Καλοκαίρι… Ώρα Για Διακοπές! Xωρίς Να Χάσουν Τα Παιδιά Την Επαφή Τους Με Το Διάβασμα!

15 Jul, 2023 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Τα σχολεία έκλεισαν και τα παιδιά ήρθε η ώρα να ξεκουραστούν. Επιτέλους σταματάει το πρωινό ξύπνημα, οι οκτώ ώρες στο σχολείο, το διάβασμα και οι εξωσχολικές δραστηριότητες που τόσο τα κούρασαν όλο το χειμώνα. Τώρα είναι ώρα για ξεκούραση, παιχνίδι, κολύμπι και διακοπές!

Μέσα όμως σε όλο αυτό το χαλαρό κλίμα, καλό είναι τα παιδιά να μη χάσουν την επαφή τους με το βιβλίο. Τα παιδιά αποκτούν δεξιότητες καθ ‘όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, αλλά μπορεί να χάσουν έδαφος εάν η μάθηση σταματήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η μάθηση δεν πρέπει να σταματάει ποτέ.

Τα παιδιά που διαβάζουν όλο το καλοκαίρι αποκτούν περισσότερες δεξιότητες, μπορούν να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά με καλύτερη κατανόηση της γλώσσας και του κόσμου γύρω τους και να ανακαλύψουν τη χαρά της ανάγνωσης. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουν το διάβασμα ως διασκέδαση και όχι ως καταναγκαστικό έργο. Η ανάγνωση κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι για λίγα λεπτά, βελτιώνει την ικανότητα των παιδιών να διαβάζουν και να μαθαίνουν όλο το χρόνο. Πώς;

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και σίγουρα οι μικροί μας φίλοι θα συνεχίσουν να μαθαίνουν διασκεδάζοντας και το καλοκαίρι!

1. Ένα βιβλίο για το καλοκαίρι.
Επισκεφτείτε μαζί το κοντινό σας βιβλιοπωλείο και αφήστε το παιδί να επιλέξει το βιβλίο που θα του αρέσει να διαβάσει στις διακοπές. Συμφωνήστε όμως μαζί του πως κάθε μέρα θα πρέπει να διαβάζει κάποιες σελίδες και να σας διηγείται την υπόθεση.

2. Αγαπημένο ημερολόγιο
Αν το παιδί είναι σε κατάλληλη ηλικία προτείνετέ του να κρατήσει ημερολόγιο. Εκεί θα μπορεί να καταγράφει όχι μόνο τις σκέψεις του αλλά και τις καλοκαιρινές του περιπέτειες. Τι είδε που του έκανε εντύπωση, τι καινούργιο έμαθε, τι το ευχαρίστησε περισσότερο; Μπορεί αν θέλει να προσθέσει και φωτογραφίες που θα συνοδεύουν το κείμενο. Μια άλλη ωραία ιδέα είναι να καταγράφει κάθε μέρα πότε δύει ο ήλιος. Σιγά – σιγά θα παρατηρήσει πως η διάρκεια της ημέρας μικραίνει και το καλοκαίρι τελειώνει. Πλησιάζει η ώρα για σχολείο!

3. Η ανάγνωση της εφημερίδας
Η ανάγνωση της εφημερίδας είναι ένα παράθυρο στον κόσμο. Επιλέξτε ένα άρθρο που θεωρείται πως είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού, βάλτε το να σας το διαβάσει και μετά συζητήστε το μαζί του. Τι εντύπωση του έκανε και γιατί; Το παιδί μ’ αυτό τον τρόπο μαθαίνει όχι μόνο να διαβάζει, αλλά να κατανοεί και να εκφράζεται.

4. Επίσκεψη σε μουσείο ή στο ζωολογικό κήπο
Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, τώρα που υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος επιλέξτε μια επίσκεψη σ’ ένα κοντινό μουσείο ή στον ζωολογικό κήπο. Κατά την επιστροφή στο σπίτι ζητήστε από το παιδί να σας πει τις εντυπώσεις του και να βρει πληροφορίες για αυτό που το εντυπωσίασε περισσότερο. Για παράδειγμα ποιο ζώο του άρεσε πιο πολύ; Μπορεί να βρει πληροφορίες και να γράψει κάτι γι’ αυτό; Αφήστε το παιδί να εκφραστεί ελεύθερα και πάνω απ’ όλα… μη δώσετε καμία σημασία στα ορθογραφικά λάθη!

5. Βοηθήστε το παιδί να ξεκινήσει μια συλλογή
Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη περίοδος για να ασχοληθεί το παιδί και με άλλα πράγματα εκτός των σχολικών του μαθημάτων. Μπορεί λοιπόν να ξεκινήσει τη δική του συλλογή από γραμματόσημα, αποξηραμένα φυτά ή οτιδήποτε άλλο του κινήσει το ενδιαφέρον.

6. Η λίστα για τα ψώνια
Ζητήστε από το παιδί τη βοήθειά του για να γράψετε τη λίστα με τα ψώνια που έχετε να κάνετε στο super market. Στη συνέχεια ζητήστε να σας πει τι έχει γράψει για να ελέγξετε μήπως ξεχάσατε κάτι. Μ’ αυτόν τον τρόπο το παιδί εξασκείται τόσο στη γραφή όσο και στην ανάγνωση νιώθοντας ότι προσφέρει και βοήθεια.

7. Η ώρα του φαγητού
Ακόμα και η ώρα του φαγητού γίνεται ευκαιρία για γνώση και ανάγνωση. Ζητήστε την ώρα του πρωινού από το παιδί να σας διαβάσει τι γράφει το κουτί με τα αγαπημένα του δημητριακά ή αν βρίσκεστε σ΄ ένα εστιατόριο ζητήστε του να σας διαβάσει το μενού για να αποφασίσετε τι θα παραγγείλετε.

8. Μια προσωπική επαφή
Μιας και το καλοκαίρι υπάρχει ο χρόνος, φτιάξτε μαζί κάρτες και γράψτε σε αγαπημένα άτομα ένα γράμμα. Θα μπορούσε να είναι μια κάρτα από το μέρος που κάνετε διακοπές…

9. Πριν από το ταξίδι των διακοπών
Ανακοινώστε στο παιδί τον προορισμό των διακοπών σας και (αν είναι στην κατάλληλη ηλικία) ζητήστε του να βρει πληροφορίες για το μέρος που θα επισκεφτείτε. Προτείνετε να σας βοηθήσει να οργανώσετε μαζί το πρόγραμμα των διακοπών σας μελετώντας τον ταξιδιωτικό οδηγό του μέρους που θα επισκεφτείτε. Βάλτε το παιδί να διαβάσει πληροφορίες για τη διαμονή, τα αξιοθέατα, το φαγητό, τις καλύτερες παραλίες. Στο τέλος ρωτήστε το τι του έκανε εντύπωση και γιατί.

10. Στο δρόμο για το ταξίδι
Προμηθευτείτε βιβλία με ακουστικά CD ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Έτσι το παιδί θα μπορεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού να βλέπει και να ακούει την ιστορία.

11. Επιτραπέζια παιχνίδια λέξεων
Το καλοκαίρι γονείς και παιδιά βρίσκουν περισσότερο χρόνο για να έρθουν πιο κοντά και να διασκεδάσουν μαζί. Το παιχνίδι είναι εξάλλου ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού! Παιχνίδι στο σπίτι, στη θάλασσα, παντού. Μη ξεχάσετε όμως πως υπάρχουν και παιχνίδια που βοηθάνε τα παιδιά να εξασκηθούν στην ανάγνωση και στη γραφή όπως παιχνίδια λέξεων (τύπου scrable), κρεμάλα καθώς και παιχνίδια γνώσεων (τύπου trivial) για κάθε ηλικία που διασκεδάζουν και μορφώνουν ταυτόχρονα το παιδί σας.

Καλό καλοκαίρι με πολύ και… ποιοτικό παιχνίδι!

logoxora.gr

Βίκη Γραντζιώτη

Βίκη Γραντζιώτη

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη