή που έχουν κοιμηθεί 7-9 ώρες το προηγούμενο βράδυ.

Κατά συνέπεια, οι κακές επιλογές ωραρίων ύπνου και η λήψη τροφής αργά το βράδυ είναι οι αιτίες που οδηγούν σε λανθασμένες επιλογές φαγητού και σχετίζονται έντονα με την αύξηση του βάρους και το μεταβολικό σύνδρομο.

Μηνύματα προς όλους μας: φάτε νωρίς και κοιμηθείτε καλά!!!
paparodis.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη