Πρόληψη και Αντιμετώπιση Οστεοπόρωσης

14 May, 2017 | ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Είναι μια κατάσταση κατά την οποία ελαττώνεται η οστική πυκνότητα, τα οστά γίνονται πιο λεπτά, πιο αδύνατα και πιο εύθραυστα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος. Σημείο οστεοπόρωσης μπορεί να είναι η υπερβολική απώλεια ύψους, με συνοδό σύμπτωμα άλγους στη σπονδυλική στήλη.

Πώς μπορεί να επιβραδύνει μια γυναίκα την απώλεια οστικής μάζας;

Ένας σημαντικός τρόπος είναι μέσω της άσκησης. Η άσκηση δυναμώνει τόσο τους μύες όσο και τα οστά.
Εξίσου σημαντική είναι η λήψη ασβεστίου. Αν τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα είναι χαμηλά, ο οργανισμός θα λάβει το απαιτούμενο ασβέστιο από τα οστά για να το χρησιμοποιήσει στο υπόλοιπο σώμα, εξασθενίζοντας περαιτέρω τα οστά. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ασβεστίου που πρέπει να λαμβάνεται είναι 1.500 mg. Πλούσιες σε ασβέστιο τροφές είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι. Επίσης τα πράσινα λαχανικά, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί καθώς και τα δημητριακά και χυμοί που περιέχουν έξτρα ασβέστιο. Αν τα επίπεδα ασβεστίου από τη διατροφή δεν είναι επαρκή, τότε θα πρέπει να δοθεί συμπληρωματικά ασβέστιο σε χάπια.

Τι είναι η μέτρηση οστικής πυκνότητας;

Είναι μια εξέταση μέσω της οποίας μετράται η οστική πυκνότητα, συνήθως στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή σε ένα ισχίο, και η οποία μας δίνει μια εικόνα για την κατάσταση των οστών όλου του σώματος. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προληφθεί η οστεοπόρωση, ή σε περίπτωση που αυτή ήδη υπάρχει, να αντιμετωπιστεί πριν αυτή προκαλέσει κατάγματα.
Η μέτρηση αυτή στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να γίνεται κάθε 2 χρόνια, εκτός αν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, όπως ιστορικό οστεοπόρωσης της μητέρας ή κατάγματα, κακή διατροφή και πλήρης αποχή από άσκηση ή φυσικά παθολογικές τιμές σε μία εξέταση, οπότε και θα πρέπει να γίνεται μέτρηση κάθε χρόνο για να αξιολογείται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Τι είναι η οστεοπενία;

Η οστεοπενία είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ της φυσιολογικής οστικής πυκνότητας και της οστεοπόρωσης. Η συνήθης αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής είναι η χορήγηση συμπληρώματος ασβεστίου και βιταμίνης D, σε συνδυασμό με καλή διατροφή και άσκηση.

Ποια είναι τα κύρια φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην οστεοπόρωση;

Διφωσφονικά (όπως η αλενδρονάτη και η ριζενδρονάτη, το ζολενδρονικό οξύ, το ιβανδρονικό οξύ, η παμιδρονάτη, η ετιδρονάτη και η κλοδρονάτη), χορηγούνται συνήθως σε ημερήσια ή εβδομαδιαία δοσολογία, πρέπει να λαμβάνονται με κενό στομάχι και ένα ποτήρι νερό σε καθιστή ή όρθια θέση και μπορεί να προκαλέσουν κάποιες γαστρεντερικές διαταραχές. Τα διφωσφονικά αποτελούν τη θεραπεία εκλογής στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.
Ανάλογα οιστρογόνων, όπως η ραλοξιφαίνη (Evista).
Καλσιτονίνη. Χορηγείται σε spray για εισπνοές ή παρεντερικά.
Οιστρογόνα
Denosumab (Prolia) σε ενέσιμη μορφή, με χορήγηση μία φορά ανά 6 μήνες.

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη