Γονείς Σε Ρόλο Λογοθεραπευτή

21 Dec, 2018 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας παρουσιάζει γλωσσική καθυστέρηση, καλό  θα είναι να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό λογοθεραπευτή ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση και θα βοηθήσει το παιδί σας με τον κατάλληλο τρόπο. 

Ακόμη και όταν το παιδί παρακολουθεί πρόγραμμα λογοθεραπείας, η επιπλέον βοήθεια στο σπίτι από τους γονείς μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Πολλοί γονείς, ενδιαφέρονται να μάθουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν – επιπροσθέτως – να βοηθήσουν το παιδί τους στον σπίτι, λειτουργώντας σαν λογοθεραπευτές.

Ας δούμε κάποιες μεθόδους – τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας στο σπίτι συμπληρωματικά, ώστε να βελτιώσει την γλωσσική του ευφράδεια και την επικοινωνιακή του ικανότητα.

 

Παιχνίδι με τον καθρέφτη 

Μην διστάσετε να πάρετε το παιδί σας και να καθίσετε μπροστά σ ένα καθρέφτη. Κάντε διάφορες γκριμάτσες, παροτρύνετε το να βάζει τη γλώσσα μέσα-έξω, δεξιάαριστερά, πάνω- κάτω.

Επαναλάβετε 5 φορές την κάθε άσκηση. Τέλος, επιβραβεύστε το, δίνοντας του μία τσίχλα. Ζητήστε του να κάνει φούσκες και να μασάει δυνατά. Οι ασκήσεις αυτές, βοηθούν στην ελαστικότητα του προσώπου, στην ενδυνάμωση της γλώσσας και κατ’ επέκταση στην άρθρωση με διασκεδαστικό τρόπο.

 

Ώρα να μάθουμε τα ζώα

Τα ζωάκια είναι αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών. Μπορείτε να πάρετε πλαστικές μορφές ζώων, να τα ονομάσετε αργά στο παιδί σας και να περίμενε να το επαναλάβει όσο πιο <καθαρά> μπορεί. Έπειτα, χωρίστε τα σε κατηγορίες: ζώα του νερού, του αέρα, της ζούγκλας, της φάρμας..

 

Ας μάθουμε τα χρώματα

Βρείτε οικεία αντικείμενα αντιπροσωπευτικά για το χρώμα.

Π.χ. κόκκινο ..σαν την ντομάτα, κίτρινο.. σαν την μπανάνα, πορτοκαλί.. σαν το πορτοκάλι κτλ Στη συνέχεια δείχνετε διάφορα αντικείμενα μέσα από σπίτι και το ρωτάτε: τι χρώμα έχει; σε τι άλλα χρώματα το βρίσκουμε αυτό το αντικείμενο; Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα; κτλ 

 

Περιγράψτε το σώμα σας

Ξεκινήστε να περιγράφετε με τη σειρά από τα μαλλιά προς τα πόδια . Κατονομάζετε και ταυτόχρονα πιάνετε το εκάστοτε σημείο του σώματος σας. Με αυτό τον τρόπο, βοηθάμε το παιδί να γνωρίσει καλύτερα το σώμα του, να αναπτύσσει τη γνωστική του ικανότητα. Ύστερα, μπορείτε να ξεκινήσετε την περιγραφή οικείων προσώπων σας.  

 

Συμπλήρωσε τις προτάσεις..

Παροτρύνετε το παιδί να συμπληρώσει  προτάσεις. Για παράδειγμα: Θα σου λέω προτασούλες και συ θα πρέπει να μου βρίσκεις το αντίθετο. Ο νάνος είναι… (κοντός), ενώ ο γίγαντας είναι.. (ψηλός), τα κορίτσια έχουν (μακριά) μαλλιά, ενώ τα αγόρια έχουν..(κοντά), τα πλυμένα ρούχα είναι..(καθαρά), ενώ τα λασπωμένα είναι.. (βρώμικα)

 

Εκμάθηση Χωρικών  εννοιών

Χρησιμοποιείστε παιχνίδια που αρέσουν στο παιδί και τοποθετήστε τα σε ένα σημείο στο χώρο, προκειμένου να περιγράψει τη θέση σε σχέση με τα άλλα αντικείμενα.

 

Έλα να δούμε τι υπάρχει έξω από το παράθυρο..

Ξεκινήστε να λέτε ότι βρίσκεται γύρω σας. Η άσκηση αυτή βοηθάει στην ανάπτυξη του λεξιλογίου και στην περιγραφική ικανότητα του παιδιού.

 

 

Ώρα να πούμε πως περάσαμε σήμερα. Ξεκινάω πρώτος/η …

Ξεκινάμε πρώτοι να εξιστορούμε στο παιδί πως περάσαμε τη μέρα μας, με τα γεγονότα σε χρονική σειρά. Έπειτα του ζητάμε να κάνει το ίδιο χωρίς να παραλείψει τις συνδετικές λέξεις: Στην αρχή, μετά, ύστερα, τέλος..

 

Παιχνίδι με τα γράμματα της αλφαβήτας

Πείτε ένα γράμμα κάθε φορά(α-βου-γου-δου κτλ) και ζητήστε από το παιδί να σας πει μια λέξη που να ξεκινάει από αυτό. Έπειτα του ζητάμε  το εκάστοτε γράμμα να βρίσκεται σε μέση ή τελική θέση π.χ. έχουμε το γράμμα  <α> 1)Πες μου μια λέξη που να ξεκινάει από <α>. <άλογο>.

2)Τώρα, θέλω να μου πεις μια λέξη που να έχει <α> σε μέση θέση. <καράβι>.

3)Τέλος, να υπάρχει το <τα> στο τέλος της λέξης. <πετσέτα>

Προσοχή! Μόλις το παιδί κατακτήσει το πρώτο επίπεδο, ύστερα προχωράμε στα άλλα δυο…

 

Παιχνίδι ερωτήσεων…

Κάνουμε βασικές ερωτήσεις στο παιδί χρησιμοποιώντας το: ποιος; που; πότε; πως; γιατί;

 Π.χ. Ποιος μας κάνει μάθημα; 

Που καθόμαστε;

Πότε πηγαίνουμε για ύπνο;

Πώς τρώμε τη σούπα; 

Γιατί χρησιμοποιούμε το ψαλίδι; 

logoxora.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη