Ακολουθήστε τις ακόλουθες συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδάκι σας να χαλαρώσει πριν τον οδοντιατρικό έλεγχο.
1.Ξεκινήστε από μικρή ηλικία
Όσο πιο νωρίς ένα παιδί επισκεφτεί τον οδοντίατρο, τόσο καλύτερα. Το παιδί θα ξέρει ότι υπάρχει ένα «οδοντιατρικό σπίτι» για τις ανάγκες του, είτε είναι απλά ένας έλεγχος είτε είναι κάτι επείγον. Με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού καλό είναι οι γονείς να επισκέπτονται τον οδοντίατρο να ενημερώνονται σχετικά με τη σωστή καθημερινή οδοντιατρική φροντίδα του παιδιού.
2. Κρατείστε μια ουδέτερη στάση
Προετοιμάζοντας το παιδί για την πρώτη του επίσκεψη, αποφύγετε τις πολλές περιγραφές και λεπτομέρειες. Οι πολλές λεπτομέρειες δημιουργούν περισσότερες απορίες και οι περιγραφές όπως π.χ. πώς γίνεται ένα σφράγισμα, μπορεί να προκαλέσουν άγχος στο παιδί. Κρατείστε μία θετική στάση αλλά μην υπόσχεστε στο παιδί ότι όλα θα είναι τέλεια γιατί άμα τύχει και χρειαστεί μία έκτακτη θεραπεία, θα χάσει την εμπιστοσύνη του απέναντι στον οδοντίατρο και σε εσάς.
3. Προσέξτε τις φράσεις που χρησιμοποιείτε
Μην χρησιμοποιείτε φράσεις όπως «μη φοβάσαι, δεν θα πονέσει» ή λέξεις όπως πόνος, ένεση κλπ. γιατί δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα. Αφήστε τον οδοντίατρο να περιγράψει με τις λέξεις που είναι ανάλογες με την ηλικία του παιδιού τις διάφορες οδοντιατρικές εργασίες. Το μόνο που χρειάζεται να πει ο γονιός είναι ότι ¨θα πάμε στον οδοντίατρο να δει και να μετρήσει τα δοντάκια¨
4. Παίξτε στο σπίτι τον οδοντίατρο
Δώστε στο παιδί ένα καθρέπτη, μετρήστε του τα δοντάκια και βουρτσίστε τα εξηγώντας του ότι το ίδιο θα κάνει και ο οδοντίατρος. Στη συνέχεια, πείτε του να κάνει το ίδιο το παιδί τον οδοντίατρο έχοντας ως ασθενή μία κούκλα ή ένα ζωάκι-παιχνιδάκι. Ειδικά παιδικά βιβλία μπορούν επίσης να προετοιμάσουν τα παιδιά.
5. Μην αφηγείστε στα παιδιά δικές σας αρνητικές ιστορίες για τον οδοντίατρο και μην παίρνετε τα παιδιά μαζί σας στον οδοντίατρο ενηλίκων.
Τα παιδιά αισθάνονται τα συναισθήματα των γονιών κι ένας γονιός που φοβάται τείνει να μεταφέρει το φόβο και την αγωνία του στο παιδί του. Τα οδοντιατρεία των ενηλίκων μπορεί να δώσουν αρνητική εντύπωση στο παιδί σας καθότι δεν είναι τόσο φιλικά για τα παιδιά.
6. Προετοιμαστείτε για λίγο κλάμα
Είναι φυσιολογικό για πολύ μικρά παιδιά να κλαίνε, να γκρινιάζουν και να μην θέλουν να εξεταστούν από έναν άγνωστο. Παραμείνετε ήρεμοι, ενθαρρύνετε το παιδί σας και ακολουθείστε τις οδηγίες του παιδοδοντιάτρου. Μπορεί να σας ζητηθεί να κρατήσετε μία απόσταση από το παιδί ή να καθίσετε μαζί του και να του κρατήσετε τα χεράκια, προστατεύοντας το από επικίνδυνες κινήσεις.
7. Μην τάζετε στο παιδί σας δώρο μετά τον οδοντίατρο
Τάζοντας στο παιδί σας κάποιο δώρο εάν φερθεί σωστά στον οδοντίατρο, το ωθείτε να σκεφτεί ότι κάτι αρνητικό θα συμβεί στον οδοντίατρο που μπορεί να το αναγκάσει να αντιδράσει με κλάμα. Επίσης τάζοντας ένα γλυκό τρόφημα, έρχεται σε αντίθεση με όσα συμβουλεύει ο οδοντίατρος για αποφυγή γλυκών. Αντίθετα επιβραβεύστε το παιδί για τη σωστή συμπεριφορά του και για τη γενναιότητα του μετά το τέλος της συνεδρίας.
8. Τονίστε τη σημασία της καλής στοματικής υγιεινής
Διδάξτε στο παιδί σας ότι η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι μια ανάγκη και όχι μια επιλογή και ότι ο οδοντίατρος θα προσέχει τα δοντάκια του για να είναι γερά και να μπορεί να τρώει και να μεγαλώνει σωστά.
0 Σχόλια