Καινούρια Εβδομάδα, Νέοι Στόχοι: Το Σενάριο Επαναλαμβάνεται;

31 Dec, 2019 | ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Από Δευτέρα θα κάνω δίαιτα”…πόσο γνώριμη η φράση για τους περισσότερους από εμάς! Μια νέα εβδομάδα ετοιμάζεται να ξεκινήσει, η οποία θα μπορούσε να αποτελεί για πολλούς ένα νέο ξεκίνημα, μια ευκαιρία να αναθεωρήσουν κάποιες παλιές πρακτικές που είδαν ότι είναι δυσλειτουργικές και στη θέση τους να βάλουν νέες!

Τι γίνεται όμως όταν κάθε νέα εβδομάδα το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται; Για παράδειγμα κάθε εβδομάδα προσπαθούμε να θέσουμε νέους στόχους, τους οποίους διαπιστώνουμε στο τέλος της εβδομάδας ότι δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε. Αυτό γίνεται γιατί τις περισσότερες φορές υπερεκτιμούμε της δυνατότητες μας και βάζουμε πολύ υψηλούς στόχους τους οποίους και δεν μπορούμε να επιτύχουμε.
Το παραπάνω, έχει ως αποτέλεσμα να βιώνουμε ματαίωση και να απογοητευόμαστε, σκεπτόμενοι ότι δεν τα καταφέραμε. Επιπλέον, μια ακόμη εξήγηση που μπορεί να δοθεί, είναι ότι ενδεχομένως στην προσπάθεια μας να τους πετύχουμε όσο καλύτερα γίνεται, γινόμαστε αναβλητικοί με αποτέλεσμα να μην ξεκινάμε καν την προσπάθεια. Έτσι, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βάζουμε πολύ υψηλά τον πήχη, να απογοητευόμαστε και να μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο χωρίς τελειωμό.

Το πρώτο πράγμα που είναι απαραίτητο να γίνει για να σταματήσουν τα παραπάνω σενάρια να επαναλαμβάνονται, είναι να κατανοήσουμε το τι γίνεται στο παρασκήνιο και δεν πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Ευθύνεται δηλαδή η αναβλητικότητα μας, οι μη ρεαλιστικοί στόχοι ή κάτι άλλο; Εντοπίζοντας το παραπάνω σημείο, μπορούμε να κάνουμε μια διαφορετική αρχή αυτή τη φορά. Να βρούμε πιο ρεαλιστικούς, βραχυπρόθεσμους και κοντά στις ικανότητες μας στόχους, ώστε να τους κατακτήσουμε και να πάρουμε δύναμη για τον επόμενο στόχο! Να βάλουμε νέες προτεραιότητες και στόχους με βάση τα δικά μας θέλω και τις δικές μας ανάγκες! Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να παρατηρούμε το σώμα μας και να είμαστε σε επαφή με το συναίσθημα μας! Μόνο τότε θα αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας και τα θέλω μας χωρίς να τα μπερδεύουμε με τα θέλω των άλλων!

Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τι μπορεί να συμβαίνει από τα παραπάνω, ώστε να το αλλάξουμε και να αρχίσουμε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας κάτι που θα μας δώσει ικανοποίηση, χαρά, αλλά και δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έρχονται.
sizefxi.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη