Πόσο Βάρος Πρέπει Να Παίρνει Το Μωρό; Οι Καμπύλες Ανάπτυξης «Ξεγελούν»;

7 Oct, 2018 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Εάν έπρεπε να διαλέξουμε ΜΟΝΟ ΕΝΑ πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε στο ιατρείο καθημερινά, θα ήταν η εμμονή της ελληνικής οικογένειας με το σωματικό βάρος του βρέφους. Δικαιολογημένη ; Ναι σε έναν βαθμό, αφού εμείς οι παιδίατροι την έχουμε “επιμελώς” καλλιεργήσει.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται εντονότερα στα αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη. Η νέα μαμά, σχεδόν πάντα, θα αισθανθεί σε κάποιο ορισμένο χρονικό σημείο ότι το “ίσως το γάλα της δεν είναι αρκετό”. Την ανασφάλεια της αυτή θα ενισχύσει η πάγια πεποίθηση της Ελληνίδας γιαγιάς ότι “το μωρό δεν χορταίνει”, αλλά και ο παιδίατρος που θα “διαβάσει” την κατάσταση και θα σιγοντάρει, είτε με άμεση εισαγωγή συμπληρώματος, είτε με επιπλέον επισκέψεις.

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το αποτέλεσμα είναι ίδιο : Προσθήκη άγχους και φορτίου στους ώμους της νέας μαμάς (μιας και είναι “ανέμελη” και “ξεκούραστη”), διακοπή του θηλασμού και ένα σκηνικό αγωνίας γύρω από ένα απολύτως φυσιολογικό μωρό !

Πόσο βάρος πρέπει να προσλαμβάνει ένα μωρό (ανά μέσο όρο) ;

1ος – 3ος μήνας :   μ.ο  700 γρ  

3ος – 6ος μήνας :   μ.ο  450 γρ

6ος – 12ος μήνας : μ.ο  250 γρ

Ακόμη πιο πρακτικά :

Ένα βρέφος στους 4 μήνες πρέπει να έχει ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ το βάρος γέννησης.

Ένα βρέφος στους 12 μήνες πρέπει να έχει ΤΡΙΠΛΑΣΙΆΣΕΙ το βάρος γέννησης.


Τι δεχόμαστε για τα νεογέννητα ;

Όλα τα νεογέννητα χάνουν βάρος τις πρώτες ημέρες ζωής. Η απώλεια αυτή είναι απολύτως αποδεκτή εάν κινείται σε επίπεδα κάτω του 10 %.  Η πλειοψηφία των βρεφών θα έχουν ξανακερδίσει πίσω αυτό το βάρος μέχρι την 14η ημέρα ζωής.


Η πρόσληψη βάρους στα αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη μπορεί τις πρώτες 20 ημέρες να κινηθεί σε χαμηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδα, μέχρι να εγκατασταθεί σωστά ο μητρικός θηλασμός. Όταν αυτό γίνει, το βρέφος θα αναπληρώσει αυτό το χαμένο έδαφος.
Έως τότε, πρέπει να φροντίζουμε το μωρό μας να μπαίνει στο στήθος αρκετά συχνά. Αυτό θα διασφαλίσει την όσο το δυνατόν επαρκέστερη σίτισή του, αλλά παράλληλα θα δράσει και ως ερέθισμα για την αύξηση της παραγωγής της μαμάς. Παράλληλα, ελέγχουμε την διούρηση και την αφόδευση του παιδιού, και βάζουμε κατά προσέγγιση ένα μίνιμουμ από 6-8 πάνες ημερησίως επαρκώς κατουρημένες.


Το μωρό μου πήρε λιγότερο βάρος από “όσο έπρεπε”. Τι μπορώ να κάνω ;

Το “όσο έπρεπε” είναι ένας όρος σχετικός. Ακόμη και οι ανωτέρω τιμές που δίδονται είναι μέσοι όροι. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται ένα βρέφος να κινηθεί κάτω από αυτές για μια συγκεκριμένη περίοδο. Εαν όμως ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ για μεγαλύτερο διάστημα το μωρό μας δεν αυξάνει ικανοποιητικά το βάρος του, ή για περίοδο ενός μήνα δεν πάρει καθόλου (ή ελάχιστο) βάρος , τότε πρέπει να κινητοποιηθούμε.

1. Εάν το βρέφος είναι αποκλειστικά θηλάζον, τότε προσπαθούμε να ελέγξουμε το πώς και το πόσο θηλάζει η μαμά. Παράλληλα, προσπαθούμε να αυξήσουμε την παραγωγή της είτε με μηχανικό τρόπο (αντλήσεις), είτε με διαιτητικό (τσάι θηλασμού, μαγιά, τριγωνέλλα).

2. Εάν το βρέφος πίνει ξένο γάλα, ελέγχουμε τις χορηγούμενες ποσότητες. Πόσο γάλα πρέπει να πίνει ένα μωρό σιτιζόμενο με σκονόγαλα ;
Απάντηση : Το βάρος του επι 110 έως 150.
Παράδειγμα : Ένα μωρό βάρους 5 κιλών, πρέπει να πιει μεταξύ 550 και 750 ml γάλακτος ανά ημέρα. Ο υπολογισμός αυτός που είναι κατά προσέγγιση, δεν ισχύει με τον ίδιο τρόπο για τα θηλάζοντα βρέφη, αφού το μητρικό γάλα είναι ένα τρόφιμο που δυναμικά μεταβάλλεται.

3. Σε βρέφη του δευτέρου εξαμήνου ζωής, που έχει γίνει εισαγωγή στερεών :

Εμπλουτίζουμε το διαιτολόγιο του παιδιού μας με τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας (προσθήκη αβοκάντο στην φρουτόκρεμα, προσθήκη μεγαλύτερης ποσότητας ελαιόλαδου στο φαγητό, προσθήκη βουτύρου, εισαγωγή ταχίνι στο απογευματινό γεύμα). Μια ακόμη συνηθισμένη πρακτική είναι να δίνουμε μια δεύτερη μερίδα από το θρεπτικό μεσημεριανό γεύμα και το απόγευμα, αντί κρέμας.

Τέλος, σε κάθε βρέφος με πλημμελή πρόσληψη βάρους, ιδίως στις περιπτώσεις που αυτό φαίνεται ότι καλύπτεται θερμιδικά, σκεπτόμαστε το ενδεχόμενο ουρολοίμωξης, η οποία στην βρεφική ηλικία μπορεί να προβάλλει “σιωπηλά” μόνο με στασιμότητα βάρους.

Οι καμπύλες ξεγελούν….

Οι καμπύλες ανάπτυξης είναι απαραίτητο εργαλείο στην καθημερινή κλινική πράξη, μέσα από το οποίο ελέγχουμε την σωματική ανάπτυξη του βρέφους. Δυστυχώς, πολλές φορές , στα πλαίσια μιας γενικότερης ιατρικοποίησης και αμυντικής ιατρικής που ασκείται, μπορεί να γίνουν μέσο άσκησης δυσανάλογης πίεσης στους γονείς.

Οι καμπύλες που περιέχονται στο βιβλιάριο του παιδιού σας, δεν ανταποκρίνονται απόλυτα στα τρέχοντα “μέτρα” του παιδιατρικού πληθυσμού. Έχουν καταρτιστεί 15 χρόνια πριν και αφορούν ένα πληθυσμό παιδιών σχεδόν αποκλειστικά σιτιζόμενο με ξένο γάλα. Υπάρχουν οι καμπύλες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είναι περισσότερο ακριβείς, αλλά τα αποκλειστικώς θηλάζοντα βρέφη έχουν τις δικές τους καμπύλες, όπως και τα βρέφη που είναι πρόωρα (Fenton Preterm Growth Charts). Το μωρό μας, λοιπόν, μπορεί να “έπεσε” ή να “ανέβηκε” στις καμπύλες, αλλά τελικά και στις δύο περιπτώσεις ισχύει το ερώτημα : “Ναι, αλλά σε ποιες καμπύλες ;” 


Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας δώσουμε ένα μήνυμα το οποίο σχεδόν καθημερινά μοιραζόμαστε στο ιατρείο μας :
ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ! Ο παιδίατρος δεν είναι εκεί μόνο για να ζυγίσει. Η ανάπτυξη του βρέφους αξιολογείται συνολικά μέσα και από την κλινική – νευρολογική – αναπτυξιακή εξέταση του. Οφείλουμε να διώξουμε από τους γονείς το άγχος της ζυγαριάς. Στις περιπτώσεις εκείνες που απαιτείται διερεύνηση είτε παρέμβαση, αυτό θα γίνει μεθοδικά και οργανωμένα και με γνώμονα το καλό του παιδιού και μόνο. Δεν έχει καμία σημασία εάν το μωρό της γειτόνισσας είναι πιο “γεμάτο” από το δικό σου (οι άνθρωποι όλοι δεν βγαίνουν από το ίδιο καλούπι) , έχει όμως σημασία και τα δύο μωρά να είναι απολύτως υγιή.

drharitos.blogspot.com

 

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη