Πως Το Παιδί Μου Θα Μάθει Να Τρώει Μόνο Του

23 Dec, 2018 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Οι γονείς, από τους πρώτους μήνες ζωής μετά τη γέννηση του παιδιού τους, ακολουθούν ολόκληρη ιεροτελεστία, προκειμένου το μωρό τους να δεχτεί ευχάριστα το φαγητό που του δίνουν. Και καθώς εκείνο μεγαλώνει, παρόλο που αντιλαμβάνονται ότι έφτασε η ώρα να ανεξαρτητοποιηθεί, το να φάει “μόνο του” τους φαίνεται βουνό. Γονείς δείξτε ψυχραιμία! Με τη δική σας βοήθεια και με λίγη υπομονή, επιμονή και εμπιστοσύνη, το μικρό σας σύντομα θα μπορέσει να αυτονομηθεί και στο φαγητό του.

Μετά τους 6-7 μήνες ζωής το μωρό εκδηλώνει την επιθυμία να πιάσει το κουτάλι με το οποίο εσείς το ταΐζετε, για να το περιεργαστεί και να το φέρει στο στόμα. Είναι όμως πολύ νωρίς για να επιτύχει το στόχο του! Όταν γίνει 15 μηνών, θα έχει αναπτύξει δεξιότητες λεπτής κινητικότητας που απαιτούνται για να φέρει την τροφή το στόμα, αν και με απώλειες, με το κουτάλι ή ένα πιρούνι με στρογγυλεμένες άκρες. Γύρω στους 18 μήνες θα μπορεί να βάζει μια ολόκληρη κουταλιά φαγητού στο στόμα του και να καταπίνει το μεγαλύτερο μέρος της και στα 2 χρόνια θα είναι πλέον σε θέση να φάει κανονικά μόνο του χωρίς απώλειες, εφόσον έχει εξασκηθεί σωστά.
Το να τρώει ένα παιδί μόνο του, βελτιώνει τη σχέση του με το φαγητό, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα καλό ορόσημο αυτονόμησης και μια δεξιότητα που θα του φανεί χρήσιμη στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο.

Ορίστε πως εσείς μπορείτε να το ενθαρρύνετε:

1) Από τους έξι μήνες και μετά, όταν του δίνετε το γάλα με το μπουκάλι, 
βάλτε τα χεράκια του πάνω στο μπιμπερό, βοηθώντας το να μάθει σιγά-σιγά να το κρατάει μόνο του.

2) Αφήστε κάποιες φορές το παιδί να φάει με τα χεράκια του, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται, ότι περισσότερο θα παίζει με το φαγητό του παρά θα τρώει. Αυτός είναι ένας εγγυημένος τρόπος για να πειραματιστεί και να εξοικειωθεί με την όλη διαδικασία.

3) Αγοράστε μαζί με τα παιδιά σας τα δικά τους “σκεύη”. Κουταλάκια που έχουν επάνω κάποιον από τους αγαπημένους τους ήρωες και πλαστικά πιατάκια ζωγραφισμένα με αγαπημένα κινούμενα σχέδια, (θα κάνουν την δουλειά σας ευκολότερη). Όταν αρχίσουν να πιάνουν το κουτάλι, πιάστε το κι εσείς μαζί τους και βουτήξτε το σε μια μικρή ποσότητα φαγητού. Στην συνέχεια, κατευθύνετε το χεράκι τους μέσα στο στόμα τους. Εάν το επαναλάβετε αρκετές φορές, το παιδί θα καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Επίσης, ένα χρήσιμο κόλπο είναι, να μην γεμίζετε το πιάτο με φαγητό, αλλά να προσθέτετε λίγο λίγο κάθε φορά. Το παιδί θα προσπαθεί συνεχώς να «καθαρίσει» το πιάτο του, για να δει τον αγαπημένο του ήρωα στον πάτο! Εάν βλέπετε πως το κόλπο επιτυγχάνει, τότε προσθέστε ολοένα και περισσότερο φαγητό μέσα στο σκεύος.

4) Ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσει να τρώει μόνο του το παιδί είναι να δει εσάς “πώς το κάνετε”. Καθίστε μαζί του στο τραπέζι και χρησιμοποιήστε με προσοχή το πιρούνι, το κουτάλι και το ποτήρι. Αφήστε το να σας παρατηρήσει. Στην συνέχεια ενθαρρύνετέ το να κάνει το ίδιο! Το πιο πιθανό βέβαια είναι να μην χρειαστεί να μπείτε σε αυτή την διαδικασία, μιας και το παιδί θα σας μιμηθεί πολύ σύντομα.

5) Αν το παιδί σας κάνει… χαμό όταν τρώει, μην αγχώνεστε! Αντισταθείτε στον πειρασμό να το μαλώσετε και πείστε τον εαυτό σας ότι αυτή αρχικά είναι μια φυσιολογική διαδικασία, προκειμένου να μάθει να τρώει μόνο του. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη σαλιάρα και αφήστε το να οικειοποιηθεί την τροφή. Αντισταθείτε, ωστόσο, στον πειρασμό να του σκουπίζετε συνεχώς το στόμα. Προτιμήστε την καλοκαιρινή περίοδο για να το μυήσετε στην όλη διαδικασία, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν χαλιά και ο ρουχισμός του είναι ελαφρύς. Και μην ξεχνάτε, ότι ακόμα και να λερώσει το σπίτι, είστε πάντα εξοπλισμένοι με σύνεργα καθαρισμού για κάθε ενδεχόμενο!

6) 
Αν το παιδί αντιστέκεται να μάθει, δείξτε υπομονή. Είναι σημαντικό για το ίδιο να καταλάβει, πως το φαγητό δεν είναι καταναγκαστική υπόθεση, αλλά μια διασκεδαστική εμπειρία. Δοκιμάστε να παίξετε το παιχνίδι “τάισε με”, δηλαδή κόψτε φετούλες από κάποιο φαγητό και προτρέψτε το παιδί να σας ταΐσει στο στόμα. Μασήστε την κάθε μπουκιά με ενθουσιασμό και στην συνέχεια επιχειρήστε να το ενθαρρύνετε να ταΐσει τον εαυτό του. Θα δείτε πως θα το βρει πολύ διασκεδαστικό!

Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε την όλη διαδικασία με χαλαρότητα και μην αγχώνεστε για το πόσο έφαγε το παιδί σας. Μπορεί να σας φαίνεται μικρό ηλικιακά, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να εκδηλώσει τις ανάγκες του με κατανοητό τρόπο. Το χρέος σας είναι να επιδείξετε απλά υπομονή, επιμονή αλλά και εμπιστοσύνη στις ικανότητές του!

kosmarikou.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη